Zdravie a krása

Rozmarín je stále „IN love“

21. februára 2024
Obrázok od gate74 z Pixabay

Február, známy ako mesiac lásky – a to nielen preto, že sa v ňom oslavuje sviatok všetkých zamilovaných sv. Valentín, ale napríklad aj Medzinárodný deň láskavosti – je tým pravým obdobím pre lásku a láskavosť k sebe i blížnym. Ideálnym prostriedkom na ich vyjadrenie je práve rozmarín! Už od nepamäti bol považovaný za kvet lásky a vernosti, vďaka čomu sa dodnes uchovali tradície jeho využitia práve na svadbách. Okrem svojej bohatej symboliky v spojitosti s láskou má však aj mnoho spôsobov využitia v kuchyni i domácej lekárničke. Nie nadarmo je jeho celý názov rozmarín lekársky. Lieči nás totiž „na kompletku“ – srdce a celé telo, dušu i vlasy! Preto neodolávajte a zamilujte sa!

 

„Morská rosa“

Pomenovanie rozmarínu lekárskeho (Rosmarinus officinalis) pochádza z latinského „ros marinus“  – „morská rosa“. V strednej Európe sa táto drevitá viacročná rastlina začala pestovať v 15. a 16. storočí, čo súviselo aj so zavedením kvetináčov. V tomto období sa používal ako kadidlo a vyrábal sa z neho olej a voňavky. Už od stredoveku je znakom panenstva, najmä v svadobnom venci dievčiny a jeho čerstvé výhonky sú odpradávna ozdobou svadobčanov v podobe pripnutého pierka. Používa sa aj pri výzdobe družbovskej palice a svadobného koláča. Odjakživa bol tiež obľúbenou bylinkou. Má typickú horkú chuť a arómu, vďaka čomu sa využíva v kuchyni ako korenie. Okrem toho má však aj oddávna známe liečivé účinky. Obsahuje vitamíny B a C, minerály, omega 3 a 6 mastné kyseliny, ako aj ďalšie prospešné kyseliny, triesloviny, horčíny, saponíny, silice, živicu a éterické oleje zložené z terpénov, terpénesterov. Listy rozmarínu sa zberajú viackrát ročne a to od júna až do septembra. Takisto sa zberajú zelené výhonky, a to pred kvitnutím.

Tip: Je potrebné mať na pamäti, že rastlina je vo väčších dávkach pri vnútornom užívaní jedovatá. V záhradách je ju možné použiť tiež na ničenie škodcov. 

 

Účinky rozmarínu lekárskeho na zdravie:

  • podpora imunitného systému
  • antiseptické účinky
  • zvyšovanie krvného tlaku
  • posilňovanie krvného obehu
  • zlepšovanie prekrvenia malej panvy (podpora otehotnenia)
  • eliminácia búšenia srdca
  • liečba migrény
  • pomoc pri reumatizme
  • priaznivé pôsobenie pri kašli a astme
  • podporovanie trávenia
  • zlepšovanie chuti do jedla
  • upravovanie pravidelnosti vyprázdňovania
  • prečisťujúce a močopudné účinky
  • pomoc pri plynatosti
  • upokojujúce pôsobenie
  • odstraňovanie nervozity a nervového vyčerpania
  • zbavovanie pocitu fyzickej únavy a vyčerpanosti
  • pôsobenie proti nespavosti

 

Rozmarín ako korenie

Skvelou vlastnosťou rozmarínu je, že ani dlhým varením nestráca svoju chuť. Zároveň je však jednou z najaromatickejších byliniek, preto s ním treba byť pri varení opatrný. Správnu  arómu dodá našim pokrmom, len ak ním budeme šetriť, pretože inak by v jedle prekryl všetky ostatné chute. V malých množstvách je vynikajúci do polievok, varených zemiakov a ďalších zemiakových jedál. Pasuje tiež k dusenej zelenine aj do šalátov. Vylepší chuť dusených a pečených rýb, ako aj pečeného alebo grilovaného mäsa – obzvlášť hydiny a jahňaciny. Takisto sa s ním však stretneme aj v kombinácii so sladkými chuťami – okrem svadobných koláčov ho nájdeme napríklad aj v ponuke netradičných príchuť zmrzlín. Vyrobiť si z neho môžeme dokonca aj originálny domáci sirup!

