RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Morská soľ 

6. októbra 2025
Image by Robert Lens from Pixabay

poklad mora do kuchyne i kúpeľne

 

Morská soľ nie je len obyčajné ochucovadlo. Je to dar mora, ktorý v sebe nesie stopy slnka, vetra a minerálov – a hoci je prirodzene jednoduchá, jej využitie je všestranné.
V kuchyni zvýrazní chute a v kúpeľni prinesie uvoľnenie, očistu aj jemnú starostlivosť o pokožku. A čo je najlepšie – môžeme ju mať stále po ruke a využiť ju v mnohých podobách.

 

V kuchyni – soľ, ktorá má charakter

Morská soľ vzniká odparovaním morskej vody a je bohatá na minerály ako horčík, vápnik či draslík. Vďaka tomu má jemnejšiu, často zemitú chuť, ktorá jedlu dodá hĺbku. Na rozdiel od rafinovanej soli nie je len slaná – je živá.

 

K akým jedlám sa hodí morská soľ?

Morská soľ sa hodí takmer ku všetkému, ale najviac vynikne:

  • v čerstvých šalátoch,
  • na grilovaných rybách a morských plodoch,
  • pri pečení domáceho chleba či focaccie,
  • ako finálny dotyk na vajíčka, zeleninu, čerstvé syry,
  • alebo ako chrumkavá posýpka na karamelové dezerty (sladko-slaný kontrast funguje skvele!).

 

 

RECEPTY

 

Domáca focaccia s rozmarínom a morskou soľou

 Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 2 ČL morskej soli, 3 PL olivového oleja, 300 ml vlažnej vody

 Postup: V mise zmiešame múku, droždie, cukor, soľ a vlažnú vodu. Pridáme olivový olej a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť cca hodinu.

Cesto roztlačíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čerstvým rozmarínom a vločkami morskej soli. Pečieme pri 200 °C dozlata.

Tip: Pred pečením môžeme cesto nechať po roztlačení na plechu ešte 15 až 20 minút odpočívať – znovu trošku podkysne, bude ešte vzdušnejšie a vláčnejšie. Ak chceme dosiahnuť typickú „focacciovú“ štruktúru s bublinkami, prstami jemne urobíme jamky do povrchu cesta – práve tam sa zachytí olivový olej, rozmarín a soľ a pri pečení sa vytvorí chutná kôrka. Odvážnejší môžu do cesta pridaj nasekané olivy alebo sušené paradajky – výsledok bude ešte „talianskejší“!

 

Grilované tofu alebo halloumi so zeleninou a citrusovou soľou

Potrebujeme:

– ingrediencie na marinovanie: 200 – 250 g tofu (alebo gréckeho syra typu halloumi/feta v bloku), 4 PL olivového oleja, šťava z 1 citróna, 1 ČL sušeného oregana (alebo 1 PL čerstvého), 1 ČL tymianu (alebo rozmarínu, prípadne zmes byliniek podľa chuti), čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

– ingrediencie na dochutenie po grilovaní: 1 ČL morskej soli (hrubozrnnej), nastrúhaná kôra z 1 citróna

 

Postup: Tofu alebo syr nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, olivový olej a bylinky. Plátky tofu/syra naložíme do marinády a necháme odležať aspoň 30 minút (ideálne aj dlhšie v chladničke). Grilujeme z oboch strán dozlatista. Kým sa griluje, zmiešame soľ s citrónovou kôrou – a tým hotové plátky posypeme.

Tip: Morská soľ zmiešaná s citrusovou kôrou je výborná aj na pečenú zeleninu, grilované zemiaky alebo biele ryby – môžeš si jej rovno pripraviť viac a uskladniť ju v malej uzatvárateľnej nádobe. Vydrží a krásne rozvonia kuchyňu!

 

 

Soľné maslo na raňajkový chlieb

Potrebujeme (na cca 150 g masla): 125 g mäkkého masla (izbovej teploty – nech sa dobre spája), ½ ČL morskej soli (ideálne hrubozrnnej, jemne podrvenej v mažiari alebo prstami), 2 PL nasekanej čerstvej pažítky, 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy (alebo len pár kvapiek, podľa chuti)

Postup: Zmiešame mäkké maslo s drobno drvenou morskou soľou, posekanou pažítkou a kvapkou citrónu. Uchovávame v chladničke a natierame na raňajkové pečivo.

Tip: Maslo po premiešaní preložíme do malého pohárika alebo ho stoč do valčeka pomocou potravinovej fólie a dáme dobre vychladiť. Po stuhnutí sa dá krájať na plátky, čo je skvelé na servírovanie. Ak chceme maslo trochu ozvláštniť, môžeme pridať štipku nastrúhanej citrónovej kôry pre ešte sviežejší nádych alebo trochu mletého bieleho korenia pre jemne pikantný podtón. Toto bylinkové maslo je fantastické nielen na pečivo, ale aj na grilovanú zeleninu, zemiaky či ryby.

 

V kúpeľni – soľ ako balzam pre telo i dušu

Morská soľ je známa svojimi čistiacimi a detoxikačnými účinkami. Pomáha telu zbaviť sa toxínov, zlepšuje cirkuláciu krvi a regeneruje pokožku. Minerály v nej obsiahnuté prospievajú najmä suchej a unavenej pleti.

 

RECEPTY

Soľný kúpeľ pre uvoľnenie a krásu

Potrebujeme: 3 – 5 PL morskej soli (najlepšie hrubozrnnej), pár kvapiek levanduľového, rozmarínového alebo citrusového esenciálneho oleja (voliteľné)
Postup: Do vane s teplou vodou nasypeme morskú soľ a primiešame esenciálne oleje. Ponoríme sa na 20 minút a necháme sa „objať“ vodou a minerálmi.

Tip: Soľný kúpeľ pomáha pri únave, bolestiach svalov aj napätí – psychickom i fyzickom.

  

Domáca kozmetika s morskou soľou

Peeling na telo so soľou a kokosovým olejom

Potrebujeme: 4 PL hrubej morskej soli, 3 PL kokosového oleja, pár kvapiek éterického oleja – napríklad pomaranč alebo eukalyptus (voliteľné)

Postup: Zmiešame soľ, kokosový olej a prípadne aj pár kvapiek éterického oleja. Krúživými pohybmi jemne nanášame na vlhkú pokožku a zmyjeme.

Tip: Peeling zanechá pokožku hladkú, prekrvenú a sviežu.

 

Soľný detox na nohy

Potrebujeme: hrsť morskej soli, trochu sódy bikarbóny, pár kvapiek mätového esenciálneho oleja

Postup: Do lavóra s teplou vodou nasypeme soľ, sódu bikarbónu a esenciálny olej. Nohy namáčame po dobu 15 minút.

Tip: Úžasné po dlhom dni na nohách.

 

Očistná pleťová maska

Potrebujeme: 1 ČL jemnej morskej soli, 1 PL bieleho jogurtu, trochu medu

Postup: Zmiešame soľ, jogurt a trochu medu. Nanesieme na tvár, necháme pôsobiť 10 minút a zmyjeme vlažnou vodou.

Tip: Pôsobí antibakteriálne a zjednocuje tón pleti.

 

TIP NA ZÁVER: Začleňte morskú soľ do svojho denného rituálu. Ak sa naučíme využívať morskú ju vedome – ako korenie i ako liečivý dotyk mora – získame spojenca pre naše zdravie, krásu i pohodu. Stačí trochu spomaliť, nadýchnuť sa a prisypať si štipku „mora“ do každodenného života.

 

 

 

ZunaS