Zdravie a krása

Liečivé bylinkové kúpele

27. februára 2024
Obrázok od congerdesign z Pixabay

Uzimené počasie je ideálnym „zátiším“ pre domáci relax v podobe bylinkového kúpeľa, ktorý dokáže liečiť telo i dušu! Vychutnajte si osamote, či vo dvojici s partnerom kúpeľ, do ktorého pridáte namiesto soli alebo peny blahodarné bylinky. Tieto poklady z lona matky prírody pre nás majú všetko, čo potrebujeme!

 

Ako dostať bylinky do kúpeľa

Bylinkový kúpeľ je možné pripraviť buď priamym vložením byliniek do vane alebo ich vylúhovaním v nádobe s teplou vodou, ktorej obsah potom do napustenej vane dolejeme. Na kúpeľ potrebujeme 200 až 300 gramov čerstvých alebo 20 až 100 gramov sušených byliniek. Najlepšie je vložiť ich do plátenného vrecúška, aby neplávali po celej vani (v obchodoch dostať kúpiť už aj hotové vrecúška na tento účel). Vrecúško s bylinkami vložíme do vane s vodou teplou 36 až 37 °Ca necháme lúhovať 10 minút alebo ho vylúhujeme 10 až 20 minút v zovretej vode a vlejeme spolu s ním do vane. Samotný kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako 20 minút. Po kúpeli je potrebné sa osprchovať, najlepšie vlažnou vodou a následne si uterákom premasírovať celé telo, aby sa rozprúdila krv.

Tip: Existuje viacero druhov bylinných kúpeľov. Úplný kúpeľ, kedy si napustíme plnú vaňu do ktorej sa ponoríme. Odporúča sa však, aby srdce kúpajúceho ostalo nad vodou. Ďalším spôsobom je sedací kúpeľ, kedy vo vani sedíme. V tomto prípade by mala voda siahať nad obličky. Ďalej existujú kúpele špecifických častí tela, ako napríklad nôh. Dlhodobé využívanie bylinných kúpeľov sa odporúča pre istotu prekonzultovať s lekárom alebo lekárnikom. 

 

Bylinky vhodné do kúpeľa a ich účinky

 

Breza – kúpeľ má regeneračný, dezinfekčný účinok a uvoľní zapchaté póry. Na úplný kúpeľ potrebujeme 100 gramov sušených listov, ktoré prelejeme jedným litrom vriacej vody a po 20 minútach scedíme.

Harmanček – kúpeľ má čistiace a dezinfekčné, ale aj utišujúce a antistresové účinky. Harmanček v kúpeli pôsobí na spevnenie pokožky, upokojenie v prípade podráždenia a podporí žiadané vypotenie. Teplý sedací kúpeľ pôsobí na liečbu hemoroidov alebo zlatú žilu. Na úplný kúpeľ použijeme 150 až 200 gramov kvetov harmančeka.

Hroznový list – kúpeľ ideálny na uvoľnenie a relax, pričom taktiež podporí cirkuláciu krvi a pôsobí proti opuchom nôh.

Levanduľa – kúpeľ zbaví stresu a podráždenosti, pretože poskytne pocit úľavy, osvieženia a regenerácie. Pomôže pri nervozite, nespavosti či na upokojenie po psychicky náročnom dni.. Na úplný kúpeľ je potrebných 50 gramov kvetov a vňate.

Materina dúška – kúpeľ pozitívne pôsobí na regeneráciu pri nervovom a psychickom vyčerpaní. Pomáha tiež pri chorobách dýchacích ciest, poruchách trávenia či reumatizme. Na úplný kúpeľ potrebujeme 200 g bylinky.

Medovka lekárska – kúpeľ vhodný pri vyčerpanosti spojenej s nespavosťou. Povznáša náladu, upokojuje myseľ, podporuje pamäť, zvyšuje koncentráciu a harmonizuje psychiku. Medovka je vhodná pri nachladnutí a zvýšenej teplote, pretože podporuje potenie a zmierňuje bolesti hlavy. Takisto účinkuje proti reumatickým bolestiam. Medovku alebo medovkové prípravky je najlepšie užívať doma v pokoji, prípadne večer, pretože znižujú schopnosť koncentrácie. Na kúpeľ potrebujeme 50 až 60 gramov medovkových listov, ktoré prelejme litrom vody, zohrejme a po 10 minútach precedíme.

Oregano (pamajorán obyčajný) – už jeho ľudový názov „dobromyseľ“ naznačuje, že kúpeľ pomôže vyčistiť hlavu a prísť na príjemné myšlienky. Pôsobí ako antidepresívum, je účinný proti vyčerpanosti, rôznych stavoch nervovej únavy (bolestí hlavy, migrénach a podobne) a zlepšuje náladu. Má tiež dezinfekčný účinok. Čerstvé oregano zalejeme olivovým olejom a rozmliaždime v mažiari. Takto pripravený aromatický roztok vlejeme do horúceho kúpeľa. Používanie oregana sa však neodporúča v tehotenstve a pri epilepsii.

