Zdravie a krása

Na vlnách

20. júna 2023
Obrázok od Julius Silver z Pixabay

Prelom jari a leta je kúzelné obdobie plné lásky, romantiky a dobrodružstva. Ku skvelému romantickému zážitku neodmysliteľne patria prechádzky pri vode, člnkovanie za súmraku či sledovanie východu slnka na palube luxusnej jachty. Vábivé kolísanie vodnej hladiny vás počas nasledujúcich troch mesiacov naladí nielen na lásku, ale aj na objavovanie nových miest a prežívanie fantastických zážitkov na palube lode.

 

Dovolenka na vode je odlišná od bežnej zábavy na pevnine. Ale prečo neskúsiť niečo nové a nevymeniť hory, mesto či pláž za loď, a nepozorovať tieto destinácie z vodného sveta? Môžete zažiť exotiku, luxus, ale aj intimitu súkromnej plavby. Na výber máte niekoľko variantov vôd a typov lodí. Vyberte si prepychovú zaoceánsku loď, vnútrozemskú riečnu plavbu alebo privátne dobrodružstvo na jachte či loďke. Všetky vám navodia pravú vodnú romantiku.

 

V exotických slaných vodách

Obehnúť okolo sveta musí byť snom každého dovolenkára. Preskúmať morské zátoky, kotviť vo svetoznámych prístavoch, spoznať tropické ostrovy, každý deň sa prebudiť na inom mieste… Čo tak si svoje sny vyplniť plavbou okolo sveta alebo aspoň kratším výletom na morských vlnách? Okružné plavby sú megaluxusným dovolenkovým zájazdom, ktorý je plný radovánok, dobrého jedla aj histórie. Plavba na monštruóznej lodi vám ponúkne svoj vlastný svet orientovaný na zábavu a spoznávanie viacerých destinácii v pomerne krátkom čase. Vychutnáte si ich v rodinnom kruhu, vo dvojici alebo pokojne aj sami – veď loď plná cudzincov zo všetkých kútov sveta sa priam núka na flirt či veľké osudové stretnutie. Okružná plavba je navyše ideálnou príležitosťou získať nové jazykové zručnosti.

Loď vám ponúka kúpanie v bazénoch à la vodný svet s tobogánmi či vírivkami a chytaním bronzu – a to sa vie, že na vode sa bronz chytá lepšie, než kdekoľvek inde. Večer sa na hornej palube vyfotografujete pri čarovnom západe slnka a ráno si užijete očarujúce brieždenie v samote nového dňa. Okrem kúpania sa lode ponúkajú wellnessové služby, posilňovňu, možnosť nákupov, zábavu vo forme miniklubu a animácií pre deti i dospelých, večerné programy so živou hudbou, divadelné predstavenia, kino, kasíno, kulinárske zážitky v niekoľkých reštauráciách či ticho v knižnici a, samozrejme, prekrásnu plavbu morom alebo oceánom. Ak by vás občas pohodlie morských kratochvíľ omrzelo, lodný program má pre vás riešenie! Loď často kotví v metropolitných prístavoch, ktoré máte v priebehu dňa možnosť navštíviť. Zvoľte si okružnú cestu mestom so sprievodcom, aby ste spoznali najvýznamnejšie dominanty prístaviska. Vyberte sa do miest v blízkosti prístavu pešo so sprievodcom, alebo sa dajte uniesť chuťou a vôňou exotického miesta na vlastnú päsť. Z výletu v prístave si okrem historického a kulinárskeho zážitku nezabudnite odniesť spomienkovú fotografiu a suvenír, typický pre danú oblasť. Po návrate na rozhojdanú palubu vášho dočasného domova a blahodarnom spánku v útulnej kajute, sa na druhý deň ocitnete v ďalšom prístave a ďalšom meste, ktoré čaká na to, kým ho preskúmate.

 

Na čo sa pripraviť pred okružnou plavbou?

