Zdravie a krása

Letná starostlivosť o chodidlá

12. júla 2023
Obrázok od Jill Wellington z Pixabay

V lete vystavujeme svetu na obdiv naviac z nášho tela, a to vrátane chodidiel. Preto by sme rozhodne nemali zanedbať ich správnu starostlivosť – na ktorú by sme inak mali myslieť po celý rok! V lete však o to viac, že vzhľad našich chodidiel môže celý náš výzor krásne podčiarknuť, ale aj celkom pokaziť. Správne staranie sa o chodidlá, bez ktorých by sme sa nikam nedostali, pritom pozostáva z pár jednoduchých krokov, ktoré zároveň môžu byť veľmi príjemnou formou relaxu a psychohygieny. Dokráčajte preto čím skôr k letnej radosti z krásnych chodidiel!

 

Kúpeľ

Príjemný kúpeľ má pre chodidlá hneď viacero prínosov. Výrazne v nich podporí cirkuláciu krvi, jemne očistí pokožku a zároveň aj ošetrí problematické miesta. Výsledkom preto budú oživené a svieže nohy.

Tip: Ak aj tento rok vynecháte dovolenku pri mori, doprajte „more“ aspoň svojim chodidlám počas kúpeľa. Stačí, ak do horúcej vody v nádobe pridáte ozdravujúcu morskú soľ. Svoje chodidlá ale môžete vziať aj „na hory“ a použiť ružovú himalájsku soľ. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek cestu, pre dosiahnutie dokonalého relaxu pridajte do kúpeľa pár kvapiek levanduľového oleja.

 

Preč s odumretou kožou 

Rovnako ako pre pokožku na tele, tak aj pre pokožku chodidiel, predstavujú letné horúčavy a časté kúpanie náročné podmienky. A práve to sa môže prejaviť na jej vysúšaní a tvrdnutí. Stvrdnutú kožu treba určite čo najskôr odstrániť, a to nielen z estetických, ale aj zdravotných dôvodov, pretože je živnou pôdou pre rozmnožovanie baktérií a tým aj vznik plesní. Správny čas na jej odstránenie je po osviežujúcom a zjemňujúcom kúpeli s pomocou pemzy, ktorá je k chodidlám šetrnejšia. Odumretú kožu si určite nestrihajte, aby ste si na chodidlá nezaniesli infekciu. Ak si na ňu „netrúfate“ sami, doprajte si pedikúru v salóne, čo môže byť tiež skvelou príležitosťou na „chvíľku pre seba“ a formou psychohygieny. Vynikajúcou domácou starostlivosťou v odstraňovaní odumretých kožných buniek je pravidelný píling.

Tip: Na výrobu domáceho zjemňujúceho pílingu na chodidlá zmiešajte morskú soľ s olivovým a kokosovým olejom na jemnú kašičku. Votrite ju do pokožky chodidiel a dôkladne si ich ňou premasírujte. Nohy opláchnite, nakrémujte a nechajte odpočívať.

 

Myslite na hydratáciu

Po odstránení stvrdnutej kože si chodidlá natierajte minimálne dvakrát denne vhodným hydratačným krémom na nohy. Na výber máte aj krémy špeciálne určené na popraskanú a zrohovatenú pokožku, ktoré im prinavrátia elasticitu a vlhkosť.

Tip: Hydratáciu by ste mali pokožke na chodidlách dožičiť po každom kúpeli.

 

Správna dĺžka a farba robia zázraky

Nechty na chodidlách by takisto z estetických, ako aj zdravotných dôvodov nemali byť pridlhé. Ostrihaným nechtom dodáte ten správny šmrnc lakom so zaujímavou farbou. Ideálny čas na skrátenie dĺžky nechtov je takisto po kúpeli kedy, rovnako ako pokožka, zmäknú a ich strihanie bude jednoduchšie. Upravovať by sme ich mali pravidelne pilníkom a pri úprave nezabúdať na rešpektovanie tvaru lôžka, inak by mohli začať zarastať. Podstatné je aj dôkladné zatlačenie nechtovej kožičky, aby sme ich mohli pekne nalakovať.

Tip: Pri výbere farby laku na nechty sa v lete nebojte výrazných žiarivých farieb, ktoré oživia každý váš outfit. Túto sezónu letia neónové odtiene!

 

S ochranným faktorom ďalej zájdeš

Takisto, ako je v lete potrebné chrániť pokožku celého tela i tváre krémami s ochranným faktorom, je potrebné chrániť aj svoje chodidlá. Preto si ich nezabúdajte počas pobytu na slnku a pri vode pravidelne natierať vhodným krémom.

Tip: Aby sa vám natreté nohy v obuvi nešmýkali, nezabudnite si ich natrieť v dostatočnom predstihu než sa obujete, aby sa krém stihol správne vsiaknuť a vy ste sa tak vyhli prípadnému úrazu.

 

Masáž na prekrvenie a relax

Správnu cirkuláciu krvi v chodidlách najlepšie podporí ich masáž. Práve v rôznych kúpacích zariadeniach si ju môžete počas návštevy dopriať a užiť si tak skvelý relax nielen pre svoje nohy, ale i myseľ. Môžete však o ňu požiadať aj svoju drahú polovičku, alebo si ju urobiť vlastnými rukami.

Tip: Na masáž chodidiel si môžete vyrobiť vlastný domáci masážny olej. Ako základ použite akýkoľvek 100% rastlinný olej (najlepšie lisovaný za studena) – napríklad slnečnicový, olivový, kokosový, marhuľový, sezamový, mandľový, či makový. Na suchú a popraskanú pokožku je ideálny vyživujúci kokosový olej, pretože je bohatý na vitamíny a minerály a pokožke dodáva elasticitu. Navyše sa dobre vstrebáva a nezanecháva mastný film. Do zvoleného oleja následne pridajte po kvapkách éterické oleje – do 100 ml olejového základu 30 až 90 kvapiek esenciálneho oleja, podľa požadovanej intenzity vône. Môžete ich kombinovať podľa vlastnej „chuti“, dbajte však na to, aby ste naraz nezvolili viac olejov s výraznými arómami.

 

TIP NA ZÁVER: Starostlivosť by ste svojim nohám mali ideálne dopriať každý deň. No nevyhnutnosťou je minimálne aspoň raz za týždeň!

ZunaS