Zdravie a krása

Chudnutie s kávou

18. apríla 2023
Obrázok od Myriams-Fotos z Pixabay 

Kofeín ako tajná zbraň pri zhadzovaní kilogramov.

Kofeín u mnohých potláča chuť do jedla a navodzuje pocit sýtosti, čo pomáha znižovať príjem kalórií. Treba si však uvedomiť, že samotná konzumácia kávy bez zmeny stravovania a životného štýlu nezaručí, že kilá pôjdu dolu. Prinášame užitočné tipy, ako rýchlejšie spaľovať tuky a netrpieť pri tom.

Nasledujúce tipy skutočne fungujú, no mali by sa stať spôsobom života, nie chvíľkovou záležitosťou. Stačí radu premeniť na zvyk a zvyšok už pôjde (skoro) sám.

 

Pravidelná pestrá strava

Pravidelný príjem potravy je pre spaľovanie tukov veľmi dôležité.

Pestrá strava by mala obsahovať dostatočné množstvo živín, vitamínov a minerálov na udržanie zdravia.

Čo sa týka frekvencie jedál, odporúča sa jesť 3 – 5-krát denne a zachovávať rovnomerný príjem kalórií po celý deň. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že to nesmieme preháňať s veľkými porciami. Medzi jedlami by mal byť aspoň 2- až 3-hodinový odstup, rovnako sa odporúča jesť pomaly, dôkladne žuť a jedlo si vychutnávať. Určite môžete občas aj zhrešiť – dopriať si sladkosť či mastnejšie jedlo. Človek je všežravec a pokiaľ zje z každého rožka troška, jeho organizmus si s tým hravo poradí. Naopak, čím viac si niečo odopierame, tým viac toho zjeme v momente, keď sa už nevieme ovládať.


Ako naštartovať metabolizmus


V prvom rade si treba uvedomiť, že metabolizmus prebieha v tele nepretržite. Tieto procesy môžu niekdy prebiehať rýchlejšie, niekedy pomalšie a správne sa to nazýva miera metabolizmu. Ide vlastne o množstvo energie, ktoré organizmus potrebuje na svoje fungovanie, a to môže byť väčšie alebo menšie. Ak teda hovoríme o ambícii mať rýchlejší metabolizmus, v skutočnosti hovoríme o jeho vyššej miere, teda vyššom energetickom výdaji. A ten je možné dosiahnuť cvičením a naberaním svalov postupným zvyšovaním náročnosti, niektorými jedlami ako štipľavým korením či kofeínom a zvýšením podielu bielkovín v strave, ktoré majú v porovnaní so sacharidmi a tukmi výrazne vyšší termický efekt“ upreňuje športový tréner Martin Paulík.

Kofeín – aké je optimálne množstvo?

Nie náhodou si športovci dávajú pred tréningom zelený čaj alebo šálku kávy. Povzbudzujúci účinok kofeínu sa dá využiť aj pri športovej aktivite.

Napriek tomu, že vedecké štúdie opakovane potvrdzujú zdravotnú prospešnosť kávy, reči o nebezpečnej závislosti od kofeínu neutíchajú. Netreba sa však ničoho obávať. Odporučená denná dávka kofeínu je 200 – 300 mg, čo zodpovedá 2 – 4 šálkam kávy. Množstvo kofeínu v jednej šálke sa môže líšiť podľa druhu kávy a spôsobu jej  prípravy.

Najvyššiu hladinu kofeínu v krvi máme 20 minút až hodinu po jej konzumácii. Kofeín sa z tela odbúra za 4 – 10 hodín.

Aby sme zistili presné množstvo kofeínu v jednotlivých druhoch kávy, nechali sme otestovať vzorky rôzne pripravených káv na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave u docenta Róberta Góra.
„Obsah kofeínu v káve sa líši okrem iného podľa toho, ako horúcu vodu použijeme, ako dlho kávu extrahujeme či lúhujeme a množstvo, ktoré vypijeme,“ vysvetľuje baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko. „Z výsledkov vyplynulo, že najmenšie množstvo kofeínu má espresso alebo moka. Naopak, najviac kofeínu obsahuje zalievaná káva, ktorá sa dlho lúhuje. Niekedy môžeme cítiť väčšiu stimuláciu po vypití espressa, hoci má menší obsah kofeínu, pretože 30 ml šálka sa vypije naraz. Zalievanú kávu pijeme dlhšie a kofeín sa tak do tela dostáva postupne. Hoci telo prijalo väčšie množstvo kofeínu, necítime nakopnutie,“ zhrnula závery z testovania skúsená baristka.

Kofeín si sám osebe s tukom neporadí, ale pomáha udržiavať metabolizmus v chode a to je pre neukladanie a odbúravanie lipidov dôležité.

 

Dodržujte pitný režim

Pite! V prvom rade vodu. Z vodovodu alebo mineralizovanú, ideálne bez bubliniek alebo iba s malým množstvom. Čím viac bubliniek, tým kyslejšie prostredie sa vytvára, čo neprospieva ani zubom, ani tráveniu.
TIPY, ako dodržiavať pitný režim:

  1. Odporúčané množstvo vody, ktoré by ste mali denne vypiť, sa môže líšiť v závislosti od vášho veku, pohlavia, hmotnosti a úrovne fyzickej aktivity. Všeobecne platí, že by ste mali vypiť aspoň 8 pohárov (približne 2 litre) vody denne.
  2. Noste so sebou fľašu vody: Ak máte fľašu pri sebe, určite nezabudnete piť vodu počas dňa. Fľaša na vodu by mala byť ideálne kovová alebo sklenená.
  3. Voda je najlepší zdroj hydratácie pre vaše telo. Ostatné nápoje, ako sú džúsy alebo sladké nápoje, by ste mali piť s mierou, pretože obsahujú zbytočný cukor a kalórie, ktoré navyše dehydrujú.
  4. Vypite pohár vody pred každým jedlom. Týmto spôsobom zlepšíte svoje trávenie.
  5. Nečakajte, kým budete smädní! Keď máte pocit smädu, je už príliš neskoro, pretože vaše telo signalizuje, že je dehydrované. Preto je dôležité piť vodu pravidelne počas dňa.
  6. Ak nemáte radi chuť čistej vody, skúste pridať do nej niečo, čo ju ochutí, ako napríklad kúsok citróna alebo mäty.
  7. Stanovte si pravidelný čas na pitie vody. Ak nepociťujete smäd a stáva sa vám, že sa zabudnete napiť aj dlhší čas, nastavte si na každú hodinu alebo dve pripomienku alebo použite pripomínajúcu aplikáciu v telefóne.