RECEPTY A RADY

Šťastné a punčové!

24. novembra 2023
Image by Ilo from Pixabay

 

Vianočný punč bez výčitiek

Punč patrí k Vianociam ako ozdoby na vianočný stromček. Konzumácia alkoholu počas sviatkov však býva strašiakom nielen pre zdravie, ale aj pre štíhlu líniu. Máme však riešenie! Doprajte si punč podľa našich receptov zo zdravých ingrediencií, na ktorom môžete „fičať“ celé sviatky bez výčitiek a navyše aj urobiť niečo pre svoje zdravie! Takže „šťastné a punčové“!

 

„P“ ako punč aj ako päť

Názov punč pochádza z indického slova „panch“, čo znamená päť, pretože tento dnes už celosvetovo obľúbený nápoj by sa mal skladať z piatich ingrediencií – alkohol, cukor, citróny, vodu alebo čaj a koreniny. Kým voda, čaj, voda, koreniny a citróny sú pre zdravie prospešné, alkohol a cukor tomuto drinku uberajú na kredite. Nehovoriac o tom, že často sa do punču zvyknú pridávať aj rôzne ovocné džúsy a šťavy plné cukru či umelých sladidiel. Ak k tomu ešte pripočítame rum, ktorý býva v punči obvyklou prísadou, stáva sa poriadnou kalorickou bombou. 

 

Víno & škorica

Pokiaľ pripravujeme punč z vína, výskumy potvrdzujú znižovanie rizika kardiovaskulárnych chorôb a infarktu. Víno je taktiež vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu, bojujú proti voľným radikálom a dokonca spomaľujú starnutie. Víno taktiež prispieva k zvyšovaniu hustoty kostného minerálu u žien i mužov a tým zlepšuje zdravie kostí. Neodmysliteľnou súčasťou voňavého punču je aj škorica, ktorá má takisto mnoho prospešných účinkov na zdravie. Má protizápalové účinky, znižuje opuchy a obnovuje normálnu funkciu tkaniva.

Tip: Jednoduchým spôsobom, ako „zhrešiť“ menej, je dať si namiesto punču pohár ďalšieho obľúbeného vianočného nápoja – vareného vínka, ktorý obsahuje približne o polovicu kalórií menej. Pokiaľ doňho pridáte aj ovocie, veľmi ľahko dosiahnete „punčový“ zážitok! Ani punču sa však nemusíte vzdať – stačí len pozmeniť niekoľko ingrediencií a vyčaríte si drink nielen pre chuť, ale aj pre zdravie!

 

RECEPTY

 

Punč plný vitamínov a minerálov

Potrebujeme: 0,7 l červeného alebo ríbezľového vína, 2 dcl rumu, 0,5 l vody, 2 pomaranče, 1 jablko, 1 citrón, 3 dávky iontového nápoja s ľubovoľnou príchuťou, med (prípadne stéviu), 1 celú škoricu, mletú škoricu, badián, klinček, sušenú kôru z citróna alebo pomaranču

Postup: Do hrnca dáme víno a necháme ho zohriať (nesmie však začať vrieť) a zataiľ si ošúpeme a nakrájame ovocie. Následne do ohriateho vína prilejeme vodu, rum a pridáme koreniny podľa chuti, ovocie a iontový nápoj. Na záver osladíme tak, ako to máme radi!

Tip: Antioxidačný iontový nápoj podporuje rehydratáciu organizmu a dopĺňa do tela dôležité minerálne látky. Takisto organizmus chráni pred vznikom svalových kŕčov.

 

Nealko punč z granátového jablka

Potrebujeme: červené hroznové víno, 2 granátové jablká, 2 pomaranče, balíček koreninovej zmesi na punč

Postup: Z granátových jabĺk vyberieme zrniečka a ošúpeme pomaranče. Ovocie odšťavíme a šťavu nalejeme do džbánu, pridáme korenie a necháme lúhovať minimálne hodinu. Následne krátko povaríme a môžeme podávať. 

Tip: Nápoj môžeme v záverečnej fáze variť s kúskami používaného ovocia, na ktorých si môžeme pri konzumácii nápoja skvelo pochutnať!

 

Nealko jablkový punč

Potrebujeme (4 porcie): 1 liter 100% jablkového džúsu, 1 celú škoricu (+ 4 ks na dekoráciu), 6 klinčekov, 4 hrubšie plátky pomarančovej kôry, 1 ČL koreninovej zmesi na punč (alebo pomiešame miešanú mletú škoricu, klinčeky a zázvor)

Postup: Všetky suroviny dáme do menšieho hrnca a pri nízkej teplote privedieme do varu. Potom znížime teplotu na minimum a varíme ďalších 20 minút. Punč nalejeme do šálok cez sitko. 

Tip: Na ozdobenie nápoja môžeme použiť plátok citróna, ktorý dáme na hladinu a naň položíme celú škoricu, čo ešte viac umocní jeho sviatočnú arómu.

 

 

ZunaS