Zdravie a krása

Svalovica – ako si s ňou poradiť? Radí tréner a športový lekár

26. mája 2022
Obrázok od 5132824 z Pixabay 

Každý, kto sa športu venuje pravidelne, vie, že niekedy sa bolesti po športe nevyhneme. Bolesť kĺbov a svalov, kolien a krížov po cvičení vo fitku nezažívajú len profesionálni športovci. Kedy je bolesť svalov po cvičení namieste a kedy môže znamenať problém?

Šport je prospešná aktivita pre telo aj ducha. Ak sa však vykonáva nesprávne, môže naše zdravie ohrozovať. Každý ortopéd by mohol rozprávať tucty príbehov o neblahých dôsledkoch športovania. Pretože nielen profesionálni, ale aj rekreační športovci trpia bolesťami a majú v dôsledku športovania problémy.

 

Preťaženie a podcenenie

Najčastejšia príčina úrazov a bolesti pri športe je nevhodné vykonávanie športovej aktivity. Často cvičíme bez rozcvičky a strečingu.

Ďalším dôvodom, prečo po športe trpíme, je neodhadnutie vlastných síl a zbytočná nadmerná záťaž. Mladý organizmus je schopný zvládať a vyrovnať sa aj s väčšou, než na akú je prirodzene stavaný, ale v prípade neprimeranej záťaže zo športu sa okolo tridsiatky začnú objavovať problémy – zranenia, deformácie, výrastky a iné.
Najtypickejším príkladom precenenia svojich fyzických schopností je beh. Ľudia si totiž často neuvedomujú, že pri behu na tvrdom povrchu je každý jeden krok úderom pre kĺb.

 

Prečo bolia svaly po cvičení?

Fakt, že po behu nás môže trápiť bolesť lýtka a po hodine vo fitku budeme po cvičení vystavení bolesti bicepsu, by nikoho nemal odradiť od športovania.

„Svalová únava či bolesť po cvičení je úplne v poriadku. Jednak je to znak, že sme tréning neodflákli, a zároveň predzvesť toho, že sa niečo bude diať,“ hovorí športový tréner Martin Paulík. „Svalová hypertrofia, teda rast svalov, spočíva v tom, že svalové vlákna počas tréningu mikroskopicky potrháme. Preto cítime únavu či istú bolesť,“ dodáva M. Paulík.

Svalové vlákna sa „opravia“ počas nášho odpočinku. Ako hovorí športový tréner, svaly už nebudú mať rovnakú podobu ako predtým.

„Svaly o niečo zmohutnejú, aby boli lepšie pripravené na ďalšiu záťaž. Preto pravidelným cvičením naberáme na hmote a sme silnejší. Treba si uvedomiť, že toto sa nedeje priamo vo fitku, ale práve vo fáze odpočinku a regenerácie. Skúsenejším cvičencom stačí na regeneráciu jedna noc a ďalší deň dokážu v tréningu pokračovať,“ vysvetľuje športový tréner.

 

Kedy je bolesť svalov po cvičení namieste a kedy môže znamenať problém?

Svalovicu pozná každý z nás. Prichádza nielen po poctivom cvičení, ale napríklad aj po dobre odvedenej práci na záhrade. Mali by sme ju brať ako samozrejmosť alebo si z nej treba robiť ťažkú hlavu?

„Bežná svalovica, ktorá neprichádza skôr ako na druhý deň po tréningu, je len silnejším prejavom zničeného svalu a jeho následnej ,opravy‘. Častejšie sa s ňou stretnú začiatočníci, ktorých svalstvo nie je ešte adaptované na väčšiu záťaž. Rozhodne však netreba pre svalovicu vypnúť na niekoľko dní a prečkať, kým prejde. Naopak, určite odporúčam cvičiť aj počas nej, skôr sa jej zbavíte,“ radí športový tréner Martin Paulík.

Niekedy však bolesť svalov neprechádza ani po niekoľkých dňoch po cvičení. Čo môže byť jej príčinou okrem preťaženia? „V zásade platí, že pociťovanie svalovej únavy či miernej bolesti by malo byť súčasťou poctivého tréningového procesu. Ten môže prerušiť až zranenie svalu či kĺbu, keď sa to so záťažou naozaj preženie. Najčastejším zranením svalu vo fitku je jeho natiahnutie či natrhnutie. Tu sa už odporúča dlhší oddych a návšteva lekára,“ radí M. Paulík.

Prvá pomoc pri bolesti po cvičení

Skôr ako si znova obujeme tenisky a pôjdeme si zašportovať, treba boľavému miestu pomôcť. V lekárni je možné voľne si zakúpiť masti na boľavé svaly či kĺby. „Pri voľnopredajných liekoch je dôležité zaujímať sa o účinné látky a ich vplyv na náš organizmus,“ hovorí farmaceutka PharmDr. Veronika Pytlová. „Z tohto pohľadu je vhodné uprednostniť preparáty s účinnou látkou aceklofenak na liečbu bolesti, ktoré sú vhodné aj na dlhodobé užívanie bez nadbytočného množstva nežiaducich účinkov v iných oblastiach,“ dodala V. Pytlová. Pri preťažení svalov alebo po úrazoch môže dochádzať aj k zápalom, preto je vhodné, ak má krém proti bolesti aj protizápalové účinky.

 

Aj u vrcholových športovcov využívame tieto vlastnosti nesteroidných antireumatík, pri čom preferujeme bezpečnosť lieku. Vo svojej praxi pri liečbe športových úrazov často využívame krém Aflamil s aceklofenakom s protizápalovým a analgetickým efektom a v neposlednom rade aj pre dobrú toleranciu liečiva zo strany pacientov – športovcov,hovorí ortopéd, športový lekár tenisovej reprezentácie Slovenska a šéflekár SOŠV (Slovenský olympijský a športový výbor) MUDr. Roman Fano.

 

Pred ďalším cvičením

Športoví lekári odporúčajú vrátiť sa k športovej aktivite až po tom, keď je preťažené alebo zranené miesto vyliečené. Inak sa zvyšuje riziko ďalšieho poškodenia organizmu a problém sa už nemusí dať riešiť len tíšením bolesti.

Pred cvičením si teba urobiť rozcvičku na zahriatie svalov. Potom stačí telo namáhať tak akurát a po cvičení si všetky svaly dôsledne ponaťahovať strečingovými cvičeniami. Tak budeme mať zo športu naozaj úžitok a nie problémy.

Raster ku článku

Odporúčania pri preťažení svalov
– športovú aktivitu začnite vždy ľahkou rozcvičkou
– prvé cviky praktizujte len s váhou vlastného tela
– vyhnite sa jednostrannej športovej aktivite
– záťaž pridávajte postupne
– nezabúdajte na záverečný strečing
– doprajte si regeneráciu po cvičení