  • Zabezpečte si cestovný pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po skončení plavby – potrebovať ho budete aj v prípade, že ide o okružnú plavbu v rámci Európy.
  • Častou obavou výletu na lodi je riziko morskej choroby, no to býva na veľkej lodi minimálne. Ak však bežne morskou chorobou trpíte, určite si plavbu dôkladne zvážte.
  • Dôkladne si premyslite výber okružnej plavby, pretože nie všetky spoločnosti do ceny dovolenky rátajú aj dopravu na letisko a letenku či dopravu do prístavu.
  • Ak nepatríte k jazykovo zdatným, obzrite sa po dovolenke s delegátom, hoci sa váš výber zúži.
  • Nalodenie chvíľu trvá, takže sa do prístavu dostavte 2 hodiny pred začiatkom plavby.
  • Nikdy na to nebudem mať! Je váš sen plaviť sa výletnou loďou, no trápia vás financie? Okružná plavba môže pôsobiť draho, no ak si porovnáte jej cenu s pobytom v štvorhviezdičkovom alebo päťhviezdičkovom hoteli, zistíte, že nepreplatíte a dovolenku si maximálne užijete.
  • Pripravte sa na príplatky – hoci stravovanie je formou plnej penzie, musíte si zaplatiť nápojový balíček, rovnako musíte platiť povinné denné prepitné obsluhe a za fakultatívne výlety či suveníry.
  • Neťahajte so sebou zbytočne veľa batožiny, v obchodoch na palube lode zoženiete všetko, čo budete potrebovať.
  • Nebojte sa vyraziť na okružnú plavbu preto, že obvykle bývate aj počas dovolenky pracovne vyťažení – aj na lodi je k dispozícii Wi-Fi pripojenie.
  • Nezabudnite sa a sledujte si čas! Z lode vystupujete na vlastnú zodpovednosť, ak sa oneskoríte, nebude vás čakať v prístave.
  • Osud nepokúšajte ani ohľadne zdravia. Na palube sa síce nachádza zdravotnícky personál, no na mori nie je nemocnica. Rovnako si dajte pozor na jedlá, ktoré by vám mohli vyvolať alergické reakcie či iné ťažkosti a znepríjemniť vám dovolenku.
  • Tip! Hoci je loď veľká, ak rozprúdite zlú krv so spolubývajúcim či susednou kajutou, nebude jednoduché sa obchádzať až do konca plavby.

 

Na krásnom modrom Dunaji

Ak vás trápi morská choroba, skvelou správou pre vás je, že vám nič nebráni v tom, aby ste podnikli riečnu plavbu. Alebo aspoň krátky výlet na lodi po jazere či priehrade. Vnútrozemie má rozhodne čo ponúknuť! Od Slovenska, cez Európu, až po ktorýkoľvek iný svetadiel, ktorý sa rozhodnete preskúmať. Výborné na sladkovodnej plavbe je, že blízkosť pevniny vám dá pocit bezpečia, takže pri najhoršom vyskočíte a k brehu doplávate. To samozrejme nerobte, aj rieky a jazerá môžu byť zradné a takýto plán by bol skutočne nebezpečný. Navyše by ste prišli o veci, ktoré na palube zanecháte. Bonusom vnútrozemskej plavby je aj to, že po jej absolvovaní môžete pokračovať v cestovaní ďalej. Hovorí sa, že cesta je cieľ. Pri plavbe loďou to zaručene platí, no výhodou sladkovodných plavieb je aj to, že sa nalodíte napríklad vo Viedni, poobdivujete krásy dunajských brehov, navštívite prekrásne mestá na Dunaji a v Bulharsku z lode vystúpite, aby ste mohli stráviť niekoľko dní na pláži. Potom využite pokojne aj iný spôsob dopravy a urobíte si po ceste domov ďalšie zastávky.

Relatívna sloboda okružných riečnych plavieb nie je na úkor zábavy alebo komfortu. Síce sa nepoveziete v obrovskej lodi ako na mori, no i menšie lode sú luxusné a ponúkajú vyžitie vo forme večerných tancovačiek pri živej hudbe, hier a animácií, chutného jedla, no hlavne sú zamerané na objatie prekrásnej prírody. Tento typ plavby môže veľa ponúknuť milovníkom fauny a flóry, romantického vyspevovania cikád, západov a východov slnka, ale najmä histórie. Počas kotvenia v mestských prístavoch totiž spoznáte nové kultúry s ich ľuďmi, jazykmi, jedlom, obchodom a dejinami. Menšia komunita lode navyše núka väčšiu možnosť naviazať užšie vzťahy s ostatnými cestujúcimi a získať nové priateľstvá.

 

Čo vám ponúka riečna plavba?