Tip: Rozmarín môžeme používať čerstvý aj sušený. Listy rozmarínu sa sušia pomaly pri teplote do 35 stupňov. Následne ich musíme uskladňovať v dobre uzatvárateľných nádobách.

 

Rozmarín na grile

Pri grilovaní na otvorenom ohni sa odporúča vhodiť na žeravé uhlie rozmarínový konárik. Svojou arómou potom vytvára nielen príjemnú atmosféru, ale pripravované mäso získa jeho nezameniteľnú vôňu. Vetvičky rozmarínu sa tiež môžu naložiť do octu alebo do oleja, ktorým potom môžeme dochucovať pokrmy.

Tip: Výhodou rozmarínu je, že si ho môžeme pestovať aj doma. Nesmieme však zabudnúť, že potrebuje priepustnú, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Darí sa mu na slnečnom stanovišti alebo v polotieni chránenom pred vetrom. Na prezimovanie je dôležité preložiť ho do vnútorných priestorov, ktoré môžu byť aj chladné ako napríklad chodby bytovky. Takýmto spôsobom ho môžeme mať vždy čerstvý aj počas zimy.

 

RECEPT

Domáci rozmarínový sirup

Potrebujeme: 30 g rozmarínu, 200 g trstinového cukru, 300 ml vody

Postup: Vodu a cukor zohrejeme v hrnci a za stáleho miešania necháme variť niekoľko minút, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne hrniec odložíme bokom a do cukrovej vody ponoríme vetvičky rozmarínu. Hrniec zakryjeme a necháme lúhovať pri izbovej teplote 6 až 8 hodín. Potom rozmarín vyberieme a sirup nalejeme do fliaš. Skladujeme v chladničke a spotrebujeme do dvoch týždňov.

Tip: Sirup chutí vynikajúco v nealkoholických aj alkoholických nápojoch a kokteiloch. V nealko verzii ho môžeme napríklad zmiešať s citrónovou šťavou a minerálnou vodou – 0,2 až 0,4 dl sirupu a šťavu z polovice citróna doplníme ľadom a studenou minerálnou vodou, ozdobíme plátkom citróna a vetvičkou rozmarínu. Pokiaľ si chceme vychutnať slávnostný drink, môžeme sirup zmiešať napríklad so studeným sektom!

 

ROZMAR-ín na liečenie

Väčšinou sa rozmarín podáva ako nálev alebo jemnejšie pôsobiaci macerát. Rozmarínová silica je výborným prostriedkom v aromoterapii, používa sa tiež vo forme masti a kúpeľa –z listov možno pripraviť odvar, ktorý vlejeme do vane. Takýto kúpeľ pomáha pri reumatizme, svalovej únave, kŕčoch, celulitíde a má komplexný blahodarný vplyv na pokožku. Rozmarín je však nutné používať s opatrnosťou nielen pri varení, ale aj liečení.

Tip: Rozmarín na liečebné účely patrí výhradne do rúk odborníka, pretože predávkovanie vyvoláva príznaky otravy. Ak chcete jeho koncentráty používať doma, bude lepšie ak si ich necháte pripraviť.

 

Rozmarín na vlasy

Tak ako sú „vlasaté“ vetvičky rozmarínu, také bohaté sú aj jeho účinky na zdravie a krásu vlasov. Zanecháva ich mäkké a jemné, no zároveň ich celkovo posilňuje. Stimuluje tiež vlasovú pokožku, čím podporuje ich rast. Je preto vhodný na výrobu domácich vlasových masiek a zábalov.

  

RECEPT

Rozmarínová maska na vlasy

 Potrebujeme (podľa dĺžky vlasov): 2 ČL rozdrvených sušených listov rozmarínu, 300 ml vody

Postup: Rozmarín zmiešame s vodou a zmesou si opláchneme vlasy. Následne ich jemne masírujeme – začneme pri končekoch a postupujeme smerom ku korienkom. Maska je ľahká, takže vlasy vôbec nezaťaží, vďaka čomu nie je potrebné ju zmývať.

Tip: Masku môžeme aplikovať 1 až 4-krát týždenne, v závislosti od miery poškodenia vlasov.

 

 

ZunaS