RECEPTY A RADY

Apríl – čas nazbierať si pľúcnik lekársky!

17. apríla 2024
Obrázok od Hans z Pixabay

Jar je ideálnym obdobím na zber pľúcnika lekárskeho, ktorý ako názov sám hovorí, je špecialistom na pľúcne a dýchacie záležitosti. Existuje však oveľa viac dôvodov pre naše zdravie, prečo by sme si túto trvácnu bylinu mali nazbierať do zásoby a mať ju v prípade ťažkostí vždy po ruke.

 

Pľúcnik lekársky

Pľúcnik lekársky (lat. Pulmonaria officinalis) patrí do čeľade borákovitej a je jedlou bylinou vysokou až 30 centimetrov. Ide o medonosnú, drsno-chlpatú rastlinu s čiernym rozkonáreným podzemkom a typickými dvojfarebnými kvetmi. Tie majú spočiatku červeno-ružovú farbu, ktorá neskôr prechádza do modro-fialového odtieňa. Pľúcnik sa vyskytuje na tienistých miestach, pretože slnko rýchlo spaľuje jeho citlivé listy. Možno ho nájsť naprieč Európou, Áziou, Severnou Amerikou a tiež v niektorých častiach afrického kontinentu. Potrebuje pôdu bohatú na humus, preto je ako doma najčastejšie v lesoch a hájoch. Ak však máme vhodné podmienky, môžeme túto liečivku pestovať aj v záhrade alebo na balkónoch a nesmieme mu zabudnúť dopriavať kvalitnú zálievku.

Tip: Mladé jarné listy pľúcnika pokryté jemnými chĺpkami možno použiť do polievok alebo ľahkých zdravých šalátov.

 

Ručný zber

Pľúcnik nájdeme v lesoch a húštinách na zatienených a vlhkých miestach. Zbierame kvitnúcu vňať alebo len bielo škvrnité mladé prízemné listy. Režeme nad zemou, ukladáme zľahka do košov a hneď v tenkých samostatných vrstvách sušíme na vzdušnom a tienistom mieste bez priameho slnečného svetla. Najlepšie je zbierať ho ručne, aby sa bylina nedostala do kontaktu s kovom. Sušená bylina je mierne náchylná na zaparenie a po vysušení sa veľmi mrví, takže s ňou treba narábať opatrne.

Tip: Samozrejme, ako aj u ostatných byliniek, tak aj všetky časti pľúcnika lekárskeho sa dajú použiť aj okamžite bez sušenia.

 

Doktor z prírody

Na liečivé účinky sa z pľúcnika využíva kvitnúca vňať aj listy. Rastlina obsahuje kyselinu kremičitú, triesloviny, sliz, saponín, živicu, alantoín (derivát močoviny), fytosterín, cerylalkohol, minerálne látky (sodné, draselné a vápenaté soli), vlákninu, sacharidy a je tiež bohatým zdrojom antioxidantov.

 

Účinky pľúcnika lekárskeho na zdravie:

  • liečba dýchacích ciest a pľúcnych ochorení, aj dlhotrvajúcich pľúcnych ochorení starších ľudí
  • bylina pomáha pri zastavení rastu pľúcnych nádorov
  • pozitívny vplyv na liečbu lymfatických uzlín
  • uvoľňovanie pri dráždivom kašli
  • podpora odhlieňovania
  • upokojovanie prejavov astmy
  • priaznivý vplyv na liečbu lymfatických uzlín
  • zlepšovanie kondície pľúc (vhodné pre fajčiarov)
  • pomoc pri odvykaní od fajčenia
  • antioxidačné a antiseptické účinky
  • liečba zápalov a infekcií, napríklad zápaloch močových ústrojov
  • sťahujúci účinok a pomoc pri vykašlávaní krvi, žalúdočnom krvácaní, hemoroidoch aj pri hnačke
  • zmierňovanie ťažkostí a pomoc pri regenerácii poškodenej sliznice pažeráka, žalúdka a čriev po užití tvrdého alkoholu, horúcich pokrmov a nápojov, ale aj po náhodnom užití žieravej chemikálie
  • podpora vylučovania tekutín z tela
  • úprava trávenia
  • urýchľovanie hojenia rán a podráždenia pokožky pri vonkajšom použití

 

Tip: Keďže pľúcnik mierne zvyšuje zrážanlivosť krvi, pri zvýšenej sedimentácii krvi ho pijeme v kombinácii s podbeľom, prasličkou, stavikrvom a skorocelom, ktoré zvyšujú jeho účinok. Inak ho používame aj samostatne. Odvar je takisto účinný aj v kúpeli alebo ako obklad.

 

Ľudový liečiteľ

V ľudovom liečiteľstve sa z pľúcnika lekárskeho užíva zápar (po zaliatí vrelou vodou lúhujeme 15 minút) z kvetov alebo listov na uľahčenie odkašlávania, pri zápale pľúc a priedušiek, pri astme či na uvoľňovanie hlienu. Odporúčanou dávkou pri ťažkostiach sú dve šálky čistého odvaru denne po dobu nanajvýš troch týždňov. V čajových zmesiach sa môže čas užívania zdvojnásobiť. Dlhodobé užívanie sa neodporúča kvôli obsahu pyrolizidínových alkaloidov. Nebezpečné je hlavne prílišné zrážanie krvi. Konzumácia pľúcnika nie je vhodná pre malé deti a tehotné alebo dojčiace ženy. Pri rezných a tržných ranách či hemoroidoch umyté listy prikladáme na rany alebo vo forme obkladu zo záparu.

Tip: Podľa nemeckého kňaza a liečiteľa, jedného zo zakladateľov prírodnej liečby vodou Sebastiana Kneippa je proti vnútornému zahlieneniu dobré zmiešať v pomere jedna k jednej zápar pľúcnika a ligurčeka a jednu polievkovú lyžicu tejto zmesi zamiešať do šálky vrelej vody a piť ju nalačno dvakrát denne (ráno a večer).

 

 

ZunaS