Zdravie a krása

Ráno robí deň

30. marca 2022

Prvé pocity, ktoré máme bezprostredne po prebudení, udajú tón celému dňu. Niekedy je ťažké naladiť sa hneď od rána pozitívne, najmä ak máme za sebou náročnú noc alebo ak vstaneme nesprávnou nohou. O tom, či vyštartujeme do dňa oddýchnutí a plní elánu, sa však rozhoduje už v predchádzajúci večer.

Známe porekadlo, ktoré hovorí, že ako si ustelieme, tak budeme spať, by sa dalo inovovať na Ako si ustelieme, tak vstaneme. Nejde samozrejme iba o periny a matrace, ktoré sú pre kvalitu spánku tiež dôležité, či o to, že sme spálňu večer dobre vyvetrali.

Kvalitu spánku ovplyvňujú aj činnosti, ktoré sme robili pred spaním. Určite nám neprospieva ťažké jedlo, pozeranie televízie dlho do noci, ani skrolovanie v mobile. Kvalitu spánku znižujú všetky zdroje takzvaného modrého svetla (svetlo s prevahou modrej zložky, ktoré vyžarujú LCD displeje a žiarovky), pretože blokujú tvorbu spánkového hormónu melatonínu.

Spánok nielen pre krásu

Ak sa dobre nevyspíme, prejaví sa to hneď na niekoľkých „frontoch“. Únava, zlá nálada, nesústredenosť, popolavá pleť, kruhy alebo opuchy pod očami, dokonca znížená imunita – to všetko nás bude ovplyvňovať celý nasledujúci deň.

Podľa Matthewa Walkera, profesora neurovied a psychológie na Kalifornskej univerzite v Berkeley, má spánok okrem oddychu mnoho iných funkcií. „Posilňuje našu schopnosť učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia. Usmerňuje naše emócie, posilňuje imunitný systém, dolaďuje metabolizmus a reguluje náš apetít. Snívanie upokojuje bolestné spomienky a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája minulé poznanie so súčasným a podnecuje kreativitu,“ píše vo svojej knihe Prečo spíme.

Dospelý človek by mal spať minimálne 8 hodín. Ak si dobre ustlal a dobre sa vyspal, ráno je oddýchnutý a potešený, že sa začína nový deň.

Ak spíte menej ako šesť hodín za noc, narúša sa váš imunitný systém a viac ako dvojnásobne sa zvyšuje riziko rakoviny. Krátky spánok tiež zvyšuje pravdepodobnosť upchatia koronárnej tepny, čo je priama cesta ku kardiovaskulárnym ochoreniam alebo mozgovej mŕtvici.

Určite ste si všimli, že keď ste unavení, máte väčšiu chuť na jedlo. V dôsledku nedostatku spánku sa totiž zvyšuje koncentrácia hormónu ovplyvňujúceho pocit hladu a potláča hormón, ktorý signalizuje uspokojenie hladu. Hoci ste plní, stále by ste jedli. Nárast hmotnosti počas spánkového deficitu sa potvrdil nie len u dospelých, ale aj u detí.

Narušený spánok sa  ďalej podieľa aj na závažných psychických poruchách ako depresia alebo úzkosť.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila epidémiu úbytku spánku. V niektorých západoeurópskych krajinách sa totiž v priebehu minulého storočia čas spánku výrazne skrátil, zaznamenaný bol taktiež výrazný nárast spomínaných ochorení a psychických porúch. Neoberajte sa preto úmyselne a bezdôvodne o spánok.

Nápoj na dobrú noc

Ako si teda zariadiť večer, aby sme dobre spali a potom prežili ďalší skvelý deň? Záleží aj na tom, čo večer pijeme…

„Ak chceme dobre spať, poslednú kávu by sme si mali dať niekoľko hodín pred tým, ako sa uložíme do postele. Často sa hovorí o šiestich hodinách, ale toto je individuálne, pretože každý má iný metabolizmus,“ hovorí znalkyňa kávy Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka. Populárny pohárik niečoho ostrejšieho je pred spaním krokom vedľa. Síce pomôže rýchlejšie zaspať, ale spánok bude menej kvalitný. „Na upokojenie, uvoľnenie a príjemné sny je určite vhodnejšia šálka čaju,“ je presvedčená Mariana Veselá z Veselého Čaju. „Odporúčam napríklad čaj s rumančekom, vŕbou, železníkom, listami černice a medovky. Keď sa z jeho popíjania stane rituál, pri ktorom sa s partnerom porozprávame o tom, čo sme cez deň prežili, alebo si prečítame niekoľko strán z knihy, telo sa postupne uvoľní a pripraví sa na oddych.“

Nový štart

Chuť alebo zvyk dať si ráno šálku čaju alebo kávy na povzbudenie vôbec neznamená, že sme zle spali. Možno je to zvyk a možno si telo žiada rýchlejší štart. „Povzbudzujúce účinky kávy a čaju sa líšia. Kým káva nabudí pomerne rýchlo a jej vplyv trvá kratší čas, teíny z čaju účinkujú postupne, pozvoľne a trvajú dlhšie. Na ráno je skvelým životabudičom okrem kávy aj zelený čaj, ktorý má okrem povzbudenia aj mnoho iných benefitov pre zdravie a náladu,“ odporúča M. Veselá.

A skvelý deň sa môže začať! Alebo povedané inak, príjemný večer plynule prešiel do nového skvelého dňa…