Zdravie a krása

Sebaláska je liek, nie hriech!

29. septembra 2022
Obrázok od Mark Mook z Pixabay 

Hoci máme k druhým lásky a láskavosti neraz na rozdávanie, sebe ich častokrát preukázať zabúdame. Odsúvame samých seba na posledné miesto s tým, že tí druhí ďalšie záležitosti sú dôležitejšie. Pod záplavou povinností a starostlivosti o okolie si tak neraz ani nevšimneme, že sme na seba celkom zabudli a žijeme bez lásky – bez lásky k sebe samému,  bez lásky najdôležitejšej. Ona jediná nám totiž môže dať potrebnú silu, ktorú tak horlivo zvykneme hľadať vo svojom okolí. Kým ju však neobjavíme v sebe, od druhých ju nezískame. Dlhšie už preto nečakajte a zamilujte sa do osoby, s ktorou máte prežiť celý svoj život – do seba! Svet je plný farieb a rovnako rozmanitá a nádherná môže byť aj vaša láska k vám!

 

Sebaláska nie je zločin

Medzi sebaláskou a narcizmom je z obsahovej stránky veľký rozdiel, hoci sú formálne synonymom. Kým sebaláska znamená naozaj doslovne to, že sa má človek rád taký, aký je, narcizmus predstavuje patologický stav nadmerného záujmu o vlastnú osobu, pre ktorú dotyčný nevidí nič z toho, čo sa okolo neho deje. A ak aj áno, tak len do tej miery, do akej sa ho toto dianie dotýka. Ak teda nechcete skončiť ako pravý narcis, prípadne metrosexuál starajúca sa o seba až prehnane (nie je to také jednoduché, vyžaduje to veľa práce!), verte, že môžete dostatočne milovať seba aj svoje okolie – vašou sebaláskou nijako neutrpí, naopak, ešte viac získa!

 

Sebaprijatie

Prvým predpokladom zdravej sebalásky je prijatie seba samého aj so svojimi nedostatkami, slabosťami či zlyhaniami, ktoré si dokážeme odpúšťať a nie dookola stále samým sebe vyčítať. Nikto predsa nie je dokonalý. V rámci zdravej sebakritiky je, preto správne triezvo si uvedomovať, kde máme priestor na zlepšenie a neprestať na sebe pracovať. Na ceste za svojím lepším ja, ktoré by ste chceli dosiahnuť, by ale mali vládnuť láska a trpezlivosť.

 

Najprv ja, potom ostatní?

Mať sa zdravo rád a mať zdravé sebavedomie namiesto pýchy by malo byť našou prirodzenou súčasťou. Ak chceme, aby nás mali ostatní radi, musíme sa mať najprv radi my sami. Ako chcieť lásku od okolia, ktorú necítime v sebe? Mať sa rád je výsostné právo každého z nás. Láska je však nákazlivá, tak nakazte láskou k vám aj ostatných!

 

Stop negativite

Šírte pozitivitu a nie negativitu. Keď si skutočne uvedomíme, že náš život má najväčšiu cenu – že to nie je žiadna klišé fráza, ale najväčšia pravda – zistíme, že nič ďalšie nám za trápenie nestojí. Nenechajte sa preto vtiahnuť do negatívnych názorov druhých! Naopak, inšpirujte ich láskou k sebe a k životu okolo vás.

 

Life Positive

Motivujte druhých starostlivosťou o svoje telo i dušu prístupom, ktorý vás dobíja potrebnou energiou. Nájdite si, čo najviac priestoru na vlastné potešenie – venujte sa športu, umeniu, kariérnemu rozvoju, pečeniu… Žijeme vo svete nekonečných možností, kedy nič nie je nemožné a kde môžete každý deň začať odznova. Vek je dnes skutočne len číslo, pokiaľ sa niečomu chcete začať venovať, vedzte, že ste nič nezmeškali. Áno, ak sa v štyridsiatke prihlásite na balet, medzi sólistov sa už asi nedostanete, ale chodiť na kurzy baletu a tancovať môžete vždy! A o to tu ide! Robiť veci pre radosť, nie pre výsledok, status či štýlovú fotografiu na sociálne siete, ale pre seba a z lásky k sebe samému.

 

Bezpodmienečná láska

Láska k sebe samému, ako aj ku komukoľvek inému, by mala byť bezpodmienečná. Len potom je skutočná. Znamená to, že mať sa rád môžete hneď a bez čakania, tu a teraz. Neodkladajte preto nič na potom, keď budete vo vlastných očiach „dokonalý“, pretože taký stav nebude nikdy… Vždy sa nájde nejaká tá „chybička“ krásy, ktorú budete chcieť odstrániť. To je však prirodzené, pretože len to nás v živote posúva vpred. Mieru dosiahnutia našich cieľov však nemôžeme determinovať mierou lásky k sebe samému. Nemilujte predstavu seba samého v cieli. Milujte sa už na ceste k nemu! S láskyplným prístupom k sebe samému sa vám budú všetky ciele dosahovať oveľa ľahšie a príjemnejšie.

 

Len jeden život, jedna šanca…

Dostali sme jeden život, jedno telo a jednu dušu. Keď obvykle z niečoho vzácneho vlastníme jeden kus, tak s ním zaobchádzame šetrne a strážime si svoj poklad ako oko v hlave. A čo môže byť vzácnejšie ako náš život? A práve preto, je rovnako potrebné správať sa k sebe láskyplne a s úctou. Životy nemáme v zásobe ako postavy vo videohre. Dostali sme ten najvzácnejší dar, tak si ho vážme a hlavne sa z neho tešme. Druhá šanca mať sa rád nebude.

 

Chcem, teda môžem!

Znakom zdravej sebalásky je aj to, že si vieme bez výčitiek dopriať a chceme si dobre. Chcieť však nestačí. Chcenie je len znakom možnosti, ktorú máme. Je výzvou ku konaniu, na ktoré je potrebné sa odhodlať. Takže, ak po niečom túžite, nájdite spôsob, ako svoju túžbu naplniť. Možno sa vám to v niektorých prípadoch bude zdať nemožné, ale opak je pravdou. „Práca šľachtí človeka.“ – a tak je to, aj keď človek pracuje na sebe samom. Uvidíte, že každá náročná etapa, ktorú zdoláte, vás posilní a upevní vaše sebavedomie. Budete vedieť, že sa na seba môžete spoľahnúť a byť na seba hrdý za to, že sa nevzdávate, ale bojujete – že sa milujete a nie ľutujete.

 

Ďakujem si!

Vďaka má veľkú a liečivú silu, presne ako láska! Preto si nezamestnávajte hlavu tým, čo nemáte, neviete, alebo tým, čo nevyšlo, čo ešte musíte urobiť a nechce sa vám a podobne… Ďakujte si každé ráno nahlas za to, že so sebou môžete prežiť ďalší krásny deň a večer za to, čo všetko ste zvládli. Ďakujte svojmu telu a mysli, za to, že ich máte a že vám slúžia na všetko, čo potrebujete. A nezabúdajte sa tiež kedykoľvek s láskou objať! Všetko, čo potrebujeme, máme v sebe – sme svoja najbližšia osoba, preto by sme mali byť aj svoja najobľúbenejšia osoba. Neváhajte si to preto dávať najavo!

ZunaS