RECEPTY A RADY

Domáca kozmetika značky JESEŇ

25. októbra 2023
Image by Marijana from Pixabay

Jeseň nám ponúka nielen nádhernú paletu farieb, ale aj výnimočné prírodné ingrediencie na výrobu domácej pleťovej kozmetiky. Plody jesene sú totiž bohaté na antioxidanty, vitamíny, minerály a stopové prvky prispievajúce k zdraviu i kráse našej pleti. Navyše jej ponúkajú dokonalú výzbroj do chladných dní, a preto sa rozhodne oplatí pozvať jeseň aj do našej kúpeľne!

 

Hydratačné a omladzujúce jablká

Jablká sú zdrojom obrovského množstva výživných látok pre našu pleť, vďaka ktorým sa dokonale vyživí a vypne. Zo všetkých druhov ovocia navyše obsahujú najviac pektínu (vo vode rozpustnej vlákniny), ktorý zvyšuje schopnosť pokožky viazať vodu, vďaka čomu sú obzvlášť vhodné na prípravu hydratačných a omladzujúcich receptov domácej kozmetiky. Čerstvá jablčná šťava dokáže výborne hydratovať a zregenerovať aj pokožku šije a dekoltu.

 

Jablková maska na hydratáciu a rozjasnenie

Potrebujeme: 1 jablko, 3 PL medu

Postup: Jablko postrúhame a zmiešame s medom tak, aby nám vznikla konzistentná kašička. Necháme pôsobiť 30 minút a opláchneme.

Tip: Do masky môžeme pridať kvapku tekvicového oleja alebo pár rozmixovaných tekvicových jadierok obsahujúcich zložky napomáhajúce sťahovaniu pórov.

 

Hrušky pre zdravý tón a ochranu

Hrušky sú vynikajúcim riešením pokiaľ sa snažíte svoju pleť zbaviť nežiaduceho lesku a navrátiť jej prirodzenú farbu a sviežosť. Aj preto bývajú súčasťou prostriedkov na liečenie kožných ochorení vrátane akné. Taktiež spomaľujú procesy starnutia a chránia pleť pred ultrafialovými lúčmi.

 

Hrušková maska so zmatňujúcim efektom

Potrebujeme: 2 hrušky, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL olivového oleja

Postup: Hrušky ošúpeme a zbavíme jadierok. Následne ich rozmixujeme a zmiešame s olejom, ktorý pleť vyživí. Necháme pôsobiť 15 až 20 minút. 

Tip: Na výrobu domácej kozmetiky môžeme používať aj populárny výťažok z hrušky, ktorý má hydratačné, vyhladzujúce a regeneračné účinky.

 

Hrozno na zastavenie príznakov starnutia

Hrozno je prirodzeným zdrojom výživných látok, ktoré prispievajú k dobrému stavu cievneho systému a pomáhajú očisťovať celý organizmus, čo znamená aj cestu k zdravej a sviežo vyzerajúcej pleti bez vrások a k spomaleniu jej starnutia či zabráneniu tvorby rôznych kožných nedokonalostí. Na nárazové vnútorné prečistenie organizmu by sme mali skonzumovať 1,5 až 2 kg hrozna alebo vypiť 600 ml čistej hroznovej šťavy za deň. Bobule treba vždy jesť aj so šupkou a so zrnkami, pretože obsahujú olej, ktorý priaznivo pôsobí na hladinu vody v pokožke i na vlasy.

 

Hrušková čistiaca peelingová maska

Potrebujeme: 10 prepasírovaných bobúľ hrozna, 1 biely jogurt

Postup: Všetko spolu dobre vymiešame a na tvári necháme pôsobiť 15 minút.

Tip: Na výrobu masiek sú vhodnejšie bobule hrozna bez zrniek. 

 

Liečivé šípky

V domácej kozmetike je vďaka všestranným účinkom šípok veľmi cenným prípravkom šípkový olej. Má nielen skrášľujúce, ale aj liečivé vlastnosti, preto je vhodným aj pre problematickú pokožku. Pomáha pri liečení psoriázy, ekzémov i preležanín. Množstvo vitamínu C a magnézia zlepšuje funkciu kapilár v koži, urýchľuje hojenie, osviežuje a čistí pleť, pôsobí proti tvorbe vrások a prejavom starnutia pokožky. Vitamín C navyše podporuje tvorbu kolagénu a vitamín E hydratáciu. Nenasýtené mastné kyseliny sú dôležité pri stavbe kožných buniek. Starí Rimania nazývali šípkový ker „Psia ruža“, pretože využívali účinky šípok aj proti besnote.

