Ezoterika

Dáma menom Mágia

15. októbra 2020
Obrázok od Dorota Kudyba z Pixabay 

Tajomná. Čistá. Kúzliaca a okúzľujúca. Uzdravujúca. Ničiaca. Veľkolepá. Temná. Pravdivá.

Tak takáto je, moji milí, dáma s menom Mágia. Má striebristé, nádherné šaty, posiate drobnými trblietavými kryštálikmi, od ktorých sa svetlo odráža v dúhových zábleskoch. Je stará ako ľudstvo samotné, no stále tajuplne krásna a rozdávajúca najmä vieru a nádej.

Vedeli ste, že tie drobnučké jagajúce sa kryštáliky sú priania ľudí? Po tisícročia sa ukladali Mágii na šaty. Úplne hore sú priania spojené s láskou a nehou. Sú jasné a priehľadné ako diamanty. Postupne však farba kryštálov tmavne, smerom k pásu sa stávajú zakalenejšími, žltkastými. To sú priania spojené so strachom, s úzkosťou. Pod nimi sú tmavomodré priania či skôr neprajnosť a závisť. A na samom spodku šiat, ktoré Mágia nosí, sú kryštáliky tmavé, čierne a bez lesku. To sú priania spojené s nenávisťou a bolesťou.

Viem, že mnohí z vás vnímajú Mágiu rozporuplne. Poniektorí sa jej vyslovene boja a už len pri zmienke o nej sa snažia zmeniť tému rozhovoru. Niektorí utekajú pred tým, aby si o nej niečo vypočuli, tobôž aby niečo povedali. A mnohí Mágiu vyhľadávajú. No prečo? Lebo chcú zmeniť svoj život? Alebo život niekoho iného? Majú vôbec títo ľudia právo meniť niečo v osude – či už vo svojom, alebo v osude inej bytosti? A je vôbec možné za pomoci Mágie meniť to, čo Univerzum pri narodení vložilo človeku do kolísky?

Tak na tieto a mnohé ďalšie otázky sa vám budem snažiť, priatelia, v našej rubrike o mágii odpovedať…

Čo je vlastne mágia?

Začnem atypicky: ten, kto prežil utrpenie a bolesť, ten, kto pochopil, že svet sa neskladá len z dobra a zla  a len ten, kto získal múdrosť vekov vie, že mágiu nie je nutné často používať, pretože všetko je vždy presne tak, ako má byť.

Túto odvekú pravdu si odovzdávame medzi bosorkami už po celé generácie a ja sa ňou aj v dnešnej modernej dobe riadim. Možno i preto, aby nevznikla nerovnováha, ktorá by mohla mnohé zničiť. Lebo udržiavanie rovnováhy je mimoriadne dôležité. Áno, vnímam, že mi rozumiete a že budete spolu som mnou „kráčať“ po tejto magickej ceste opatrnejšie a s otvoreným srdiečkom, prijímajúcim nové informácie citlivo a s rozvahou.

Takže, čo je to mágia? Je to zostava rôznych náuk, rituálov, vedomostí, abnormalít, psychológie a niektorých vedeckých smerov, ktoré umožňujú človeku „narábať“ s udalosťami, inými ľuďmi, s vedomím, prírodou a predmetmi. Je nemožné vymenovať tu všetko, čo mágia dokáže urobiť. „Vypichnem“ preto pár najdôležitejších vecí.

S pomocou mágie je možné vidieť minulosť a budúcnosť, zamerať sa na vyliečenie z ťažkej choroby, dokázať privolať dážď či ho zastaviť, zmeniť konanie a myslenie niekoho, ale aj zasiahnuť do oblasti lásky. Za pomoci mágie sa dá komunikovať so zomrelými, je možné privolávať rôzne entity, nepatriace do tohto sveta, cestovať mimo svoje telo a tiež ničiť, privodiť choroby, dokonca smrť. Tieto negatívne a temné praktiky však nepatria k tej pravej mágii, ale o tom si povieme neskôr.

Zatiaľ by ste mali vedieť, že fenomén mágie je rozšírený po celej planéte, nájdete ju v rôznych podobách vo všetkých kultúrach a vierovyznaniach. Často stojí proti vedeckému či náboženskému presvedčeniu. Avšak! Práve tak často, ako je vedou či cirkvou odmietaná, pranierovaná, práve tak často je týmito skupinami aj vyhľadávaná. Obracajú sa na jej silu vtedy, keď nevidia inú cestu. Keď sú zúfalí, bezradní. Ale pravdaže, robia to tiež ostatní. Upínajú sa k mágii v ťažkých okamihoch, ktoré nastanú v ich životoch a chcú, aby mágia za nich niečo vyriešila, zmenila. A mágia to aj dokáže, pričom narába s nekonvenčnými prostriedkami a technikami na hranici vedomia a podvedomia, metódami, ktoré bežne nie sú širokej verejnosti známe a sprístupnené.

Mágia je jednoducho dáma, ktorá v tých správnych rukách vykoná kus dobrej roboty!

Vznik mágie

 O to, kde a ako mágia vznikla sa dodnes vedú spory. Jedni tvrdia, že jej kolískou je mimoriadne vyspelá civilizácia, ktorá už dávno zanikla. Vedomosti, ktoré tí ľudia o mágii mali, postupne zapisovali, no z týchto písomností sa len máločo zachovalo, nakoľko ich vraj zničili prírodné katastrofy veľkých rozmerov. Iná legenda rozpráva o tom, že mágiu k nám priniesli mimozemšťania, ktorí našim predkom „otvorili“ tretie oko a naučili ich používať vnútornú silu a intuíciu k vykonávaniu magických rituálov. A ďalšia zase hlása, že dnešná mágia je akýmsi pozostatkom ľudských schopností, ktoré sme kedysi mali všetci, no ako plynul čas a zvyšovala sa naša životná úroveň, postupne tieto výnimočné schopnosti krpateli.

