Zdravie a krása

Liečiteľ pestrec mariánsky

24. februára 2023
Obrázok od Otto Prukner z Pixabay 

Liečiteľ pestrec mariánsky

 

Príroda nám od nepamäti ponúka to najlepšie pre naše zdravie a my sa čoraz viac presviedčame, že nič lepšie nevymyslíme. Aktuálny pôst je ideálnym obdobím, ako naštartovať očistu nášho tela a tým aj ducha. Skvelým prostriedkom na detoxikáciu organizmu, regeneráciu pečene i žlčníka, ktoré čoraz viac zaťažujeme, je výnimočný pestrec mariánsky. Okrem iného ním posilníme svoju imunitu, kardiovaskulárny systém, dodáme telu potrebné antioxidanty, budeme ho chrániť pred vznikom nádorových ochorení a načerpáme množstvo novej energie. Čo viac si priať?

  

Rastlina mnohých mien i účinkov

Pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum), pochádzajúci zo sredomoria, je známy aj pod mnohými inými názvami ako Strieborný bodliak, Strakáč, Biely tŕň, Ostrolist, Podstrel, Volčec, Kardus mariánsky, Ostropestřec mariánský či Kristova koruna. Ide o jednoročnú až dvojročnú rastlinu dorastajúca do výšky 60 – 150 cm, ktorá dozrieva najmä v druhej polovici septembra. Má nezastupiteľné miesto v liečiteľstve, kde sa používa predovšetkým pri ochoreniach pečene, ale rovnako má významné účinky aj pri liečbe žlčníka. Z toho dôvodu je súčasťou zloženia aj mnohých liečiv. Jeho pozitívne účinky spôsobuje obsah flavolignanov – silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), ktoré sa súhrnne nazývajú silymarin. Ten je známy tiež ako silný antioxidant. Najväčšia koncentrácia silymarinu je v semenách, v menšej koncentrácii sa nachádza v listoch a koreni. Plody (semená) okrem toho obsahujú tiež približne 27 % bielkovín a 30 % jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), aminokyseliny, cukry, quercetín a vitamín E (500 – 800 mg/kg).

Tip: Vďaka svojmu zloženiu a účinkom je pestrec vhodným doplnkom pri detoxikačných očistmých kúrach.

 

Účinky pestreca mariánskeho na zdravie

  • antioxidačné účinky
  • posilňovanie imunity
  • podpora správnej činnosti kardiovaskulárneho systému
  • znižovanie zvýšenej hladiny cholesterolu
  • pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi
  • pomoc pri liečbe ochorení pečene
  • očista a regenerácia buniek pečene
  • obnovovanie pečeňovej membrány
  • pomoc pri liečbe žlčníkových ochorení
  • iniciovanie tvorby a distribúcie žlče
  • podpora tráviaceho systému
  • zachytávanie voľných radikálov
  • znižovanie rizika vzniku nádorových ochorení
  • ochrana pred poškodením DNA
  • odstraňovanie bolesti pri migrénach
  • liečivé účinky pri intoxikácii organizmu
  • povzbudenie organizmu a doplnenie energie

Tip: Pestrec mariánsky je vysoko účinný pri ochoreniach pečene a žlčníka, napríklad pri hepatitíde (žltačke) typu B a C, cirhóze, steatóze (stukovatení) pečene, mononukleóze, chorobách sleziny či žlčníkových kameňoch. Veľmi prospešný je aj pri intoxikácii alkoholom a drogami, ale aj pri požitý jedovatých  húb, kedy zvyšuje šancu na prežitie. Silymarín obsiahnutý v plodoch takisto urýchľuje regeneráciu tkaniva pečene pri dlhodobom užívaní liekov.

 

Správna konzumácia

Najefektívnejšia konzumácia pestreca mariánskeho je v priamom užívaní drvených semien (plodu), pretože práve takto pripravené semená obsahujú najviac účinnej látky – flavolignanov. V tejto podobe sa pestrec navyše nielen pohodlne konzumuje, ale zároveň zabezpečuje aj  dokonalé vstrebávanie jeho účinných látok, ktoré súčasne prináša ďalšiu výhodu – „píling“ črevných stien napomáhajúci k prečisteniu tráviacej sústavy.

Drvený Pestrec mariánsky sa konzumuje priamo, a to štyrikrát denne po jednej čajovej lyžičke kopcom (3 – 4 g) alebo dvakrát denne po dvoch čajových lyžičkách. Užíva sa 45 minút pred jedlom alebo 45 minút po jedle, aby nedošlo v žalúdku k jeho zmiešaniu s ďalšou potravou a účinné látky sa mohli vstrebať. Zapíja sa dostatočným množstvom vody.

Popri priamej konzumácii je možné ho zamiešať do jogurtu, acidofilného mlieka, kefíru alebo iného kyslomliečneho výrobku, ako aj do džúsu alebo smoothie, ktoré sú ľahko stráviteľné a na uvoľňovanie účinnej látky nemajú vplyv.

Ak si počas dňa zabudnete užiť, užite dávku, keď si spomeniete. Dôležité však je zachovať konzumáciu štyroch lyžičiek počas dňa.

Tip: Jemne drvený plod Pestreca mariánskeho pomerne rýchlo oxiduje, a tým sa zároveň znehodnocuje aj jeho účinná látka silymarín. Uchovávajte ho preto v nádobách alebo obaloch (znovuuzatvárateľných vreckách) bez prístupu vzduchu.

 

Celá kúra

Pre čo najlepší účinok je odporúčané užívať pestrec mariánksy ako ucelenú kúru bez prerušenia. Celá kúra trvá dvanásť týždňov, prípadne viac podľa potreby. Jej vedľajším účinkom je aj zdravá úprava váhy bez následného jojo efektu. Jednotlivé fázy kúry prinášajú v konkrétnych týždňoch čiastočné výsledky – do dvoch týždňov štartuje detoxikácia a regenerácia pečene, tretí až štvrtý týždeň prináša harmonizáciu trávenia a príliv energie, do šiestich týždňov nastáva pokles cholesterolu a zmeny sa prejavujú už aj navonok, počas ôsmeho a deviateho týždňa vrcholí regenerácia a dochádza k vstrebávaniu živín, po dvanástich týždňoch je pečeň, ako aj celý organizmus zregenerovaný a plný vitality a chuti do života.

Tip: Kúru môžete opakovať viackrát do roka s prestávkou dvoch až štyroch týždňov.

ZunaS