Zdravie a krása

Ako ochrániť pleť pred mrazom podľa starých mám

30. novembra 2023
Image by 822640 from Pixabay

„Mrázik“ definitívne zavítal aj k nám. Aby sme pred ním ochránili svoju pleť, ktorá v zimnom období čelí mnohým nástrahám, nemusíme siahať len po drahých krémoch a sérach, ale vyskúšať zaručené tradičné recepty našich starých mám z poctivých domácich ingrediencií. Toto zlaté dedičstvo totiž rozhodne nesklame!

Pleť potrebuje „piť“

Mráz v kombinácii so studeným vetrom dokáže z pleti rýchlo odobrať akúkoľvek vodu, a preto je prvým pravidlom v ochrane pleti pred mrazom jej dokonalá hydratácia. Tú je však potrebné svojej pleti zabezpečiť ešte predtým než vyjdeme von do zimy. V opačnom prípade ju môžeme totiž ešte viac poškodiť. Najjednoduchším a zároveň najlepším trikom, ako pleti pomôcť, je dopriať jej vodu priamo, a to umývaním v príjemne vlažnej vode – ani horúcej a ani studenej. Vďaka vlažnej vode pokožka prijme dostatok vlahy, ktorú môžeme následne ešte podporiť hydratačným krémom.

Tip: Na vrstvu hydratačného krému môžeme naniesť aj vrstvou make-upu s hydratačnými vlastnosťami, ktorý vytvorí na pleti pred mrazom ďalšiu obrannú vrstvu.

 

Biela jogurtová nádielka

Skvelou a jednoduchou maskou v boji proti chladnému počasiu je živý biely jogurt – nie nízkotučný alebo ovocný. Je známe, že je účinný na spálenú pokožku, ale rovnako tak ju perfektne chráni aj pred mrazom. Dokonale ju zjemní, ozdraví a hydratuje. Stačí ho naniesť na tvár a nechať pôsobiť aspoň 15 minút. Pravidelná aplikácia masky dva až trikrát do týždňa  zabezpečí pevnú a krásnu pokožku, ktorej mráz určite neublíži.

Tip: Pri nanášaní by jogurt nemal byť studený (vytiahnutý z chladničky), ale mal by mať približne telesnú teplotu. 

 

Vaječný bielok ako ochrana

Vajíčka v sebe pod krehkou škrupinkou ukrývajú veľkolepú výživnú silu. Extrémne jednoduchá a rýchla pleťová maska z vaječných bielkov je balzamom na každú pokožku skúšanú zimou. Stačí len, napríklad popri vianočnom pečení, od žĺtka oddeliť bielok a rovnomerne ho naniesť na tvár, nechať hodinu pôsobiť a zmyť vlažnou vodou.

Tip: Vďaka bielku pokožka získa svieži vzhľad a prirodzenú bariéru medzi kožou a nepriaznivým počasím.

Kyslá kapusta pre imunitu pleti

Kyslá kapusta je v našich končinách zimnou „klasikou“ s povesťou vitamínovej „bomby“ a zázrakom pre zdravie. Nie je to však žiadna zimná rozprávka, ale pravda, ktorú by sme mali mať na pamäti aj kvôli našej pleti, ktorú kapusta chráni pred mrazom zvnútra. Okrem iného je významne bohatá na vitamín C, obsahuje tiež železo, draslík, fosfor a mnoho ďalších dôležitých enzýmov a baktérií mliečneho kvasenia. Konzumácia kvasenej kapusty je vďaka tomu jedinečným posilňovačom imunity počas zimy a teda aj „imunity“ našej pleti, čo znamená koniec trápenia s lišajmi či popukanými perami. Stačí jesť pár lyžíc pravej kvasenej kapusty denne a pleť bude mať dostatok potrebných živín, aby bola aj v zime krásna a „v suchu“!

Tip: Najväčšiu istotu, že sa v kapuste nachádzajú všetky potrebné životy budeme mať vtedy, ak si ju vykvasíme doma. Ak aj nie v sude, aspoň v päťlitrovom uzatvárateľnom pohári.

 

Med (nielen) na pery

Med je tekutým zázrakom pre zdravie, ktorý sa hodí rovnako na vnútorné, ako aj vonkajšie            použitie. Zvlášť úžasný je na pery, ktoré chráni pred chladom oveľa lepšie ako akýkoľvek balzam či lesk. Stačí ich kedykoľvek natrieť jemnou vrstvou medu, nechať pôsobiť a prirodzene vsiaknuť do pokožky. Vaše pery dostanú intenzívnu výživu a silu v boji so zimným počasím. Pri pravidelnom používaní medovej masky na pery, by malo úplne prestať vysušovanie a praskanie pokožky pier či okolitých kontúr.

Tip: Rovnako ako pery môžete medom natrieť aj ďalšie miesta vysušenej alebo popukanej pokožky.

 

ZunaS