Zdravie a krása

Čo tak dopriať svojmu telu trošku odpočinku od chemických „lahôdok“ a vyskúšať starostlivosť z prírodných zdrojov?

25. februára 2022

Vôbec sa nemusíte cítiť previnilo, že máte doma tony zásob telovej kozmetiky, a napriek tomu v jej nakupovaní neustále pokračujete. Veď každý deň reklamy ponúkajú nové a nové produkty, sľubujúce zázračný účinok. A vy, ako každá správna žena, sa o seba snažíte patrične starať. Preto, hoci už máte doma tri nočné krémy, tomu novému s neodolateľnou vôňou, ktorý zaručuje vyhladenie vrások už do rána, v obchode jednoducho neodoláte… Dobre vám rozumieme! Aj my doma skúšame a natierame jeden krém cez druhý, takže pomaly už „balzamujeme“ lepšie ako Egypťania. Čo tak dopriať svojmu telu trošku odpočinku od chemických „lahôdok“ a vyskúšať starostlivosť z prírodných zdrojov? Keďže však vieme, že čoraz populárnejšie kozmetické prípravky na báze bio vôbec nie sú lacnou záležitosťou, prinášame vám jedinečné recepty elixírov krásy, ktoré si ľahko vyrobíte celkom samy. Okrem „bio“ sú totiž „in“ aj „hand made.“

Aby bol výsledok perfektný, nezabudnite, že pri výrobe a používaní vlastnej domácej kozmetiky je potrebné dodržiavať zopár pravidiel:

  • udržiavať maximálnu čistotu prostredia, kde budete kozmetiku vyrábať
  • sterilizovať všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať (hrnce, fľaše, nádobky, lyžičky), a to napríklad tak, že po umytí v umývačke ich postriekate 70% alkoholom a necháte zaschnúť, alebo ich vyvaríte v tlakovom hrnci (do niekoľko deci vody pridajte lyžičku octu a po začatí varu nechajte variť ešte cca 20
  • ingrediencie nakupovať na spoľahlivých miestach a skladovať na suchom a chladnom mieste
  • nepoužívať suroviny po dátume spotreby
  • hotové krémy uchovávať v nádobkách a téglikoch, ktoré sa dajú tesne uzatvoriť a ktoré pri naberaní zabraňujú kontaminácii krému pokožkou, inak odporúčame použiť na naberanie špachtličku
  • alkoholom konzervované látky dávať do sklenených alebo keramických nádobiek
  • neskladovať krémy na slnku, ani v teple, ale najlepšie v chladničke
  • zhotovené výrobky včas spotrebovať

Tvár – dbáme o ňu najviac

Hoci sa snažíme starať o celé svoje telo rovnako, úprimne si priznajme, že na tvári si dávame záležať vždy o čosi viac. Niet sa čomu diviť, veď práve ONA je svetu neprestajne vystavovaná na obdiv.

Ružová hydratácia – pleťový krém pre každú z nás

Do fľašky so širokým hrdlom dáme približne dve hrste lupienkov ruží a zalejeme 50 ml mandľového alebo 100% olivového oleja tak, aby boli úplne ponorené. Fľašu položíme do okna a necháme tri týždne odstáť. Po ich uplynutí obsah fľaše precedíme cez gázu a z lupienkov vytlačíme zvyšok oleja do sklenenej mištičky, v ktorej chceme krém uschovať. Ďalej nad parou rozpustíme lyžicu včelieho vosku – pokiaľ chceme, aby bol krém hustejší, pridáme viac včelieho vosku. Po vychladnutí pridáme 15 kvapiek pravého éterického oleja z ruží alebo z ružového dreva a nakoniec lyžičku oleja z pšeničných klíčkov, ktorý slúži ako prírodná konzervačná látka a zároveň má vysoký obsah vitamínu E. Ak vám neprekáža vôňa kadidla, môžete navyše pridať aj 10 kvapiek kadidlového esenciálneho oleja. Kadidlo je totiž známe svojimi omladzujúcimi účinkami. Včelí vosk necháme s olejmi odstáť dve minúty a potom primiešame do nádobky, kam ste precedili odstátu olejovú zmes. Vzniknutý krém postupne zhustne.

Pre krásny pohľad – očný krém proti vráskam

Nad vodnou parou rozpustíme v hrnci 1,5 lyžice bambuckého masla a 1 lyžicu mangového masla. Po odstavení zo sporáka primiešame lyžicu šípkového oleja.

 

Vyžehlí všetky vaše starosti – banánovo-avokádová pleťová maska proti vráskam

Zmiešame polovicu zrelého banánu, polovicu prezretého avokáda, lyžicu bieleho jogurtu a lyžicu olivového oleja. Zmixujeme mixérom. Hrubú vrstvu nanesieme na tvár, necháme pôsobiť zhruba 30 minút a opláchneme studenou vodou.