Ja sa prikláňam ku kombinácii všetkých troch teórií, pretože vyspelou civilizáciou, ktorá mala výnimočné schopnosti mohli byť aj ľudia z hviezd. Myslíte si, že je to nemožné? A napokon, nie je to pekná predstava, že v každom z nás je i kúsok nekonečného vesmíru?

Každopádne, k mágii sa veľmi úzko viaže najmä staroveký Egypt. Egyptskí mágovia boli a dodnes sú uznávaní. Okultné vedy ovládali mimoriadne precíznym spôsobom a neustále ich zdokonaľovali, dopĺňali. Často kombinovali mágiu s astrológiou, alchýmiou a numerológiou. Známe je mystické miesto Abu Mena s postavenými chrámami, v ktorých sa nielen veštilo, ale sa aj vykonávali najrôznejšie magické rituály a zaklínania. A za tým účelom sem chodili ľudia z celého sveta – bohatí aj chudobní.

V Egypte bolo na počiatku toho všetkého uctievanie many – energie, ktorá sa nachádza v každej jednej živej bytosti, ale aj v neživých predmetoch. Predpokladám, že v prvých magických úkonoch a rituáloch sa vtedajší mágovia zameriavali na prácu s týmito energiami. Taktiež verili, že všetko, čo sa nachádza okolo nich a vo vesmíre, má svoju vlastnú dušu, s ktorou je možné spojiť sa a komunikovať. A na tomto princípe postavili aj komunikáciu s jemnohmotnými bytosťami – s dušami mŕtvych. Je nutné podotknúť, že v starom Egypte sa k mŕtvym stavali inak, než ľudia v moderných kultúrach.

No, a tu kdesi musíme hľadať začiatok cesty mágie, ktorá dosiahla vrchol vznikom evokačnej mágie, teda mágie, ktorá dokáže vyvolať a zhmotniť konkrétnu vec, udalosť, myšlienku, človeka. A k nim nesporne patria aj amulety, mystéria a tajné spoločnosti.

Zázraky a mágia?

 Nie, mágia nedokáže robiť zázraky. Ak raz je Univerzom niečo dané, darmo sa budete snažiť dosiahnuť zmenu. V tomto zmysle slova je jedno, či budete chcieť, aby sa k vám vrátila milovaná osoba, ktorá od vás odišla pre novú lásku, ktorú stretla. Môžete chcieť získať aj nadbytok peňazí a chodiť od jedného mága k druhému a skúšať rôzne čisté aj temné rituály, aby sa vaše želanie splnilo.  

Ak však raz máte v osude napísané, že ten človek, ktorý vám zlomil srdce k vám jednoducho nepatrí alebo že tých peňazí budete mať vždy nedostatok, tak ani vy a ani najlepší mág na tomto fakte, ktorý vám do vienka vložil osud, nič nezmeníte. No mágia pre vás môže nájsť cestu, ako veľkú nepriazeň osudu zmierniť a uľahčiť vám život, v ktorom sa trápite. Môže vám ukázať prípadné chyby, ktoré keď odstránite, dostanete to, po čom túžite. Isteže, sú určité zásady, ktoré sa za žiadnych okolností nesmú porušiť. Každý seriózny mág vám vždy vysvetlí, čo sa dá, a čo už nie.

Mágia je všade. Robia ju v Európe, Austrálii, Afrike, Južnej Amerike. Snáď každá jedna krajina, národ, kultúra má „svoju“ mágiu. V mnohom sú jednotlivé praktiky odlišné a v mnohom podobné. Šamani a mágovia využívajú reč, spev, hudbu, meditácie, rituálne jedlá, obrady, rôzne predmety a tanec k tomu, aby dosiahli pri magickom úkone želaný efekt. Samotnú mágiu by sme zjednodušene mohli nazvať aj stavom mysle, ktorý mág dosahuje pre to, aby mohol transformovať prevzaté želanie od inej osoby a „stvoriť“ z neho realitu.

Samozrejme, nie je to také jednoduché. Magický úkon je často nutné opakovať niekoľkokrát. Do úvahy sa berie aj postavenie planét a ich pozitívny či negatívny dopad na vykonávaný rituál. Mág alebo šaman si volá na pomoc nielen hviezdy, ale aj duše mŕtvych, robí rôzne obety, využíva psychomentálne praktiky a snaží sa dosiahnuť potrebnú rovnováhu v prijímaní a odovzdávaní energií. A musí si vždy, za akýchkoľvek okolností, byť vedomý sily, ktorú mu mágia prepožičiava. Je také ľahké skĺznuť do egoizmu a namyslenosti! Avšak, ak by sa to stalo, mág bude tvrdo potrestaný samotnou mágiou a bude mu navždy odobratá možnosť pomáhať ľudom, pre ktorých býva mágia často posledným útočiskom, keď pred nich život postaví ťažké, smutné či bolestivé prekážky.

Priatelia moji, dúfam, že moje riadky vám čo najviac priblížili dámu s menom Mágia a že ste v nich našli odpovede na svoje otázky. V ďalšej časti si povieme niečo o bielej a čiernej mágii, o tom, čo sa smie a nesmie pri čarovaní robiť, aké zásady je nutné dodržiavať. A nazrieme pod povrch aj niektorým rituálom, ktoré sú spojené s našou karmou…

A na záver poviem už len jediné, Mágii nestačí len veriť, mágiu treba vnímať, cítiť a počuť.

Archív 2018, napísala: Zana