RECEPTY A RADY

Goji – „kráľovná ovocia“ vládnuca večnej mladosti

4. októbra 2023
Obrázok od Tesa Robbins z Pixabay

Goji – „kráľovná ovocia“ vládnuca večnej mladosti

 

Goji berry, teda kustovnica čínska sa v tradičnej čínskej medicíne používa už celé tisícročia a rozhodne by nemala chýbať v našom jedálničku. Jej pravidelná konzumácia má zázračnú schopnosť predĺžiť ľudský život, spomaľovať známky starnutia, ako aj posilňovať imunitu, podporovať redukčnú diétu, chrániť pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, voľnými radikálmi a mnoho ďalšieho, vrátanie dodania energie či vášne! Tieto drobné plody červenej alebo oranžovej farby sú svojím vzhľadom nenápadné, no ich význam pre naše zdravie dosahuje gigantické rozmery. Sú bez problémov dostupné po celom svete, takže dlhovekosť a zdravie máme na dosah – tak neváhajte a siahnite po zázračnej goji ešte dnes!

 

Goji – súčasť čínskej medicíny aj v našej záhrade

Goji (godži), teda kustovnica čínska (Lycium chinenis) sa do našich končín dostala z Číny, kde ju jej obyvatelia začali pestovať ako prví, no presný pôvod kríku nie je známy. Predpokladá sa, že sa pôvodne vyskytoval na území od juhovýchodnej Európy až po juhozápadnú Áziu. V tradičnej čínskej medicíne sa využívali najčastejšie plody goji, a to čerstvé i sušené. Ojedinele sa na liečenie používali aj kôra, koreň a listy. V súčasnosti je kustovnica súčasťou nepreberného množstva čínskych liečiv, bylinných štiav, ako napríklad aj vína. Číňania využívajú zázračné účinky goji napríklad na liečbu neplodnosti, bolesti hlavy a brucha, kašľa či celkovej únavy. Ide o opadavý ker, ktorého plodom sú červené alebo oranžové bobule, v ktorých sa nachádza veľa drobných semienok. A práve sušené bobule goji, chuťou podobné hrozienkam, sú tým vzácnym pokladom, ktorý by sme určite mali mať vždy doma. Môžeme si ich kúpiť v obchode, alebo si kustovnicu dokonca vypestovať aj doma na záhrade. V našich podmienkach je síce jej pestovanie náročnejšie, nakoľko plodom sa darí najmä na slnečných miestach v kyprej a piesčitej pôde, no nie je nemožné. Je však potrebné počítať s pravidelnou starostlivosťou vrátane strihania a zarezávania.

Tip: Goji môžeme konzumovať čerstvé aj sušené, za studena aj za tepla. Sušené plody môžeme pridať do jogurtu či ovsenej kaše, ktorým dodajú sladkastú chuť. Môžeme ich však aj celkom jednoducho pridať do akéhokoľvek uvareného čaju, ktorý takisto výborne dochutia. Nakoľko plody skvelo absorbujú vlhkosť, môžete ich pred použitím na nejakú dobu namočiť do vody, aby zmäkli a napučali a potom ich pridať napríklad do ovocného smoothie!

 

Rastlina dlhovekosti

Goji si právom zaslúži názov „rastlina dlhovekosti“. Jej plody sa dokonca v Číne a Tibete označujú ako „ovocie šťastia“. Goji totiž patrí medzi superpotraviny – potraviny s vysokým obsahom zdraviu prospešných antioxidantov, vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok.

Okrem iného goji obsahuje 19 aminokyselín – vrátane 8 esenciálnych, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. V tomto zmysle je táto rastlina unikátom, neexistuje na svete iných rastlinných plodov, ktoré by boli také bohaté na bielkoviny. Spomedzi všetkých rastlín na svete zároveň práve goji patrí aj prvenstvo ako plodu s najvyšším obsahom karotenoidov – pigmentov, ktoré dodávajú zelenine i ovociu pestré farbenie. Obsahuje aj mnoho minerálnych látok a stopových prvkov a 500-krát viac vitamínov C než pomaranče. Bohatá je aj na vitamíny A, B1, B2, B6, B9 a E. Je dokázané, že plody goji pôsobia proti nádorovému bujneniu spôsobujúcemu u žien rakovinu krčka maternice a prsníka, u mužov rakovinu prostaty. Zároveň znižujú nežiaduce účinky, ktoré sa objavujú počas chemoterapie a rádioterapie. Používa sa preto ako doplnok k štandardnej liečbe nádorových ochorení. Na posilnenie imunity je možné okrem konzumácie plodov používať aj doplnok stravy vo forme tabletiek alebo tinktúry. Extrakty z goji napríklad chránia pred zničením zrakového nervu pri diagnostikovanom glaukóme.

Tip: Na jeseň čerstvé alebo lyofilizované (sušené mrazom) plody goji vylúhujte. Od sušených sa odlišujú tým, že v sebe vďaka šetrnému spôsobu sušenia mrazom ukrývajú ešte viac vitamínov. Hodia sa napríklad na prípravu lahodného čaju, ktorý posilní našu obranyschopnosť pred prechladnutím.

Účinky goji na zdravie:

  • antioxidačné účinky a spomaľovanie starnutia organizmu
  • posilňovanie imunity a obranyschopnosti organizmu (obzvlášť pri zmenách ročných období)
  • pôsobenie proti voľným radikálom a bujneniu rakovinových buniek
  • znižovanie nežiaducich účinkov chemoterapie a rádioterapie
  • znižovanie krvného tlaku
  • prevencia infarktu a srdcovo-cievnych ochorení
  • udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi
  • podporovanie chudnutia
  • zlepšovanie kvality a omladzovanie pleti
  • dopĺňanie energie organizmu
  • priaznivý vplyv na pozitívnu náladu
  • afrodiziakálne účinky

Tip: Všetkého (aj dobrého) veľa škodí, preto pozor na dávkovanie goji.  Štvrť pohára sušených plodov totiž obsahuje 340% dennej potreby vitamínu A, preto by sme mali byť obozretní pri jeho konzumáciu, aby sme sa vyhli vzniku hypervitaminózy A. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 15 g (malá hrsť).

Večne mladá a krásna pleť

Goji sú cennou súčasťou zloženia kozmetických produktov, ako aj receptov domácej kozmetiky. Majú totiž významný účinok na zlepšenie kvality pleti, ktorú krásne vyčistia, hydratujú a v neposlednom rade eliminuje známky starnutia pokožky – dokážu zmierniť aj už existujúce vrásky a výrazové linky v okolí očí. Rovnako sú účinné aj pri problematickej pleti, napríklad pri vyrážkach. Goji, skrátka, predstavuje skutočný elixír mladosti, ktorý pôsobí zvnútra aj zvonka!

RECEPT

ZDRAVÝ DEZERT Z GOJI

Potrebujeme: sušené alebo lyofilizované plody goji, ovsené vločky, vlašské orechy (alebo

iné orechy podľa chuti), plnotučné mlieko (môže byť aj bezlaktózový variant)

Postup: Na dne pohára vytvoríme vrstvu ovsených vločiek, na ktoré poukladáme nasekané orechy a goji. Celú zmes zalejeme mliekom aspoň centimeter nad suchou vrstvou (môže byť aj viac, podľa toho, akú hustú zmes, chceme mať) a na noc dáme do chladničky. Smelo si môžeme dopriať hneď na raňajky – dobrú chuť!

ZunaS