Ezoterika

Terapia sviečkami

7. decembra 2023
Image by Chantelle Thompson from Pixabay

Sviečky, ktorých oheň nám najmä v zimnom období prináša príjemný pocit tepla, sú vkusnou a voňavou dekoráciou a vždy spríjemnia romantické, ako aj iné výnimočné okamihy. Svojou symbolikou takisto prehlbujú aj prežívanie predvianočného obdobia adventu formou ich pálenia na adventnom venci. Sviečky však majú navyše aj mnoho ďalších blahodarných účinkov na naše telo i ducha. Nie nadarmo im je už oddávna pripisovaná liečivá a magická moc. Inšpirujte sa ich históriou, tradíciami a vyberte si tie pravé pre seba!

 

Sviečky adventného venca

Sviečky boli a sú súčasťou mnohých výnimočných chvíľ v živote človeka, a teda aj náboženských obradov a rituálov, nakoľko oheň kedysi sprevádzal človeka od narodenia až po smrť. Azda najznámejšie je pálenie sviečok na adventnom venci. Slovo „advent“ má latinský pôvod a znamená „príchod“. Tradícia adventného venca má pôvod v európskej pohanskej tradícii a siaha do 19. storočia. Adventný veniec pochádza zo severských krajín (škandinávske krajiny, Nemecko) a obsahuje univerzálne symboly – svetlo sviečok predstavuje spásu, zelená farba čečiny život a guľatý tvar večnosť. V zime totiž ľudia zažínali sviečky, ktoré predstavovali „oheň boha slnka“ s nádejou, že sa svetlo a teplo vráti. Prví misionári využili túto tradíciu na evanjelizáciu ľudí, pretože advent označuje čas, keď sa kresťania pripravujú na príchod Ježiša Krista ako Svetla a Života. Používanie adventného venca sa začalo v roku 1839 z iniciatívy farára Johanna Wicherna, ktorý sa staral o sociálny domov pre chudobné deti. Tie sa ho vždy pýtali, kedy budú Vianoce. A tak vyrobil koliesko so sviečkou na každý adventný deň – dni v týždni označovali malé sviečky a štyri väčšie zase štyri adventné nedele. Niekoľko farárov sa inšpirovalo a vo svojich komunitách začali robiť to isté, avšak zjednodušili symboliku na štyri sviečky pre štyri nedele. Po určitom čase si toto použitie venca osvojila aj cirkev a tradícia adventného venca potom následne ľahko prenikla aj do južných krajín.

 Tip: Pri výbere sviečok na adventný veniec, ako aj iných, je potrebné riadiť sa nielen estetickým vkusom, ale hlavne materiálom, z ktorého sú sviečky vyrobené, aby ste brali ohľad aj na svoje zdravie a životné prostredie. Pôvodne sviečky vyrábali mäsiari z hovädzieho loja. Dnes bežné parafínové sviečky pri horení uvoľňujú pre naše zdravie nebezpečné toxíny podobné výfukovým plynom z áut, keďže parafín je vedľajších produktom ropného priemyslu. Skvelou voľnou sú však napríklad sviečky z včelieho vosku, ktoré sú vhodné aj pre alergikov, astmatikov a ľudí citlivých na niektoré vône.

 

Uvoľnenie napätia

Ich príjemné svetlo, prípadne vôňa pomáha uvoľniť a zrelaxovať naše zmysly. V mnohých kultúrach sa horiaca sviečka chápe ako znamenie života, v ezoterike sa používa plameň sviečky na očistu od negatívnych vplyvov. Ak chcete „skrotiť“ silný plameň sviečky, skráťte po jej použití knôt na dĺžku do päť milimetrov.

Tip: Doprajte si po náročných chvíľach horúci kúpeľ len pri svetle sviečok. Ešte intenzívnejšie uvoľnenie a zároveň potešenie zmyslov docielite, ak zladíte vôňu sviečok s vôňou prísad použitých do kúpeľa.

