Zdravie a krása

Kakao nad zlato

6. mája 2024
Obrázok od Elias Shariff Falla Mardini z Pixabay

alebo Domáce pleťové masky z kakaa

 

Kakao je nielen neuveriteľne chutné, ale aj zdravé, a tak nečudo, že dnes na trhu presiahlo cenu zlata. Tento poklad, ktorý je súčasťou ľudskej existencie už cez 3500 rokov, má svoje nezameniteľné miesto nielen v gastronómii, ale aj v oblasti zdravia a kozmetiky. Kvalitne spracované kakao je totiž superpotravinou nielen pre naše telesné a duševné zdravie, ale aj pre zdravú a krásnu pleť. Práve preto je vhodnou ingredienciou pre domáce pleťové masky, ktoré okrem svojho cenného zloženia nádherne voňajú a ich aplikácia je zároveň dokonalou aromaterapiou. Kakao je skrátka ideálnym spôsobom, ako dovoliť svojej pleti i zmyslom maškrtiť bez výčitiek!

 

„Jedlo bohov“

Zázrak zvaný kakao objavili mezoamerické kultúry už pred 3500 rokmi. Oficiálny názov kakaovníka je theobroma cacao. Zložený je z gréckych koreňov „theo“ – „boh“ a „brómy“ – „jedlo“, čiže „jedlo bohov“, čo svedčí o tom,  akú hodnotu táto plodina predstavovala.  Aztékovia pôvodne kakao využívali ako platidlo a vyvolení z neho vyrábali nápoj, ktorý spoločne pili v kruhu okolo ohňa. Kakaové bôby sú vďaka svojmu zloženiu aj dnes právom označované za superpotravinu – superfood. Šetrne spracované kakao obsahuje viac antioxidantov než ako ktorákoľvek iná potravina a obsahuje aj ďalšie látky vplývajúce na fyzické aj mentálne zdravie – kofeín, theobromín, horčík, serotonín, andandamín, norepinefrín, fenetylamín a antioxidačné polyfenoly, ktoré sú skupinou ochranných látok pomáhajúcich znižovať zápalové procesy, znižovať LDL cholesterol a tiež zabraňovať zhlukovaniu krvných doštičiek. Znižujú tiež krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych ochorení. Kakao obsahuje aj niektoré ďalšie zlúčeniny, ktoré vplývajú na funkciu mozgu. Ide o biogénne amíny, ako je tryptofán, fenyletylamín, tyrozín, tryptamín a tyramín, pričom koncentrácia týchto zlúčenín sa zvyšuje počas fermentácie a klesá počas praženia a alkalizácie. To znamená, že čím menej spracované kakao, tým viac stopových prvkov týchto látok obsahuje.

 

Účinky kakaa na zdravie:

  • podpora imunitného systému
  • podpora detoxikácie organizmu
  • znižovanie hladiny cholesterolu
  • zlepšovanie pevnosti ciev
  • uvoľňovanie napätia svalstva
  • znižovanie kyslosti v ústach
  • podpora funkcie mozgu a celej nervovej sústavy
  • zvyšovanie koncentrácie a bdelosti
  • zlepšovanie nálady a pomoc pri depresii
  • afrodiziakálne účinky

 

Tip: Kakao v kvalitných čokoládových tyčinkách pomáha znižovať kyslosť v ústach, vďaka čomu pôsobí aj ako prevencia proti zubnému kazu.

 

Pre božskú krásu

Práve vďaka svojmu zloženiu je kakao vynikajúcou superpotravinou nielen pre telo a dušu, ale aj pre pleť. Antioxidanty podporujú regeneráciu a detoxikáciu pleťových buniek a neutralizáciu škodlivých voľných radikálov. Pravidelná starostlivosť o pleť môže efektívne znížiť výskyt jemných vrások a podporiť pevnejšiu a pružnejšiu pleť. Obsiahnutý kofeín navyše výborne pôsobí aj proti celulitíde.

 

 

RECEPTY

 

Kakaová detoxikačná maska

Potrebujeme: 1 PL raw kakaa,1 PL mletej kávy, 2 PL jogurtu (alebo olivového oleja),  1 PL medu

Postup: Všetky ingrediencie spolu dobre vymiešame a vytvorenú masku aplikujeme na vyčistenú pleť. Necháme pôsobiť minimálne 20 minút. Na záver si jemne navlhčíme ruky a masku do pleti vmasírujeme a až potom opláchneme.

Tip: Keďže zmes obsahuje kávu, ktorá pôsobí ako píling, maskou sa zároveň zbavíme všetkých odumretých kožných buniek. Táto detoxikačná maska môže zmierniť výskyt akné, rovnako aj zápalov a začervenania. Pomáha tiež zjemniť a rozžiariť pleť, ako aj zjednotiť jej tón.

 

Kakaová maska proti vráskam

Potrebujeme: 1 PL kakaa, 1 PL medu, ½ avokáda,

Postup: Do misky roztlačíme avokádo, pridáme kakaový prášok a med. Masku si jemne vmasírujeme do pokožky.Necháme pôsobiť aspoň 15 minút a potom zmyjeme vlažnou vodou.

 Tip: Kakao spoločne s medom majú v maske upokojujúci a zvláčňujúci účinok. Výsledkom je hydratovaná a vyživená pleť.

 

 

Kakaová maska na omladenie pleti

Potrebujeme: ½ šálky práškového kakaa, ¼ šálky medu, 4 PL kokosového oleja (alebo 2 PL plnotučného bieleho jogurtu), 3 PL ovsených vločiek

Postup: Kakao zmiešame s vločkami, kokosovým olejom a medom. Masku nanesieme na tvár a necháme pôsobiť približne 10 minút zmyjeme vlažnou vodou.

Tip: Anti-aging vlastnosti masky sa skrývajú za schopnosťou kakaa podieľať sa na tvorbe kolagénu.

 

Kakaová maska na regeneráciu pleti

Potrebujeme: 1 PL kakaa, 2 ČL nastrúhanej horkej čokolády, 2 ČL polotučného tvarohu, štipku škorice.

Postup: Všetky ingrediencie dobre vymiešame. Zmes rozpustíme vo vodnom kúpeli a vytvoríme konzistentnú kašičku. Necháme ju vychladnúť a potom drevenou špachtličkou nanesieme na tvár. Masku necháme pôsobiť zhruba 20 minút a potom ju zmyjeme teplou vodou.

Tip: Regeneračné a vyživujúce vlastnosti masky spočívajú v schopnosti kakaa neutralizovať pôsobenie voľných radikálov. 

 

 

ZunaS