Zdravie a krása

Vzťahový detox – manuál

23. júna 2021

Nielen nášmu telu prospieva pravidelný detox, ale rozhodne aj našim vzťahom. Obzvlášť v tomto období, kedy sme spoločne s partnerom alebo rodinou trávili v jednej domácnosti oveľa viac času než zvyčajne. Ak ste sa skôr či neskôr ocitli v ponorke, nič si z toho nerobte, je to úplne prirodzené. Treba ale myslieť na vhodné opatrenia, aby sa s vami tá vaša ponorka nepotopila…

 Je niečo v neporiadku?

Ako spoznáte, že je čas na vzťahový detox? Skúste si odpovedať na tri kontrolné otázky?

  1. Cítim sa šťastne?
  2. Cítim sa slobodne?
  3. Cítim sa sebavedome?

Ak vám aj vyšli všetky tri odpovede „nie“, neznamená to, že máte vzťahy v troskách. Len je načase zmeniť prístup a vyskúšať nové veci.

 Začať od seba

Všetky tri otázky sú smerované na vás osobne práve preto, že so vzťahovým detoxom treba začať od seba. Tak, ako pri každej zmene. Zo svojich pocitov nemôžeme obviňovať ostatných a ani im dohovárať. Na rad neskôr príde aj komunikácia s okolím, ale v prvom rade musíme sami prísť na to, čo je dôležité pre nás, aké sú naše priority a ciele, čo chceme zmeniť a čo od svojich vzťahov očakávame. V rámci detoxu preto obráťte pozornosť na seba a nenechajte sa zahltiť informáciami zvonka. Ani z rôznych médií, ani zo svojho okolia. Nenechajte si rozprávať do svojich vzťahov a neriaďte sa radami druhých o tom, s kým by ste aký vzťah mali či nemali mať. Dajte sa svoje pocity, tie sa oklamať nedajú.

Účinky vzťahového detoxu

  • nezávislosť a samostatnosť
  • zvýšené sebavedomie
  • schopnosť otvorenejšie komunikovať
  • eliminovanie stresu
  • príliv energie a optimizmu
  • osobný aj profesijný rast
  • upevnenie dôležitých vzťahov

Preč s negatívnymi myšlienkami

Každý detox, či už telesný alebo vzťahový, je postavený na úcte k sebe samému a sebaláske. Aby skutočne fungoval, je potrebné sa zbaviť všetkých negatívnych pocitov krivdy, ublíženia, zášti, bolesti… Len tak dokážete naozaj zmeniť to, čo si zmeniť želáte a posunúť sa na nový životný level.

Vo dvojici sa to lepšie tiahne…

Samozrejme, vždy je lepšie, keď na niečo nie sme sami. Obzvlášť, ak je to „niečo“ náš život. Mať po svojom boku partnera je nesmierna úľava, už len preto, že človek má za kým prísť a povedať mu, čo ho trápi, ale i teší. Môže s ním zdieľať všetko pozitívne aj negatívne. Má s kým tráviť chvíle voľna aj si podeliť povinnosti. Je však potrebné udržiavať potrebný balans na to, aby toto zdieľanie fungovalo. Nič netreba preháňať. Vždy bude, až na výnimky, jeden z dvojice v istých záležitostiach dominantnejší, ktorý bude „veliť“ vašej posádke na danej plavbe. A to je v poriadku, len sa vo svojej role musí každý z dvojice cítiť prirodzene a pohodlne. Nič nemôže ísť na úkor a slobodu partnera. Ak bude jeden z dvojice dlhodobo potláčať svoje potreby a nedostane dostatočný životný priestor, môže sa vo vzťahu začať cítiť nepohodlne a hľadať únikové cesty, alebo v horšom prípade vyhorieť a na všetko rezignovať. Preto hovorte o svojich potrebách a snoch a počúvajte aj toho druhého. Môžete si v ich naplnení navzájom krásne podporiť. A tiež pamätajte, že váš spoločný život nie je súťaž. Ste v jednom tíme, ale každý v ňom má inú pozíciu. Platí však, že čím bude lepšie jednému, tým bude lepšie aj druhému!

Zadaní, ale single

Opačným extrémom je, keď dvojica žije vo vzťahu, ale napriek tomu sa o svoje spoločné radosti a starosti príliš nedelí. Každý má svoju prácu, hobby, priateľov… Čo nie je opäť na škodu, pretože to podporuje samostatnosť a osobný rozvoj, ale treba vedieť s týmito okolnosťami náležite narábať, nie sa tváriť, že život toho druhého sa nás netýka a vôbec nás nezaujíma. Ľahostajnosť k svojej polovičke je pre druhého z partnerov veľmi bolestivá a môže viesť až k úplnej strate jeho sebavedomia a sebahodnoty. Áno, našu hodnotu by za nás nemal definovať niekto iný, ale emócie sa zo vzťahu vylúčiť nedajú. A tak sme opäť pri tom, aby sme sa nezabúdali rozprávať, ale aj počúvať a najmä nachádzať kompromisy.

