Zdravie a krása

S citrusmi leto aj v zime

17. januára 2024
Image by Obodai26 from Pixabay

Citrusy síce väčšinou pochádzajú z tropických krajín, ale pre zimu sú ako stvorené. Obsahujú veľa vitamínov, zvyšujú obranyschopnosť organizmu, podporujú náš metabolizmus a navyše sú výnimočnými spaľovačmi tukov, takže nám pomôžu vyrovnať sa aj s stravovacími „prehreškami“ vianočných sviatkov. Vytvorte im pevné miesto vo svojom jedálničku a pocíťte aj v chladnom období hrejivý závan leta!

 

Citrusy – plody plné zdravia

Citrusové plody,  posilňujú imunitu organizmu, preto by sme si ich mali vychutnávať na dennej báze. Sú povestné bohatým obsahom vitamínu C, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty chrániace bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Takisto je „C-éčko“ účinné proti nachladnutiu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a telesnú teplotu, podporuje dostatočnú hydratáciu a čistí tráviaci systém. Z antioxidantov je v citrusoch ďalej prítomný tiež napríklad naringín, podporujúci zdravie srdca a desiatky ďalších rôznych flavonoidov, ktoré zabraňujú aj vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. K prospešným živinám v citrusoch patria takisto napríklad vitamíny skupiny B, horčík, draslík, fosfor či meď. A ako napovedá farba citrusového ovocia, obsahuje aj potrebné karotenoidy. Citrusy tiež iniciujú látkovú premenu, vďaka čomu urýchľujú spaľovanie tukov. Okrem toho pôsobia priamo na rakovinové bunky. Pravidelná konzumácia citrusov alebo pitie citrusových štiav môže byť aj výbornou prevenciou vzniku obličkových kameňov.

Tip: V šálke citrusových plodov sú zastúpené až 4 gramy vlákniny, čo je výrazné množstvo, keďže dospelý človek by mal denne celkovo prijať 25 až 30 g vlákniny, ktorá má výbornú schopnosť zasýtiť, je nevyhnutná pre zdravie čriev i pravidelné vyprázdňovanie.

 

Citrusy a ich hlavné účinky

Pomaranče

  • posilňovanie imunity
  • znižovanie hladiny zlého cholesterolu v krvi
  • podporovanie tvorby žlče, priaznivo ovplyvňujúcej trávenie tukov (vďaka horkej chuti)
  • prečisťovanie organizmu
  • protirakovinové účinky
  • prevencia mozgovej mŕtvice

Tip: Už jeden pomaranč strednej veľkosti nám zabezpečí takmer plnú potrebnú dennú dávku vitamínu C.

 

Citróny

  • antibakteriálne účinky
  • pomoc pri srdcovo-cievnych chorobách
  • prevencia rôznych infekcií
  • podpora činnosti hormónov spaľujúcich tuky
  • upokojovanie nervovej sústavy, pomoc pri nervozite

Tip: Pravidelné pitie čaju s citrónom vynikajúco podporí trávenie.

 

Mandarínky

  • posilňovanie imunity
  • znižovanie hladiny zlého cholesterolu v krvi
  • prevencia pred vznikom diabetu
  • ochrana pred onkologickými ochoreniami
  • ochrana pred srdcovo-cievnymi problémami

Tip: Mandarínky sú zo všetkých citrusov najaromatickejšie.

 

Limetky

  • posilňovanie imunity
  • ochrana pred trombózou a paradentózou
  • pomoc pri hemoroidoch

 

Grapefruity

  • ochrana pokožky pred slnečnými lúčmi
  • potláčanie známok starnutia a podpora mladistvého vzhľadu

Tip: Grapefruit je ideálne ovocie pre domácnosti s malými a dospievajúcimi deťmi. Kyselina listová v šťave i v dužine pôsobí ako najdôležitejší rastový stimulátor a podporuje krvotvorbu. Takisto je dôležitá aj v období tehotenstva pre vývoj plodu.

 

RECEPT

POMARANČOVÁ POLIEVKA

Potrebujeme: 1 veľký pomaranč, 1 veľký zemiak, 2 mrkvy, 1 menšiu cibuľu, 1 PL masla, 30 g čerstvého zázvoru, ½ ČL mletého kardamónu, 3 klinčeky, čierne korenie, soľ

Postup: Na masle si opečieme cibuľku, pridáme očistený zázvor, všetky korenia, soľ a nakoniec zalejeme vriacou vodou v objeme približne ¾ litra. Očistíme a nakrájame zemiak a mrkvu a pridáme ich do polievky. Z pomaranča vytlačíme šťavu a takisto ju prilejeme do polievky. Necháme variť zhruba pol hodinku. Po uvarení z polievky vyberieme zázvor a klinčeky a obsah hrnca rozmixujeme. Polievku naložíme do tanierov a ozdobíme rezmi pomaranča.

Tip: Okrem plátkov pomaranča môžeme na ozdobenie polievky použiť aj smotanu na šľahanie a petržlenovú vňať.

 

Citrusy – plody plné krásy

Vďaka vitamínu C a ďalšiemu bohatému obsahu živín a cenných látok sú citrusy vhodné a ozdravujúce aj pre pokožku, vlasy a nechty. Šťava z citrónov a grapefruitov posilňuje a dodáva lesk vlasom, zmäkčuje stvrdnutú kožu na pätách, odstrániť sa ňou dokonca dajú aj zafarbené ruky a nechty. Citrusy majú priaznivý vplyv na našu krásu zvnútra i zvonka, preto sú vhodnými ingredienciami aj do domácej kozmetiky!

 

RECEPTY

Pomarančový píling

Potrebujeme: 1 PL čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy, 1 ČL sódy bikarbóny

Postup: Pomarančovú šťavu zmiešame so sódou bikarbónou a v podobe tenkej vrstvy nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť približne 20 minút.

Tip: Pred zmytím masky pleť ešte jemnými krúživými pohybmi prstov premasírujte ako pri pílingu a až potom ju umyjeme.

 

Citrónová maska

Potrebujeme: ½ citróna, 2 ČL medu

Postup: Citrón vytlačíme do menšej misky a šťavu z neho zmiešame s medom tak, aby sme dosiahli jednotnú konzistenciu v hustote získanej zmesi. Pleť umyjeme vodou a očistíme jemným prípravkom (nie pílingom) a nanesieme masku. Necháme pôsobiť približne 20 minút a opláchneme vlažnou vodou. Potom môžeme naniesť denné sérum alebo krém.

Tip: Okrem rozjasnenia, vyčistenia a zmenšenia pórov či redukcie začervenania táto maska tiež pokožku dezinfikuje, zjemňuje a jemne čistí.

Tip na záver: Nadmerná konzumácia citrusov môže náš organizmus zvnútra ochladzovať, kým my by sme sa v zime mali sústrediť skôr na príjem potravín, ktoré naše telo zahrievajú – takže by sme to s konzumáciou citrusových plodov nemali preháňať. Takisto je potrebné dávať si pozor na ich kvalitu, najmä z hľadiska obsahu pesticídov a voliť si vždy kvalitnejšie ovocie.

 

ZunaS