Zdravie a krása

Šípky – „trefa“ do zdravia

25. septembra 2023
Obrázok od Andrea z Pixabay

Už starí Gréci poznali liečivé účinky šípok, a tak ich opodstatnene nazývali „plodmi bohov“. Šípky totiž posilňujú imunitu, detoxikujú organizmus, dokážu bojovať proti rakovine, málokrvnosti, paradentóze, pôsobia ako analgetikum, znižujú cholesterol, omladzujú pokožku a zabraňujú jej starnutiu, ale podporujú tiež vášeň a mnoho ďalšieho. Dozrievajú a zberajú sa na jeseň, keď majú žiarovo červené sfarbenie, vďaka ktorému ich v prírode určite neprehliadnete – tak ako neprehliadnete ani zmenu, ktorú do vášho života prinesú!

 

 

SOS pri nedostatku vitamínov či bolesti

 Šípky obsahujú v 100 gramoch 162 kalórií, pričom z toho 0,75 g tukov, 40,14 g sacharidov (z toho cukry 17,88 g), 3,35 g bielkovín a 23,37 g vlákniny. Šípky obsahujú vitamíny A, B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B3 – niacín (kyselnia nikotínová) B6 – pyridoxín, B9 – kyselina listová, C – kyselina askorbová, K, rutín (vitamín P) a z minerálnych látok mangán, železo, vápnik, kremík, horčík, draslík a železo, ktoré je nevyhnutnou súčasťou tvorby červených krviniek. Ďalej obsahujú tiež  bioaktívne zlúčeniny, ako už spomínaná kyselina askorbová (vitamín C), a to fenoly, betakarotén, triesloviny a pektíny, ktoré pomáhajú obmedziť oxidačný stres. Karotenoidy a flavonoidy nachádzajúce sa v šípkovom čaji majú analgetické a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je tento čaj účinným liekom proti bolesti alebo zápalu – či už chronickej bolesti alebo akútnej pri poranení, podvrtnutí a účinkuje veľmi rýchlo.

 

Účinky šípok na zdravie

  • posilňovanie imunity
  • detoxikácia organizmu
  • analgetické a protizápalové vlastnosti
  • pomoc pri prechladnutí
  • znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení
  • ochrana buniek pred voľnými radikálmi
  • prevencia a pomoc pri liečbe rakoviny
  • obrana sliznice pred bakteriálnymi a vírusovými infekciami
  • okysličovanie základných orgánov a podpora metabolickej aktivity
  • optimalizácia funkčnosti orgánových systémov
  • znižovanie hladiny cholesterolu
  • regulácia hladiny cukru v krvi
  • podpora pri málokrvnosti
  • liečba paradentózy, krvácavosti a ďalších ochorení ďasien a zubov
  • zachovávanie dobrého stavu chrupu až do vysokého veku
  • podpora produkcie žliaz v regulačných obvodoch hormónov – od hypofýzy cez štítnu žľazu až po nadobličky
  • stimulácia libida a potencie
  • znižovanie stresu a upokojovanie nervovej sústavy

Tip:  Šípkové zrniečka môžeme usušiť a použiť na čaj, z čerstvej šípkovej drene môžeme urobiť/uvariť lekváre, džemy, šťavy či dezerty. Šípky na prípravu čaju sušíme celé, avšak inak zrniečka semienok nekonzumujeme! Pred prípravou lekvárov a štiav je ich potrebné dôkladne odstrániť, pretože triesloviny, ktoré sú v nich obsiahnuté, vyvolávajú tráviace ťažkosti.

 

Ikonická červená

Krásnu „ferrari“ červenú farbu, ktorá je so šípkami neodmysliteľne spojená, šípkam dodáva zlúčenina lykopén, podporujúca ich protirakovinovú aktivitu. Lykopén totiž stimuluje komunikáciu medzi bunkami, ktorých poškodenie vedie k rastu rakovinových nádorov.  Mimoriadne významná je práve bioaktívna kombinácia vitamínu C (žiadne iné plody, okrem rakytníka rešetliakovitého, neobsahujú viac vitamínu C ako šípky), s ostatnými liečivými látkami ako napríklad s lykopénom, rozpustným v tukoch, vďaka čomu ho organizmus dokáže dobre využiť.

 

Legendárny šípkový čaj

Šípkový čaj patrí k celosvetovo najznámejším čajom s blahodarnými účinkami na zdravie i ako prvá pomoc pri prechladnutí. Má preháňajúce aj močopudné vlastnosti – stimuluje rýchlejšie trávenie a zvyšuje frekvenciu močenia. Vďaka tomu môže telu účinne pomôcť eliminovať toxíny a nežiaduce tuky a soli. Okrem pomoci pri prechladnutí tiež podporuje slabý metabolizmus, oslabený imunitný systém, vyplavovanie toxínov a zníženie zaťaženia obličiek a pečene, pomáha pri častých problémoch so zápchou. Vznikajúci vitamín A chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov a sliznice pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Tip: Najlepšie je si šípky nazbierať priamo v prírode a usušiť si ich doma. Usušené šípky potom môžeme skladovať v uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste aj niekoľko rokov.

 

Poklad pre diabetikov

Šípky prísne regulujú hladinu cukru v krvi v tele, čo je veľmi dôležité pre ľudí trpiacich cukrovkou. Tým, že udržujú rovnováhu inzulínu a glukózy v tele, môžu zabrániť náhlemu poklesu alebo zvýšeniu cukru v krvi, ktoré môžu mať vážne následky.

 

Šípkový olej pre krásnu pleť i vlasy

Šípky sú vďaka svojmu nesmierne cennému zloženiu, multivitamínovým sérom takisto pre našu pleť i vlasy. Olej z plodov šípok totiž preniká hlboko do kožných vrstiev a komplexne zlepšuje zdravie pokožky. Samotný čistý olejový extrakt sa hodí, najmä pri liečbe drobných raniek či popálenín, ako i na rast vlasov a nechtov. Obsiahnutý vitamín C stimuluje tvorbu kolagénu, eliminuje vrásky a vitamín A zlepšuje hydratáciu pokožky. Šípkový olej taktiež bojuje proti UV žiareniu spôsobenému slnkom. Antioxidanty zlepšujú textúru a tón pleti a pomáhajú liečiť pigmentáciu. Esenciálne mastné kyseliny v oleji bránia tiež jazvám a podporujú regeneráciu kože. Pravidelné používanie šípkového oleja sa odporúča aj pri psoriáze, ako i ďalších kožných ekzémov. Práve vďaka tomu je veľmi častou ingredienciou kozmetiky i domácich kozmetických produktov

Tip: Šípkový olej nemá žiadne známe vedľajšie účinky a je vhodný pre všetky typy pleti. Pred pridaním nového produktu do dennej rutiny by sa však mal vždy vykonať 24-hodinový test, kedy na zápästie aplikujete menšie množstvo prípravku a uistíte sa, že vám po dobu nasledujúcich 24 hodín nespôsobí alergickú reakciu. So šípkovým olejom opatrne pri akné – nemôžeme ho na postihnuté miesta aplikovať priamo.