Zdravie a krása

Ako predchádzať bolestiam krčnej chrbtice?

6. decembra 2022
Obrázok od StockSnap z Pixabay 

Dlhé hodiny strávené za počítačom sú veľkým strašiakom pre našu krčnú chrbticu. Rovnako ako sklonená hlava nad mobilom, zlá poloha počas spánku alebo nesprávny vankúš, prudký pohyb či nekomfortné sedenie pri dlhej jazde v aute. To všetko nám môže spôsobiť bolesti krčnej chrbtice.

 

Najdôležitejšou funkciou krčnej chrbtice je ochrana miechy, ktorou sa prenášajú všetky informácie z mozgu do zvyšku nášho tela. Jej ďalšou úlohou je zabezpečiť pohyb a oporu pre hlavu, ktorá váži v priemere až päť kilogramov. Vychýlenie hlavy do strany je preto pre krčnú chrbticu veľkou záťažou. Príroda nás a naše krčné stavce, samozrejme, na tieto pohyby vybavila, ale s dlhodobým sedením s predklonenou hlavou „sa nepočítalo“.

„Nie je dôležité, či sedíme pri počítači, ale ako pri ňom sedíme. Všeobecne sedavé zamestnanie, patria sem aj vodiči, vedie k ochabnutiu predovšetkým zadnej skupiny svalov, čím sa chrbtica stáva nestabilná a náchylná na problémy. Celkovo sa vytráca fyzická aktivita, čo je jeden z najvýznamnejších rizikových faktorov pre ochorenia chrbta,“ hovorí neurológ doc. MUDr. Michal Minár, PhD.

Ťažkosti s krčnou chrbticou sa môžu prejaviť aj vystreľovaním bolesti do rúk, ramien prípadne medzi lopatky. Nastať môžu aj vážnejšie problémy ako závrate, pocit na vracanie či odpadnutie. Bolesť hlavy býva taktiež častý prejav problému s krčnou chrbticou. Akákoľvek bolesť v našom tele má negatívny vplyv na náš bežný život, spánok, pracovný výkon či kvalitu našich vzťahov, preto je dôležité venovať prvým varovným signálom dostatočnú pozornosť.

 

Prvá pomoc pri akútnej bolesti

Najčastejšou príčinou akútnej bolesti je zlý pohyb, neprirodzený pre chrbticu. Pri miernej bolesti stačí dodržať pár dní pokojového režimu a postupný návrat k bežným denným aktivitám. „V akútnom štádiu je najdôležitejší pokoj na lôžku, aby sa ubolená chrbtica a svaly uvoľnili. Teplo na oblasť chrbta pôsobí proti svalovým kŕčom a zmierňuje bolesť.“

Čo môžete robiť ďalej, ak nezaberie teplo a pokoj, prípadne je bolesť naozaj neznesiteľná? „Lieky proti bolesti síce chrbticu nevyliečia, ale pomôžu prekonať akútnu bolesť. Ešte vhodnejší ako tabletka je lokálny krém, napríklad s obsahom aceklofenaku, ktorý nezaťaží tráviaci trakt ani pečeň, a zároveň uľaví od bolesti,“ radí neurológ. Na podobný typ bolesti je vhodný krém Aflamil s účinnou látkou aceklofenak, ktorý prinesie úľavu od akútnej bolesti.

 

Vyhľadajte odbornú pomoc

Pokiaľ sa vaše bolesti nezmiernia, je nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc. Vaše kroky by mali smerovať k neurológovi a do rehabilitačného zariadenia. Správne nastavená liečba a šikovné ruky rehabilitačného pracovníka vás dokážu vrátiť do života.

 

7 preventívnych opatrení proti bolesti krčnej chrbtice

  • Primeraný pravidelný pohyb alebo športová aktivita
  • Správne držanie tela – ak neviete, ako na to, poraďte sa s odborníkom na rehabilitačné cviky
  • Úprava pracovného priestoru – výška stola, stoličky, umiestnenie monitora do výšky očí
  • Časté prerušenie sedenia – každú hodinu sa postavte a prejdite aspoň pár krokov
  • Výber správneho matraca a vankúša – matrac vyberajte skôr tvrdší
  • Zmena polohy pri spánku – obmedzte spanie na bruchu
  • Odbúranie stresu ­

7 vecí, ktorým sa vyhnite pre zdravie svojej krčnej chrbtice

  • Dlhé sedenie – v práci, za volantom, pri učení
  • Nerovnomerné a dlhodobé zaťaženie chrbtice
  • Prudké pohyby ­– neprirodzene rýchle otočenie hlavy
  • Klimatizácia alebo prievan – prúdenie studeného vzduchu na oblasť krčnej chrbtice je nežiaduce
  • Nedostatok vitamínov a minerálov
  • Zranenie
  • Nesprávna životospráva