Zdravie a krása

Čokoláda pre krajšiu pleť a vlasy

6. decembra 2022
Obrázok od Jan Mateboer z Pixabay 

Čokoláda je nielen pochúťka, ale aj liek! Jej priaznivé účinky pritom majú vplyv nielen na naše zdravie, ale aj na krásu. Vďaka bohatému obsahu výživných látok má čokoláda výrazne pozitívny vplyv na zdravie pokožky, ktorú vitalizuje, zjemňuje a zjednocuje. Bioaktívne látky obsiahnuté v kakau ju zase dokonale spevňujú. Takisto má čokoláda pozitívny vplyv aj na naše vlasy, ktoré takisto ošetruje, posilňuje a podporuje ich rast. Čokoládové masky a zábaly preto dnes patria medzi najvyhľadávanejšie. Lákavým bonusom je navyše sprievodný aromaterapeutický zážitok, ktorý zároveň lahodne poteší vaše zmysly.

 

Čokoláda

Už Aztékovia poznali povzbudivé účinky čokolády, ktoré sú obsiahnuté v kakau, získavanom pri lisovaní upražených kakaových bôbov, ktoré sú veľmi bohatým zdrojom vitamínov – A, B a C a taktiež zdrojom horčíka a organickej síry. Obsahujú tiež mnoho ďalších minerálov – vápnik, draslík, železo, zinok, fosfor, selén a mangán. Nachádza sa nich aj veľké množstvo povzbudzujúcich alkaloidov – hlavnou aktívnou súčasťou kakaa je alkaloid nazývaný theobromín, ktorý je svojou štruktúrou a účinkami veľmi podobný kofeínu. Okrem nich obsahujú plody kakaovníka prospešné flavonoidné antioxidanty. V kakau sa ich nachádza až 10 %, čo je trikrát viac ako v zelenom čaji. Práve preto je čoraz populárnejšia tzv. „živá čokoláda“, ktorá sa vyrába z nepražených kakaových bôbov, vďaka čomu sa zachovávajú všetky jej výživové a zdraviu prospešné hodnoty.

Tip: V bežnej čokoláde sú účinky zriedené, pretože obsahuje množstvo ďalších ingrediencií, ako cukor, sušené mlieko, stužené tuky a ďalšie chemické prísady. Preto pokiaľ chceme, aby nás čokoláda povzbudila, mali by sme si vyberať spomedzi horkých s čo najvyšším obsahom kakaa.

 

Hlavné účinky čokolády na zdravie

  • antioxidačné účinky
  • povzbudzujúce účinky
  • podpora rozširovania, elasticity a fungovania ciev
  • znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení
  • znižovanie krvného tlaku
  • vplyv na znižovanie cholesterolu
  • posilnenie koncentrácie
  • upokojenie nervového systému
  • vplyv na redukciu hmotnosti
  • uvoľňovanie svalstva
  • hydratácia a revitalizácia pokožky
  • spevnenie a podpora rastu vlasov

Tip: Správne množstvo konzumovanej čokolády prispieva k udržiavaniu štíhlej línie. Dôležitá je predovšetkým konzumácia v malých množstvách a jej pravidelnosť. Pravidelný príjem čokolády totiž podľa amerických vedcov znižuje ukladanie tukov v tele, čo môže kompenzovať jej vysoký obsah kalórií. Navyše antioxidačné látky – katechíny, ktoré sa v čokoláde nachádzajú, môžu pomáhať pri budovaní svalovej hmoty a znižovaní hmotnosti.

 

Recepty

Na výrobu domácich čokoládových masiek používajte čokoládu s minimálnym obsahom kakaa 60 %. Domáce čokoládové masky na vlasy sú vhodné najmä pre tmavé vlasy. Aktívne zložky čokolády totiž majú farbiace vlastnosti. Masky na báze čokolády posilňujú folikuly, urýchľujú rast a pri kučeravých vlasoch zanechávajú kadere lesklé a hladké. Bonusom je aj dlhotrvajúca vôňa čokolády, ktorá vo vlasoch po maske zostane.

Tip: Masky na vlasy by sme mali používať 2 až 3-krát do týždňa, avšak maximálne po dobu jedného mesiaca. Následne je potrebné dať si prestávku.

Recepty nájdete tu.

Napísala: ZunaS