
Som vyslovene polievkový typ a vymýšľam si stále nové a nové možnosti. Najlepšie verzie sú zväčša tie, ktoré vzniknú len tak náhodou z ingrediencií „čo dom mal, to do polievky dal.“ Koreňová zelenina, cvikla a chren pre mňa v tomto menu predstavujú posledný výkrik zimy, ale zároveň je to jedlo hodné vítania jari. Svieže, zaujímavé a sýte. Zbožňujem zemitú chuť cvikle, jej tvárnosť, hoci aj v sladkých receptoch a farbu, ktorá sa dá v kuchyni všemožne využiť. Detaily ako orechy a čerstvý chren z neho robia vyslovene slávnostnú lahôdku.
Polievku si pripravíš z tohto:
- malá cibuľka na kocky
- 40 g maslo
- 1 menší kaleráb
- 1 petržlen
- 1 zemiak
- ½ menšej buľvy zeleru
- 1 jablko bez šupky
- 1 l hovädzí vývar alebo voda
- soľ, mleté biele korenie
- 100 ml šľahačka 40%
- 10 cm čerstvo strúhaného chrenu
Postup:
Na masle si speníte cibuľku, pridáte na malé kocky nakrájanú zeleninu a jablko. Otestujete a zalejete vodou alebo ideálne hovädzím či akýmkoľvek vývarom. Ale s hovädzím sa chren veľmi „môže“. Po približne polhodine je všetko mäkké, vymixujte polievku na hladký krém, osoľ a okoreňte najlepšie bielym korením – je jemnejšie a tu sa ozaj viac hodí. Do krému vmiešajte čerstvo nastrúhaný chren a povarte. Polievka je už v tejto fáze výborná tak či tak, ale ak ju chcete mať povedzme luxusnejšiu vmiešajte do nej šľahačku a nechajte prevrieť. Do taniera s polievkou sa na ozdobu hodí čerstvý strúhaný chren a mleté vlašské orechy, kvapka olivového oleja a kľudne aj cviklová šťava.
Napísla: Archív MŽ Kristína "Krissa"