Zdravie a krása

Domáce pleťové masky zo zeleného čaju

2. marca 2023
Obrázok od dungthuyvunguyen z Pixabay 

Pozitívne účinky čaju sú vďaka jeho zloženiu plného prospešných bioflavonoidov, minerálov a vysokého obsahu vitamínu C nesporné. Poznáme ho ako silný antioxidant s antivírusovými, antibakteriálnymi a sterilizačnými účinkami, ktorý z tela odstraňuje voľné radikály, znižuje cholesterol a podporuje tiež napríklad redukovanie tukov. Kofeín zase dokonale povzbudí organizmus a amino acid teanín zároveň pomáha uvoľňovať myseľ a zrýchľovať naše reakcie. A práve toto sú dôvody, prečo je zelený čaj vynikajúci nielen na pitie, ale aj ako súčasť domácich pleťových masiek. Ich príprava je jednoduchá a účinky na nezaplatenie – vyskúšajte!

 

Maska zo zeleného čaju na hydratáciu

Potrebujeme: 1 vrecúško zeleného čaju, 3 – 4 PL ryžovej múky (môže byť aj obyčajná, ale ryžová je účinnejšia)

Postup: Uvaríme si šálku zeleného čaju a necháme vychladnúť. Následne ho prelejeme do menšej misky, do ktorej pridáme ryžovú múku a dobre ich spolu premiešame tak, aby nám vznikla hladká a ľahko roztierateľná pasta – ak by bola príliš riedka pridáme ešte múku a ak by bola príliš hustá, pridáme čaj. Nanesieme ju na vyčistenú pleť, necháme pôsobiť 15 minút a opláchneme vodou. Na záver nanesieme hydratačný krém.

Tip: Pre ešte intenzívnejší účinok môžete do masky pridať roztlačené ovocie – napríklad banán podporí hydratačné účinky a mango čistiace. Vrecúško zeleného čaju, ktoré vám ostane, môžete súčasne použiť ako striedavý obklad na oči – prípadne si môžete uvariť rovno dve šálky čaju, aby ste mali dve vrecúška na obe oči. Kým z jednej šálky si pripravíte masku, tú druhú môžete počas svojej kozmetickej procedúry vypiť!

 

Maska zo zeleného čaju na zmiešanú až mastnú pleť i akné

Potrebujeme: 1 vrecúško zeleného čaju, 2ČL najemno zomletých ovsených vločiek, 2 ČL medu, ½ ČL vitamínuu C v prášku

Postup: Uvaríme si šálku zeleného čaju, ktorý necháme vychladnúť. Po dostatočnom  vylúhovaní dáme to isté vrecúško opäť variť do hrnca s väčším množstvom vody. Keď sa voda dostane do varu, 10 minút si nad ňou budeme naparovať tvár, ktorú následne vyčistíme bežným pílingom. Vychladnutý čaj potom prelejeme zo šálky do misky, kam pridáme med, práškový vitamín C, ovsené vločky a všetko dobre premiešame. Mala by nám vzniknúť pasta s roztierateľnou textúrou, ktorú je potrebné rýchlo aplikovať na tvár a krk, pretože vločky po niekoľkých minútach do seba absorbujú prítomné tekutiny. Masku necháme pôsobiť približne hodinu. Aby sa ovsené vločky postupne neodlupovali, masku prikryjeme vystrihnutou maskou z papiera alebo igelitu.

Tip: Masku môžete nechať pôsobiť aj oveľa dlhšie, nakoľko sa len tak ľahko nevysuší – med aj vločky v sebe totiž zadržiavajú vlhkosť. Čím dlhšie ju necháte pôsobiť, tým bude vaša pleť vo výsledku jemnejšia.

Tip redakcie:

FOREO Farm to Face Sheet Mask Green Tea

 

Podráždenú pleť upokojí textilná maska FOREO Farm to Face Green Tea. Osviežujúca a upokojujúca maska obsahuje výťažok zo zeleného čaju, bohatého zdroja antioxidantov, jemne pleť čistí a upokojuje. Už za 20 minút si tak môžete užívať sviežu, zdravú a dokonale čistú pleť.

Vlastnosti:

  • jemne čistí pleť a chráni ju pred vonkajšími vplyvmi
  • upokojuje podráždenú pleť
  • zanecháva pleť zdravú a prirodzene žiarivú
  • ideálna pre mastnú a zmiešanú pleť so sklonom k tvorbe nedokonalostí

Zloženie:

  • japonský zelený čaj – má čistiace a upokojujúce účinky
  • výťažok z koreňa brestu Ulmus davidiana – hĺbkovo hydratuje pleť
  • pupalka dvojročná
  • koreň kudzu
  • 100 % biologicky odbúrateľný materiál tencel
 

Ako aplikovať:
Tvár dôkladne odlíčte a osušte. Vyberte textilnú masku z obalu, rozložte ju a priložte na tvár. Nechajte pôsobiť 20 minút. Zvyšok esencie vmasírujte do pleti alebo opláchnite.

Maska na tvár zo zeleného čaju na vyživenie

Potrebujeme: 3 vrecúška zeleného čaju, 1/2 ČL vyživujúceho krému, ¼ ČL kryštálového cukru alebo morskej soli, 2 žĺtky, 1 PL ovsených vločiek

Postup: Vrecúška zeleného čaju rozrežeme alebo rozstrihneme nožničkami a ich obsah vysypeme do misky. Pridáme krém, kryštálový cukor alebo soľ (poslúžia ako píling), žĺtky, ovsené vločky a malé množstvo vody. Všetky suroviny spolu dobre vymiešame. Masku nanesieme na vyčistenú pleť a necháme pôsobiť 15 minút. Umyjeme vodou a nanesieme vyživujúci krém.

Tip: Na výrobu masky použite vyživujúci krém s hydratačnými vlastnosťami, aby ste zároveň podporili nielen vyživujúci, ale aj hydratačný účinok masky.

 

TIP NA ZÁVER: Deň pred použitím masky otestujte, či nemáte na zelený čaj alergiu. Uvarte si šálku čaju, z ktorého si plánujete vyrobiť masku a natrite si trochu z neho na vnútornú stranu zápästia. Nechajte pôsobiť a skontrolujte, či sa u vás nevyskytne alergická reakcia. Pokiaľ máte veľmi citlivú pleť, poraďte sa o používaní so svojím kožným lekárom.

ZunaS