Million dollar baby

Nezávislosť vo vzťahu sa určite týka aj financií, pretože takisto výrazne ovplyvňuje naše sebavedomie. Spoločný účet je veľkou výhodou, ale zároveň je potrebné, aby sme si s partnerom vzájomne dôverovali a nie jeden druhého neustále kontrolovali, alebo mu vydeľovali vreckové. Teda za predpokladu, že ste obaja finančne gramotní a nehrozí, že by niekto zašiel do extrému a ohrozil vašu životnú existenciu. Ak máte vo financiách chaos, dobrým spôsobom je spoločne navštíviť finančného poradcu. Je to ako párová terapia pre vašu peňaženku. Poradca vám pomôže s revíziou vášho finančného portfólia, zadefinuje vaše plány do budúcnosti, v rámci ktorých vytýči konkrétne ciele, a ešte vám pomôže ušetriť na splátkach aj tak, aby vám zvýšilo viac na voľné chvíle a doprianie si niečoho pekného. Keď získate prehľad o svojich financiách, dostanete sa do väčšej pohody a budete vedieť, kam v živote smerujete.

Pre chvíle (ne)pohody

Geniálnym spôsobom, ktorý partnerov zbližuje je smiech. Vedieť sa spoločne zasmiať, možno aj na niečom, čo sa nám nevydarilo, je veľkým plusom. Najlepšie ale je, keď sa viete zabaviť na niečom pozitívnom. Z tohto dôvodu je nesmierne dôležité mať okrem vlastných koníčkov aj spoločný, ktorý vás bude tešiť oboch rovnako. A pokojne ich môže byť aj niekoľko – čím viac, tým lepšie. Budete sa mať čoho zachytiť, keď jednému z vás nebude práve do spevu. Môžete si dohodnúť heslo alebo iný tajný kód, ktorý budete poznať len vy dvaja, a vždy keď ho vyslovíte, vrhnete sa na váš spoločný záujem. Obľúbená činnosť v kombinácii s blízkou osobou je hotový balzam na dušu!

Niečo nové

Príčinou mnohých myšlienok ohľadom neuspokojenia vo vzťahoch býva nuda, respektíve stereotyp, do ktorého je veľmi ľahké vkĺznuť. Môže byť aj príjemný a sme naň zvyknutí, ale posúva nás do komfortnej zóny, kde nie je priestor pre dobrodružstvo a adrenalín. A tie sú pre vzťah veľmi potrebné. Preto vytiahnite aj s partnerom, členmi rodiny, priateľmi hlavu z piesku a namiesto sedenia v záhradke si vymyslite novú aktivitu. Ideálne niečo, čo ste ešte neskúšali. Pocity z objavovania sú nesmiernym prínosom pre upevňovanie vzťahov, pretože vás bude spájať niečo nové spoločné. Takáto misia zároveň dokáže vzťahy aj poriadne preveriť – ak za vami na splave niekto skočí do vody, aby vás vytiahol, je to dôkaz, že mu na vás naozaj záleží a nebojí sa kvôli vám aj riskovať.

Mesiac bez sexu

Tak toto je špecialitka pre partnerský vzťahový detox. Nie, nebojte sa. O ničím nenahraditeľné milovanie vás obrať nechceme! Upozorňujeme ale na spôsob, ako ho opäť naštartovať, akoby ste spolu len začali chodiť a objavovali svoju vášeň a túžby od začiatku. Spomínate si na svoje prvé intímne strávené spoločné chvíle? Na to vzrušenie a chvenie po celom tele? Nie je nemožné sa k tomuto stavu telesnej aj emočnej eufórie vrátiť! Odborník na vzťahy Andrew G. Marshall odporúča na vzťahový detox sexuálnu abstinenciu na jeden mesiac. Počas neho budete jednotlivé týždne postupne prechádzať danými fázami, ktoré by mali reštartovať vašu sexuálnu energiu, pomôcť hlbšie precítiť vašu spoločnú intimitu a nájsť spoločný jazyk telesnej lásky. Prvý týždeň by ste sa mali túliť desať minút denne. Druhý týždeň po desaťminútovom túlení pokračujte bozkávaním. Tretí týždeň pridajte k túleniu a bozkávaniu jemné dotyky a maznanie po celom tele. Štvrtý týždeň sa spoločne porozprávajte o tom, čo ste počas troch týždňov zistili. Čo sa vám páčilo a čo nie, v čom by ste radi pokračovali… Záverečnou odmenou za váš experiment bude vytúžené milovanie. Garantujeme, že bude také, ako nikdy predtým!

 Myslite na oboch

Obzvlášť v partnerskom vzťahu je potrebné myslieť na oboch, a to nielen pri spoločných chvíľkach. Myslite na túžby a potreby partnera rovnako, ako na svoje vlastné. Sú rovnako dôležité. Neberte ako samozrejmosť to, čo pre vás partner robí, ale prijímajte to s vďakou a veľkoryso oplácajte. Práve tak sa vám podarí dosiahnuť želanú harmóniu.