 

Omladzujúca šípková maska priamo na mieru

Potrebujeme: pár kvapiek šípkový olej, bežná omladzujúca maska

Postup: Šípkový olej pridáme do masky, ktorú bežne používame a hotovo!

Tip: Šípkový olej patrí do kategórie tzv. suchých olejov, takže na pokožke nezanecháva pocit mastnoty. Aj vďaka tomu je možné ho aplikovať priamo na tvár namiesto krému. Pleť navyše chráni aj pred škodlivým slnečným žiarením.

 

 

Vlašské orechy proti vráskam

Vlašské orechy sú pravou vitamínovou bombou pre celý náš organizmus. Za priaznivé účinky na pleť vďačíme bohatému obsahu vitamínu E vo forme tokoferolu, ktorý zabraňuje procesom starnutia buniek a má dokázateľné vyhladzujúce účinky. Vlašské orechy sú takisto veľmi výživné pre naše vlasy a nechty.

 

Orechová maska pre pleť bez vrások

Potrebujeme: 2 vlašské orechy, 1 PL sladkej smotany, 1 ČL medu

Postup: Všetky ingrediencie spolu poctivo vymiešame a nanesieme. Necháme pôsobiť 10 až 15 minút.

Tip: Veľmi účinnou ingredienciou pri výrobe orechovej domácej kozmetiky je aj olej z vlašských orechov. Na pleť pôsobí zvlhčujúco, takže sa hodí najmä pre suchý typ pleti. Má výborné tonizujúce a regeneračné účinky, vďaka ktorým pomáha aj pri liečbe akné. A v lete ho môžete použiť aj ako opaľovací krém.

 

Gaštany ako balzam pre celé telo


V jedlých gaštanoch sa nachádza vysoký podiel vitamínu C (skoro ako v citrónoch)., ako aj vitamíny K, B a E.Spomedzi minerálov obsahujú vápnik, horčík, železo, draslík či fosfor. Nachádza sa v nich aj tanín, vďaka čomu sú gaštany aj účinnými antioxidantmi.
Sú v nich zastúpené aj pre zdravie pleti potrebné látky – bielkovina (10 %) a škrob (50-60 %). V produktoch domácej kozmetiky sú gaštany vďaka svojmu zloženiu vynikajúcim pomocníkom pri sťahovaní rozšírených žiliek na celom tele, zmierňovaní opuchov či podráždení a čo je veľmi dôležité nielen pre našu pleť, ale aj vlasy, nechty a čiastočne aj zuby. Navyše účinne bránia strate kolagénu.

 

Gaštanový telový peeling na stiahnutie rozšírených žiliek

Potrebujeme: 1 kvapku gaštanového éterického oleja, 5 PL medu, ovsené vločky alebo krupičná múka

Postup: Med zmiešame s gaštanovým éterickým olejom. Potom postupne pridávame ovsené vločky alebo krupičnú múku, kým nevznikne hustejšia kašička, ktorou v sprche vymasírujeme celé telo. 

Tip: A aby sme sa povenovali celému telu až po končeky vlasov – hnedovláskam pomôžu listy gaštanu získať peknú a prirodzenú gaštanovú farbu. Stačí nechať odvar z nich pôsobiť na vlasoch 15 minút a potom zmyť.

 

Revitalizačná tekvica

Tekvica je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov – či už v dužine, jadierkach alebo listoch. Tekvica má hojivé a ochranné účinky pred voľnými radikálmi a odstraňuje odumreté bunky. Spomedzi vitamínov zohráva pre našu pleť dôležitú úlohu hlavne vitamín B2 (riboflavín) – práve on totiž podporuje štiepenie tukov a cukrov, zlepšuje stav pokožky aj očí. Panenský, za studena lisovaný olej z tekvicových semiačok obsahuje až 90 % nenasýtených mastných kyselín a pri aplikácii na pokožku pomáha pri liečbe ekzémov, sťahuje póry, hydratuje pleť, dodáva jej pružnosť a vynikajúco pôsobí proti vráskam.

 

Regeneračná tekvicová maska na stiahnutie pórov

Potrebujeme: ¼ šálky nastrúhanej tekvice, 1 vajce, pár kvapiek mlieka (nemusí byť)

Postup: Všetko dokopy dobre vymiešame a nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť 15 až 20 minút.

Tip: Pokiaľ máte suchú pleť, môžete do zmesi pridať trochu medu a pokiaľ mastnú, tak pridajte jablkový alebo brusnicový džem.

 

ZunaS