Novinky

Tipy pre krásnu pleť od svetovej kozmetičky

5. mája 2021

Vo svete kozmetiky doslova vyrástla. Má ho v krvi.
Caroline Hirons je etablovaná kozmetička a profesionálna konzultantka. O koži vie všetko: čo robiť, čo nerobiť, čo potrebujete, a najmä čo je absolútne zbytočné.
Aj preto napísala knihu Krásna pleť s množstvom užitočných tipov a trikov.

Táto kniha vás naučí, ako si vybrať produkt vhodný na váš typ pleti vzhľadom na vek, kožné problémy a rozpočet. Je určená práve vám, či ste profíčka, alebo sa vo svete pleťovej kozmetiky cítite ako Alenka v ríši divov.
Dozviete sa, kde začať, ako si vybudovať kozmetickú výbavu, aké zložky hľadať, čomu sa vyhýbať… skrátka, táto kniha je jasná a zrozumiteľná príručka pre všetkých.

„Keď som si v roku 2010 založila blog, nikto v tom čase nepísal o pleťovej starostlivosti, a ak aj písal, väčšinou išlo o reklamu na nové produkty,“ spomína si Caroline. „V kurze boli mejkap a starostlivosť o nechty. Môj blog bol skôr jednorožec. Nikdy by mi nenapadlo, že sa raz stane úspešným, lebo tieto veci sa nedajú naplánovať.“

Pomerne rýchlo si našla cieľovú skupinu nadšencov, ktorí ocenili, keď na rovinu povedala: „Nie, toto neodporúčam. Toto robte. Tomuto sa vyhnite. Toto si určite nedávajte na tvár. Čistiace obrúsky sú otrasné.“
Dnes má jej blog viac než 120 miliónov pozretí. Na sociálnych sieťach ju sledujú stámilióny fanúšikov.

V knihe Krásna pleť z vydavateľstva Ikar nájdete rady pre každý rozpočet a pre všetky vekové kategórie, farby a typy pleti. Povie vám, ako sa starať o pleť ráno aj večer alebo počas choroby, čo robiť so suchou pleťou či s vyrážkami. Nájdete tu aj tipy, ako si poradiť s pigmentáciou, dehydratáciou a vráskami.

Kniha Krásna pleť nadchla aj kritickú beauty žurnalistku Zuzanu Závodskú, ktorá si knihu dokonca kúpila v origináli a teraz sa teší, že vychádza v slovenčine.

Prečítajte si úryvok z knihy Krásna pleť:

Zopár tipov pre krásnu pleť

Každá z nás je iná, no vo všeobecnosti platí, že nasledujúce pravidlá platia pre všetky ženy, ktoré nevedia, kde začať.

  • Každý večer si dôkladne umyte tvár – na nebeskej stupnici čistota stojí hneď vedľa zbožnosti. Ak nosíte mejkap a krém s OF (prípadne oboje), pleť si vyčistite dvakrát.
  • Drobný tip pre všetkých, ktorí sa vyhovárajú na nedostatok času: odlíčte sa, hneď ako prídete domov ALEBO odlíčte sa predtým, než si dáte dolu podprsenku (ak v nej spíte alebo ju nenosíte vôbec, vráťte sa k rade číslo 1).
  • Každé ráno si umyte tvár. Jasné, že nie tak intenzívne ako večer, no čistiaci gél/mlieko/balzam a uteráčik vám pomôžu zbaviť sa nočných nánosov na pleti. Viem, niektoré kozmetické značky tvrdia, že ráno si netreba umývať tvár. Nech si to tvrdia. Mýlia sa.
  • Poriadne si umývajte tvár. Čisté plátno je základ akejkoľvek ďalšej starostlivosti. Ak totiž používate len odličovacie obrúsky alebo čistenie flákate, to akoby ste ťažko zarobené peniaze, ktoré ste minuli na drahé sérum, práve vyhodili z okna. (Pozri na s. 41, kde podrobnejšie rozoberám čistenie.)
  • Nefajčite. To je skutočne alfa a omega zdravej pleti.
  • Doprajte si trochu slnka. Platí zásada: Všetko s mierou! Žijem na severnej pologuli a cez deň pracujem vnútri. Nemám dostatok slnka, preto užívam výživové doplnky s vitamínom D (pod dohľadom lekára). Krém s ochranným faktorom používam samostatne, a to medzi hydratačným krémom a mejkapom alebo podkladovou bázou. UV filtre sú aktívne zložky kozmetiky a môžu ovplyvňovať vstrebávanie iných účinných látok, takže sa nemusia dobre znášať s drahými hydratačnými krémami.

Jasné, priveľa slnka škodí, no aj chlór je škodlivý. Aj znečistené ovzdušie. Choďte von a doprajte si slnečné lúče. Niektoré kozmetické firmy tvrdia, že slnko je najväčší nepriateľ človeka. Je to pravda, len ak nedodržiavate zásady správneho slnenia. Hybajte na slnko. Nie na dlho. Len sa, preboha, na slnku nesprávajte ako debilné.

Milan Buno, knižný publicista

Krásna pleť: https://www.bux.sk/knihy/593770-krasna-plet.html