  • Okružnú plavbu a poznávací zájazd v jednom. Každý deň navštívite iné miesto a môžete využiť služby sprievodcu, ktorý vás hlbšie oboznámi s jednotlivými destináciami.
  • Či už na mori, alebo na rieke, loď sa stane pre vás hotelom so všetkým. Nájdete tu, čo potrebujete.
  • Nehrozí vám riziko morskej choroby.
  • Riečna doprava je väčšinou pomerne dostupná, často vyrážate z miesta, v ktorom bývate/ste v ňom ubytovaní, preto ušetríte na ďalšej doprave.
  • Keďže aj na Slovensku a v blízkom okolí sa realizujú náučné plavby po jazerách a okružné plavby v rámci Európy, dáva nám to jedinečnú možnosť lepšie spoznať vlastné reálie.
  • Výlety loďou mimo mora sú o čosi lacnejšie a k dispozícii sú aj časovo menej náročné plavby.
  • Vrátite sa do čias minulých. Cestovanie komornejšou riečnou loďou s príjemným večerným programom vás tak trochu prenesie do minulosti.

 

Sloboda, voda a loď

Niet nad pocit, byť sám sebe pánom. Ten vám dá plavba loďou na vlastnú päsť. Niekto rád šoféruje, niekto rád riadi loď, tak sa chyťte vesiel, pádiel, kormidiel a vyrazte na prieskum sladkých a slaných vôd ako vlk samotár. Mať vlastnú, stačí aj požičanú, loď, rozhodnúť sa, kam a kedy popláva, všetko bude závisieť od vás a od počasia. Na chvíľu sa stanete pirátom vôd a budete odkázaní len na more, počasie a vaše schopnosti. Plavba loďou vás preverí a zocelí, no zároveň vám dopraje absolútnu slobodu.

Prirodzene, že zážitok z plavby bude veľmi odlišný pri plavbe na mori a plavbe po rieke či na jazere. A rozhodujúce faktory sú i dĺžka plavby, veľkosť lode a posádky. Ak nedisponujete zručnosťami, ale disponujete financiami, bude pre vás ideálne prenajať si loď s posádkou. Určite vám ponúknu maximálny komfort, takmer ako pri menších okružných plavbách, no zároveň budete mať väčšie súkromie a pocit, že táto loď patrí len vám. Na veľkej jachte môžete prežiť aj niekoľko týždňov alebo mesiacov a spoznať rozličné kúty sveta bez toho, aby ste sa museli o čokoľvek starať – to o vás sa budú starať.

Ak vám financie ani čas nedovolia „flákať sa“ svetom bez obmedzenia, výborná bude menšia jachta s kormidelníkom, napríklad počas dovolenky v nejakom prímorskom rezorte. Stačí deň či dva plávania a potápania sa v prekrásnych morských zátokách a piknik na palube lode, aby ste spoznali chuť života na vode. Kvalitní lodníci takéto cesty zaručene podniknú sami, no ak netušíte kde, je pravobok a ľavobok, vyskúšajte kanoe, kajaky, rafty alebo člny. Pokojne aj tie s veslami, ktoré vám zaručia najväčšiu romantiku sveta vo dvojici pri plavbe jazerom.

 

Čo vám ponúka/neponúka plavba na vlastnú päsť?

  • Ak nie ste skúsení jachtári, zbaľte si toho so sebou radšej viac a pred cestou sa poraďte s niekým, kto má s jachtingom a dlhším pobytom na vode skúsenosti. Nezabudnite totiž, že budete potrebovať aj také základné veci ako pitnú vodu, nestačí len klobúk a opaľovací krém.
  • Veľkou nevýhodou plavby na menšej lodi v osamotení je aj to, že sa nemáte s kým socializovať a chýbajú vám vymoženosti veľkých lodí ako reštaurácie, obchody či kiná.
  • Veľkou výhodou individuálnej lodnej dopravy je však súkromie a navyše si viete lepšie ustrážiť rozpočet, hoci prenájom vlastnej lode vás môže stáť v konečnom dôsledku viac než okružná plavba.
  • Budete na to sami! Vedzte, že toto čaro intimity vás bude niečo stáť. Nikto vás na vašom vlastnom člne nebude obskakovať a v prípade problémov si musíte poradiť, ako viete.
  • Offline! Nepočítajte s tým, že sa na vode len tak napojíte na Wi-Fi, pripojenie na internet si musíte zabezpečiť.
  • Sám sebe pánom! Práve preto si svoju cestu naplánujete podľa seba a aj zakotvíte, kde budete chcieť, takže vám nič nebráni prehliadnuť si nielen známe destinácie, ale aj utajené perly pobrežia.
  • Ak máte málo času, vyrazte si na vodu na víkend alebo len na deň.
  • Tip pre každý typ plavby: ako na každú dovolenku, nezabudnite si so sebou pribaliť dobrú náladu, tá je polovicou úspechu!