[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Jarný zázrak pre vaše zdravie

31. marca 2025
Image by Erna Daalman from Pixabay

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je divoko rastúca bylina, ktorá sa objavuje na jar a je známa svojimi silnými liečivými účinkami. Jeho listy, ktoré pripomínajú listy konvalinky, majú intenzívnu cesnakovú arómu a chuť. Medvedí cesnak je bohatý na vitamíny (najmä vitamín C), minerály (železo, horčík, vápnik) a antioxidanty.

 

Účinky medvedieho cesnaku:

  • Detoxikácia: Pomáha čistiť krv a pečeň od toxínov.
  • Posilnenie imunity: Zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám.
  • Zníženie krvného tlaku: Rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi.
  • Podpora trávenia: Stimuluje produkciu tráviacich enzýmov.
  • Antibakteriálne a protiplesňové účinky: Pomáha pri liečbe infekcií.

 

Kde ho nájsť a ako zbierať

Medvedí cesnak rastie v listnatých lesoch, najmä v lužných lesoch a na vlhkých miestach. Zbierajte mladé listy pred kvitnutím, ideálne v apríli a máji. Dávajte pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou.

 

Recepty

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Pesto z medvedieho cesnaku:

    • Ingrediencie: 100 g medvedieho cesnaku, 50 g píniových orieškov (alebo vlašských orechov), 50 g parmezánu, 100 ml olivového oleja, soľ, korenie.
    • Postup: Medvedí cesnak umyte a osušte. V mixéri rozmixujte oriešky, parmezán a medvedí cesnak. Postupne pridávajte olivový olej a mixujte, kým nevznikne hladká pasta. Dochuťte soľou a korením. Pesto sa hodí na cestoviny, pečivo alebo ako dip.

 

Polievka z medvedieho cesnaku:

    • Ingrediencie: 2 hrste medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 2 zemiaky, 1 l zeleninového vývaru, 2 lyžice olivového oleja, soľ, korenie, smotana na varenie (voliteľné).
    • Postup: Cibuľu nakrájajte a orestujte na olivovom oleji. Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte vývarom. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Pridajte medvedí cesnak a varte ešte 2 minúty. Polievku rozmixujte ponorným mixérom, dochuťte soľou a korením. Pred podávaním môžete pridať smotanu.

Tipy:

  • Medvedí cesnak sa dá použiť aj do šalátov, nátierok, omáčok alebo ako prísada do mäsových jedál.
  • Čerstvý medvedí cesnak skladujte v chladničke, zabalený vo vlhkej utierke.
  • Medvedí cesnak je možné aj zamraziť, alebo naložiť do oleja.

Dúfam, že si tieto recepty vychutnáte a využijete liečivé účinky medvedieho cesnaku!

Zdroj AI