Zdravie a krása

Zažeňte migrénu do kúta

25. apríla 2022
https://pixabay.com/images/id-2838945/

Kto sa s ňou stretol, čo i len jedenkrát, určite na ňu nespomína v dobrom. Veď koho by tešila ostrá bolesť hlavy, prechádzajúca do brnenia v zátylku, rozostrenie videnia či nevoľnosť a zvracanie? Práve ONA – migréna je však najčastejším civilizačným ochorením, s ktorým rovnako ako my bojovali aj všetky predchádzajúce generácie. Podľa štatistík najčastejšie postihuje ženy vo veku  25 – 40 rokov. Potlačiť bolesť a ostatné jej príznaky býva naozaj náročné. Každému navyše pomáha niečo iné. Ani žiadne tabletky nie sú zárukou, že vaša bolesť ustúpi. My vám preto prinášame zoznam cenných rád, ako bojovať proti migréne pomocou prírody a veríme, že medzi nimi nájdete tie, ktoré pomôžu aj vám.

Začnite sa brániť včas

Od prvých príznakov migrény máte približne polhodinu nato, aby ste si našli tmavú a chladnú miestnosť, kde budete môcť nerušene odpočívať. Práve tma, ticho a pokoj sú to najlepšie, čo pre seba môžete pri migréne urobiť. Za žiadnu cenu sa nesnažte bolesť“rozchodiť“ –  práve naopak, najvhodnejšie bude, ak zaspíte.

Dostatok tekutín

Dbajte na dostatočný príjem tekutín. Najlepšie je dopriať si minerálnu vodu s obsahom magnézia. Z čajov je veľmi účinný čaj z čerstvého zázvoru alebo z bylinnej zmesi určenej priamo proti migréne.

Radšej bez jedla

Pokiaľ naozaj neumierate od hladu, do jedla sa počas migrény radšej nasilu nenúťte. Vyhnete sa tak zbytočnému zaťaženiu žalúdka a prípadnému zvracaniu. Spúšťačom migrény môže byť aj zlé stravovanie, takže podrobne preskúmajte a upravte svoj jedálniček – hlavne nezabúdajte jesť veľa zeleniny a ovocia. 

Správna životospráva

Výrazným faktorom vyvolávajúcim stavy migrény môže byť aj nesprávna životospráva, ktorá sa netýka len spomenutého stravovania. Skúste preto tú svoju prehodnotiť a prípadné prehrešky, ako nedostatok spánku, pohybu či množstvo stresu, napraviť.

Klin sa klin(ček)om vybíja…

Žutie klinčekov je vraj zaručeným odháňačom migrenóznych bolestí. Vyskúšajte!

Poklady – obklady

Obklady sú takisto veľmi účinným a časom overeným tlmičom nepríjemnej bolesti pri migréne. Na výber máte mnoho variantov. Skúste chladivý obklad – pravidelne namáčajte do studenej vody kus látky alebo malý uteráčik a prikladajte si ho na čelo a na spánky. Prípadne môžete mokrú látku nahradiť vrecúškom s ľadom. Príjemne chladivá je taktiež alpa. Menej mokrá alternatíva obkladu sú na kolieska nakrájané šalátové uhorky, ktoré si dajte na viečka a čelo. Po desiatich minútach kolieska vymeňte za nové. Tento obklad má navyše aj kozmetické účinky, ktoré priaznivo pôsobia na unavenú pleť a zároveň ju hydratujú. 

„Naolejujte“ jej to!

Látky obsiahnuté v oleji z ľanových semienok sa podieľajú na rozširovaní ciev, čím podporujú správnu cirkuláciu krvi. V rámci prevencie odporúčame konzumovať jednu čajovú lyžičku oleja z ľanových semienok denne.

„Dnes áno, miláčik!“

Kto by nepoznal vetu: „Dnes nie, miláčik. Bolí ma hlava.“ Ide však azda o najväčší mýtus mätúci ľudstvo. Práve sex je totiž úžasným prirodzeným spôsobom ako zahnať migrénu. Samozrejme, pri bolestiach hlavy nevyzerá predstava milovania lákavo, no verte, že ak sa prekonáte, budete sa po ňom cítiť ako znovuzrodená. Počas milostného aktu a najmä pri orgazme sa totiž vylučuje hormón serotonín, a práve on dokáže zmierniť či úplne zahnať bolesti spojené s migrénou. Takže, milé dámy (ale ani páni), zbytočne sa neokúňajte!

Napísala: ZunaS