Očistný oheň

Plameň horiacej sviečky predstavuje obrovskú energou, ktorá dokáže očistiť domácnosť, ale aj náš vnútorný svet. Aj toto vnímanie svetla sviečky má korene v starých kultúrach. Skrotenie ohňa totiž znamenalo obrovský skok vo vývoji ľudstva. Plameň sviečky vraj pomôže privolávať zmeny, prekonať problémy, vyliečiť dušu. Má schopnosť upokojiť a zharmonizovať energiu.

Tip: Pri zapaľovaní sviečky so želaným účinkom je podstatný zámer, s ktorým ju zapálime. Po jej dohorení ho dym odnesie a želanie sa vyplní. Plameň sviečky sa nesfukuje, ideálne je ju nechať dohorieť až do konca. Pri tradícii sfukovania narodeninových sviečok na torte je dôležité, aby zhasli všetky naraz, pretože podľa legendy dym odnesie všetky želania až do nebies. Nesmiete ich však nikomu prezradiť! 

Na farbe záleží

Pri sviečkových rituáloch má svoj význam aj farba a jej mentálna sila, takže si vyberte tú správnu:

biela – ochrana a očista

oranžová – stimuluje, dodáva energiu

ružová – lieči ducha, upevňuje lásku a priateľstvo

modrá – farba uzdravenia a pokoja

zelená – podporuje tvorivú energiu, je farbou hojnosti

žltá – podporuje intelekt

Tip: Bielu sviečku kedysi ľudia zapaľovali v domácnostiach najmä počas búrky, aby chránila dom a jeho obyvateľov.

Terapeutické sviečky

Medzi terapeutické sviečky patria ušné sviečky, ktoré pomáhajú pri zápale ucha a dutín, bolestiach hlavy a migrénach a telové sviečky, ktoré prikladáme na jednotlivé miesta (akupunktúrne body) na tele podľa problému, ktorý nás trápi. Terapeutické sviečky obsahujú bavlnené plátno, ktoré je napustené voskami, propolisom a éterickými olejmi. Princíp tejto liečebnej metódy spočíva v komínovom efekte – vákuu, vďaka ktorému je sviečka schopná vytiahnuť z tela choroby, jedy, toxíny a všetky nepotrebné látky. Sviečka sa zapáli na hornom širšom okraji a priloží na postihnuté miesto. Teplo sviečky má schopnosť zmäkčiť nahromadené usadeniny a pomáha odblokovať toky energie. Cez póry na pokožke sa do tela dostanú výťažky z liečivých rastlín a esenciálne oleje. Vákuum – podtlak vytiahne rozpustené usadeniny a odpad z tela na stenu sviečky.

Tip: S používaním terapeutických sviečok začínajte len pod vedením človeka, ktorý túto terapeutickú metódu praktizuje alebo sa poraďte s lekárom. 

Recyklácia sviečok

Z bezpečnostných dôvodov nepokračujte v používaní sviečky, ak z nej zostáva už len približne centimeter vosku. Koncové zvyšky vypálených sviečok však nemusíte vyhadzovať. Môžete si z nich vyrobiť vlastnú a celkom originálnu sviečku, ktorá môže predstavovať aj pekný vianočný darček. Stačí ak vosk zo starých sviečok dáme do nádoby, ktorú zohrejeme (napríklad v trúbe). Vosk sa následne začne topiť a spájať. Knôt zaviažeme na špáradlo a preložíme cez okraj skleneného pohárika (napríklad od džemu, jogurtu alebo detskej výživy). Do pohárika následne nalejeme horúci roztopený vosk a necháme stuhnúť.

Tip: Pekné rozdelenie farieb v sviečke alebo rôzne vzory dosiahneme tak, že budeme jednotlivé farby vosku roztápať a nalievať do pohárika postupne. Každú vrstvu najprv necháme stuhnúť a potom prikryjeme ďalšou.

ZunaS