Pagaštan konský – kúpeľ vhodný pri kŕčových žilách a zápaloch žíl, či pri hemoroidoch. Má pozitívny vplyv na krvný obeh. Zvonku sa používa aj pri zápale sedacieho nervu, proti reume, ischiasu, pri popáleninách a všetkých druhoch dny. Príprava kúpeľu je ale odlišná od iných –  posekáme kilo gaštanov a varíme 15 minút v 4 litroch vody. Potom odvar precedíme a nalejeme do vody na kúpeľ.

Podbeľ liečivý – kúpeľ je vynikajúci pre mastnejšiu pokožku, na podráždenú kožu, kožné zápaly a bercove vredy. Zápar pripravíme z 200 g sušenej bylinky, ktorú zaparíme dvomi litrami vriacej vody a necháme lúhovať 20 minút.

Puškvorec obyčajný – vynikajúci na prípravu osviežujúcich kúpeľov. Podzemky tejto rastliny totiž obsahujú silicu so vzpružujúcim a prekrvujúcim účinkom. Kúpele sú účinné pri studených nohách a rukách, vtedy ich používame čo najteplejšie. Po kúpaní je vhodné aspoň hodinu odpočívať pod prikrývkou. Na zápar do kúpeľa potrebujeme 6 polievkových lyžíc sušenej bylinky, lúhujeme 20 minút v litri vody alebo 200 g podzemku, ktoré dáme do 5 litrov studenej vody. Na druhý deň sa prihreje na bod varu, vylúhuje a pridá do vody na kúpanie. Kúpeľ sa neodporúča dávať si večer.

Rebríček obyčajný – kúpeľ má protizápalový, hojivý a antibakteriálny účinok, sťahuje póry a je vynikajúci na mastnú nečistú pokožku. Taktiež sa používa pri zápale vaječníkov, už prvý kúpeľ v rebríčku uľaví od bolesti a zápal začne ustupovať. Tento kúpeľ je dobrý tiež pri nočnom pomočovaní detí a starších ľudí, pri bielotoku, nepravidelnej menštruácii a pri prechode. Spravíme si zápar z 250 gramov vňate a po 20 minútach scedíme.

Repík lekársky – kúpeľ pôsobí protizápalovo, preto sa používa pri rôznych kožných ochoreniach, ekzémoch alebo pri zníženej hnojivosti kožných poranení. Je vhodný aj pre mastnú a nečistú pokožku s hojivými účinkami. Pomáha tiež pri rehabilitácii zlomenín. Použijeme 200 gramov vňate repíka na 3 litre vody, pričom po 20 minútach scedíme.

Rozmarín lekársky – kúpeľ upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie. Pomáha nohám, a to  najmä pri ich únave a reumatických ochoreniach. Aktivuje totiž telesné funkcie a zlepšuje koncentráciu mysle. Pomáha vzpružiť svaly po fyzickej námahe, ale i nervové vyčerpanie a zvlášť pamäť po psychickej námahe. Pri príprave aromatického kúpeľa použijeme 50 g sušeného rozmarínu na 2 litre vody, ktoré ďalej riedime v kúpeli. Kvôli výnimočným povzbudzujúcim účinkom sa však kúpeľ neodporúča pred spánkom. Rozmarín tiež môže vyvolať alergické vyrážky, preto je potrebné byť opatrný a jeho pôsobenie pred úplným kúpeľom vyskúšať napríklad kúpeľom nôh.

Šalvia lekárska – kúpeľ je vhodný pre nečistú pleť a akné, pretože má osviežujúci, dezinfekčný, sťahujúci a protizápalový účinok. Šalvia mierni zápaly, hojí rany, znižuje vylučovanie potu. Pred objavením dezodoračných sprejov sa šalviový kúpeľ používal proti poteniu a nepríjemnému telesnému pachu. Na sedací kúpeľ potrebujeme 4 plné hrste listov, ktoré dáme na noc do studenej vody. Nasledujúci deň privedieme vodu aj s listami do varu a pridáme do kúpeľa.

Tymian – kúpeľ s protizápalovým a prekrvujúcim účinkom vhodný na ošetrenie mastnej pokožky s rozšírenými pórmi, ktorý navyše poteší príjemnou vôňou. Komplexne povzbudzuje fyziologické funkcie organizmu. Na úplný kúpeľ použijeme 300 gramov sušenej bylinky na zápar alebo odvar, ktorý potom vlejeme do pripravenej vody vo vani. Rimania tymian spájali so statočnosťou a preto ho pridávali do kúpeľa vojakom, ktorí sa chystali do boja.

Žihľava dvojdomá – kúpeľ pri zúžených cievach na nohách, ischiase a bolestiach chrbta, reume a zápaloch nervov na rukách a nohách. Na kúpeľ necháme na noc vylúhovať 200 gramov žihľavovej vňate v 6 až 8 litroch studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a vzniknutý extrakt pridáme do kúpeľa. Pri problémoch s vypadávaním vlasov je účinné ich v kúpeli umyť.

 

 

ZunaS