Svieža za všetkých okolností – pleťové tonikum z čiernej bazy

Do väčšieho hrnca vložíme keramickú žiaruvzdornú misku. Na dno hrnca okolo misky nasypeme lístky čiernej bazy a zalejeme destilovanou vodou. Pomer lístkov a vody je 1:1, čo znamená, že na 1 kg čerstvých okvetných lístkov čiernej bazy potrebujeme 1 liter destilovanej vody. Varíme na miernom ohni, prikryté pokrievkou obrátenou naopak – aby kondenzovaná kvetinová para stekala do keramickej misky na dne hrnca. Na vrch pokrievky položíme ľad vo vrecúšku, aby sa vám pri topení zbytočne neroztekal. Dĺžka procesu závisí od vyrábaného množstva, preto môže trvať 1 – 2 hodiny. Tonikum vydrží približne týždeň, takže stačí vyrobiť si primerané množstvo.

Olejové odlíčenie a hebká pleť v jednom

Zmiešame 3 lyžičky olivového oleja, 2 lyžičky jojobového oleja, 1 lyžičku mandľového oleja alebo oleja z hroznových semien a vlejeme do tmavej fľaštičky. Vďaka hydratujúcim účinkom olejov bude pleť nielen dokonale vyčistená, ale aj neuveriteľne hebká.

Nielen na valentínske bozky – balzam na pery z včelieho vosku

Vo vodnom kúpeli veľmi pomaly rozohrejeme 4 polievkové lyžice olivového oleja a lyžicu včelieho vosku, až kým sa nerozpustia a nespoja. Potom zmes odstavíme a pridáme 1/4 lyžičky esenciálneho oleja podľa vlastného výberu a pár kvapiek tekutého vitamínu E. Dáme do ľadového kúpeľa a pomaly primiešame lyžicu medu. Miešame, kým sa všetko nespojí. Prelejeme do nádobky na balzam a necháme 6 hodín odstáť. Ak chceme mať balzam farebný, pridáme lyžicu nadrveného rúžu.

 

Telo – máme len jedno

Schránka našej duše, ktorá by mala odzrkadľovať vzťah, aký k sebe máme. Neodkladajte preto starostlivosť o svoje telo na neskôr, naozaj máme na celý život len jedno. Takže, čím skôr začnete…

Dokonalá výživa – kokosové telové mlieko

V 2 lyžiciach destilovanej vody pri nízkej teplote pomaly rozpustíme 2 lyžice včelieho vosku. Pridáme 20 g kakaového masla a premiešame. Počas neustáleho miešania prilievame po malých množstvách 4 lyžice mandľového oleja. Po vychladnutí môžeme ihneď použiť.

 

Nádych dobrodružstva – peeling z Himalájskej soli

Spolu zmiešame 1 šálku Himalájskej soli, 1,5 šálky mandľového oleja či olivového oleja, 12 kvapiek levanduľového éterického oleja, 2 lyžice sušených levanduľových kvietkov a lyžicu tekutého vitamínu E. Po dôkladnom premiešaní môžeme okamžite použiť.

Postrach celulitídy – peeling z vlašských orechov

Zmiešame hrsť mletých vlašských orechov s primeraným množstvom olivového oleja a zahustíme medom. Vzniknutú zmes vmasírujeme na požadované partie, chvíľu necháme pôsobiť a opláchneme. Opakujeme dvakrát týždenne.

Pevné nechty – horúci olejový zábal

Zmiešame 3 lyžice ricínového oleja, 3 lyžice olivového oleja a lyžicu citrónovej šťavy. Všetko spolu zohrejeme na 50 °C. Do olejového kúpeľa ponoríme nechty a vydržíme 15 minút.

Vlasy – čerešnička na torte

Skutočne sú korunou krásy, no vás nemusí starostlivosť o ne stáť takmer ani „korunu“…

Z bylinkovej záhradky – domáci šampón podľa vlastného výberu

Do jedného hrnčeka prevarenej destilovanej vody (cca 2,5 dl) vmiešame nastrúhané olivové mydlo, pridáme 2 kvapky esenciálneho oleja a hrsť byliniek podľa vlastného výberu – na mastné vlasy sú vhodné žihľava a púpava, na suché vlasy zase medovka alebo čierna baza, proti lupinám mäta. Zmes necháme odstáť do druhého dňa, scedíme a prelejeme do fľaštičky.

Preliečte ich cez noc – kúra na suché a poškodené vlasy

V hrnci zohrejeme 30 ml extra panenského olivového oleja (najlepšie lisovaného za studena) na 25 °C a hrebeňom nanesieme na celú dĺžku vlasov. Zabalíme ich do igelitovej fólie a necháme pôsobiť celú noc. Ráno opláchneme.

Dúfame, že sme vás inšpirovali a zároveň aj podnietili k hľadaniu a vymýšľaniu ďalších vlastných receptov, pretože pri domácej výrobe kozmetiky sa fantázii medze nekladú.

ZunaS