Novinky

Vieme ako si vybrať v supermarkete kvalitnú kávu.

24. februára 2023
Obrázok od Kirill Averianov z Pixabay

Na každého Slováka pripadajú ročne 3 kg kávy, pričom väčšina ju kupuje v supermarkete. Na pultoch predajní sa dá nájsť kvalita. Veľa o nej napovedia aj údaje na obale.

 

Káva patrí spolu s ropou medzi najobchodovanejšie komodity na svete. Zaujímavé je, že najviac jej nepijú Taliani, ale Severania. Prím držia Fíni (12 kg ročne) a Nóri (10 kg). Tri kilogramy pripadajúce na každého Slováka sú v porovnaní s tým kvapkou v mori.

Okrem množstva je však dôležitá aj kvalita kávy. Stávkou na istotu je kúpa zrnkovej nepomletej kávy. „Ak majú zrnká vyváženú rovnomernú farbu, pekný lesk, rovnakú veľkosť a nie sú poškodené, kúpili ste kvalitu,“ potvrdzuje baristka Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Existuje spôsob, ako kvalitu kávy čo najlepšie odhadnúť ešte pred jej kúpením a otvorením.

 

Čo musí byť na obale?

Podľa našej legislatívy musí byť na etikete každého balenia kávy uvedený jej druh, teda to, či ide o kávu zrnkovú, mletú alebo rozpustnú (instantnú).

Ďalším povinným údajom je identifikácia výrobcu, dovozcu alebo obchodníka, zloženie a množstvo výrobku, dátum minimálnej trvanlivosti a spôsob balenia.

Nakoľko musí byť káva zabalená v nepriesvitnom obale so znovu

uzatvárateľným zipsom a jednosmerným ventilom (ktorý pustí von

CO2 po pražení, ale nepustí dnu kyslík, ktorý zvetráva kávu),

nevieme nahliadnuť dovnútra, či je káva rovnakej veľkosti,

farby, bez mastného povlaku a poškodenia. No cena nám môže

teoreticky trošku napovedať. Ak je kilo kávy lacnejšie než 20

eur, môže ísť o kávu nižšej kvality. Ak je kilo kávy

lacnejšie než 10 eur, pravdepodobne pôjde o kávu nízkej

kvality.

 

„Kvalitné kávy majú aj údaje o dátume a spôsobe praženia a o pôvode kávy. O finálnej chuti a kvalite kávy však nerozhoduje len jej pôvod a druh, ale aj čerstvosť a spôsob praženia. Ak si dal výrobca či pražiar námahu s tým, že tieto údaje uvádza na etikete, zvyšuje sa tým pravdepodobnosť, že ide o kvalitnú kávu,“ vysvetľuje pražiar kávy Václav Faltus.

 

Odroda nehovorí o kvalite

Na obale kávy sa často dozvieme aj to, či ide o arabiku, robustu alebo ich zmes. „V ľuďoch je veľmi silno zakorenený mýtus, že arabika je tá dobrá káva a robusta je menej vydarená odroda. V skutočnosti to nie sú dve odrody, ale dva rôzne druhy kávy. Líšia sa počtom chromozómov, čo má vplyv na konečnú chuť a kyslosť, ale nič nehovorí o kvalite. Nekvalitná arabika môže chutiť rovnako zle ako nekvalitná robusta,“ dopĺňa M. Matúšová.

Odporúča nekupovať kávu s poškodeným obalom a kávu s hraničným dátumom spotreby.

Reklamovať kávu má zákazník právo, ak je zvetraná alebo inak pokazená. „To však odhalíte, až keď ju pijete. Hoci káva môže mať veľa rôznych chutí a každému chutí iná, zatuchnutú a zvetranú kávu určite odhalí každý milovník tohto nápoja na prvý dúšok,“ je presvedčený V. Faltus zo Zlatého Zrnka.

Naopak, o vysokej kvalite kávy hovoria ďalšie, nepovinné údaje na obale. „Pokiaľ je na ňom uvedená odporúčaná hrúbka mletia a návod na ďalšiu prípravu, kávu zrejme pražili a balili v spoločnosti, kde sa v tom vyznajú a kde im záleží na kvalite,“ myslí si V. Faltus.

 

Instantná nie je zlá, ale…

Slováci obľubujú aj rozpustnú kávu – pije ju 3O % Slovákov, v Taliansku si našla fanúšikov len medzi 12 % obyvateľstva.

Vznikla ako riešenie problému, ako zabezpečiť obľúbený nápoj vojakom počas prvej svetovej vojny. V zákopoch ich ňou zásoboval výrobca George Constant Louis Washington. Receptúru výroby rozpustnej kávy potom vylepšila švajčiarska firma Nestlé. Zrodila sa káva Nescafé a mnohí z nás podľa jej mena doteraz nazývajú instantnú kávu „neska“.

„Asi by sme mali hovoriť skôr o kávovom nápoji, ktorý bol pôvodne vyrobený z kávových zŕn. No výrobcovia do nej okrem spracovaného výluhu z kávy niekedy pridávajú aj iné ingrediencie,“ upozorňuje baristka M. Matúšová. Napríklad pomleté figy alebo pomleté pražené obilniny.

„Napriek tomu je isté, že instantná káva nikdy nebude mať toľko rôznych chutí a tónov ako káva pripravená z kvalitných a správne upražených kávových zŕn,“ dopĺňa ju V. Faltus.

Výhodou tohto druhu kávy je rýchla príprava, ale podľa znalcov je jej kvalita a najmä povzbudzujúci účinok otázny. „Dôvodom nie je to, že je vyrobená z kávových zŕn pochybnej kvality, malých, nepravidelných a následne nerovnomerne upražených, často prepražených, ale to, že sa instantná káva vyrába z výluhu kávy. Povedané jednoduchšie, kávové zrná sa upražia, pomelú a urobí sa z nich káva. Väčšina vody sa následne odstráni a kávový výluh sa vysuší. A vy si potom doma zalejete šálku už raz zaliatej kávy,“ vysvetlil pražiar zo Zlatého Zrnka.


Fair trade
Označenie produktov fair trade znamená, že farmár alebo pestovateľ dostal za svoju prácu férovo zaplatené. V kávovom svete to funguje tak, že farmár dostane určite viac zaplatené, ak kávu dobre spracuje a vytriedi. Čiže ak nakupujeme kvalitnú kávu za vyššiu cenu, nepotrebuje mať káva označenie fair trade.

 

Direct trade znamená, že pražiar kávy nakupuje kávu od konkrétneho farmára. Sú však oblasti, kde farmári pestujú kávu v menšom a odnášajú svoju úrodu do väčších spracovateľských staníc. Za úrodu stále dostanú lepšie zaplatené, než keby pestovali zeleninu, no nie tak dobre ako cez direct trade. Nie všetky farmy však vedia, ako ponúknuť svoju kávu priamo pražiarom a uzavrieť tak s nimi obchod.

 

Raster

Ako spoznáte kvalitnú kávu v supermarkete?

  • nie je mletá
  • na obale sú okrem povinných údajov (druh kávy, identifikácia výrobcu, obchodníka, zloženie a množstvo výrobku, dátum minimálnej trvanlivosti a spôsob balenia) aj údaje o pôvode zŕn, spôsobe a dátume praženia
  • znakom kvality je aj odporúčanie, ako kávu pomlieť a ako ju následne pripraviť
  • dátum a spôsob praženia