Metóda 2/2/2

Opakujúce sa číslo dva v názve tejto metódy môžete brať ako symboliku, že ste na všetko naozaj dvaja. Odborníci odporúčajú „dvojkovú“ metódu ako ideálny prostriedok, ktorý partnerom pomôže na seba a svoj vzťah nezabúdať. A o čo v tejto metóde ide? Nebojte sa, žiadna ťažká matematika sa za toľkými číslami neskrýva. Takže poďme na to! Prvá dvojka znamená, že si každé dva týždne naplánujte večer len sami pre seba, ideálne ako romantické rande obsahujúce spoločnú večeru, prechádzku, film v kine a po ňom drink, nežnosti, milovanie… Ďalšia dvojka hovorí o tom, aby ste každé dva mesiace vyrazili na spoločný víkend bez detí a tretia o tom, aby ste si každé dva roky naplánovali dovolenku snov! Ale pokojne si za „dvojky“ môžete dosadiť čokoľvek, po čom vám srdiečko piští a aj si ich naordinovať častejšie – môžu to byť aj každé „dve“ minúty, hodiny, dni…

 Chvíľka pre seba

Neodmysliteľnou a nevyhnutnou formou vzťahového detoxu je ale určite aj možnosť nájsť si chvíľku iba pre seba. A to bez výčitiek svedomia! Hoci by ste mali ísť nakúpiť, upratať, navariť večeru, robiť s deťmi úlohy, venovať sa partnerovi, rodine či priateľom, je dôležité vedieť si povedať, kedy stačilo. Nemusíte nad tým veľmi rozmýšľať, jednoducho to pocítite. Nepodceňujte signály svojho tela. Skrátka, keď už toho bude veľa a budete cítiť, že si potrebujete chvíľku oddýchnuť, neváhajte a doprajte si relax, ktorý vám urobí dobre. Ideálne mimo domu, aby ste mali naozaj pokoj. Uvidíte, že sa potom budete domov a na všetky „povinnosti“ zase tešiť! A to isté, samozrejme, platí aj o druhej strane. Doprajte partnerovi, deťom, ostatným členom rodiny či priateľom voľnosť, keď sa vám zveria, že by ju potrebovali. Alebo ešte lepšie, ak uvidíte, že by ju potrebovali, sami im ju ponúknite. Budú si vašu ohľaduplnosť a empatiu nesmierne vážiť!

Nepáľte mosty

Vzťahový detox vôbec neznamená, že treba prerušiť kontakt s každým, ktorý nás nejako nahneval. Je o prehodnotení vzťahov a ich prípadnej „oprave“, keď cítime, že s daným človekom chceme zostať v spojení. V žiadnom prípade by to ale nemali byť vaši „ex“, ak vás niečo nespája, napríklad dieťa alebo práca. To už je iná kapitola… Ak sú to naozaj len „bývalí“, tak je lepšie ich pustiť zo svojho života, aby sa vaše rany zbytočne nejatrili a aby ste si v srdci aj v hlave vytvorili priestor na novú známosť. Vyhnite sa tiež energetickým upírom. Nemusíte ich odstrihnúť definitívne, ale ak cítite po trávení spoločných chvíľ s nimi vyčerpanie, bude lepšie to so stretávaním nepreháňať. Naopak, ak na vás pôsobí niečia prítomnosť ako životabudič, posuňte tento vzťah na rebríčku vyššie a poctivo sa oň starajte.

Nad vecou

Užitočné je osvojiť si vlastnosť vedieť sa povzniesť a nebrať vo vzťahoch všetko smrteľne vážne. Dôležitá je podstata, nie malichernosti. Veď koľkokrát sa dokážeme pohádať za maličkosti… Nebolo by lepšie sa nad nimi zasmiať, mávnuť rukou a ísť ďalej? Určite máte dôležitejšie veci, ktorým chcete a máte venovať svoju pozornosť. Tak na čo sa nechať rozptyľovať a míňať svoju vzácnu energiu? Predtým, než vybuchnete, skúste sa vedome zamyslieť, či to naozaj stojí za to. Uvidíte, že veľmi často zistíte, že vôbec nestojí – „Keď nejde o život…“

Ako dlho?

Čím dlhšie sme vo vzťahu, tým sa nám môže odstup nadobúdať ťažšie, ale je to naozaj len o uvedomení si vlastných priorít a hodnôt. Vzťahový detox sa preto nedá odfláknuť. Je to individuálne, ale jeden deň vám asi stačiť nebude – ak áno, tak gratulujeme! – preto sa nikam neponáhľajte a doprajte si toľko času, koľko budete cítiť, že potrebujete. A to isté doprajte aj ostatným.

Neskúsiš – nezistíš

Účinky vzťahového detoxu môžu byť u každého rôzne. Preto neostáva nič iné, len ho vyskúšať na vlastnej koži. Isté však je, že nám odhalí pravdu nielen o našich vzťahoch, ale predovšetkým aj o nás samých…

 

Archív: napísala ZunaS