RECEPTY A RADY

Recepty, ktoré si zamilujete 

13. marca 2024
Obrázok od Erika z Pixabay

Domáca varená ružová voda

Potrebujeme: 4 hrste ružových okvetných lístkov, 1 l destilovanej vody

Postup: Umyté lupene ruží dáme do hrnca a zalejeme ich destilovanou vodou tak, aby boli ponorené a dáme ich variť. Zhruba 20 až 30 minút necháme mierne bublať, až kým sa z lupeňov neuvoľní farba a nevyblednú. Nevaríme na silnom ohni, pretože sa tým strácajú priaznivé účinky ruží. Následne scedíme, lupene ešte vyžmýkame do vody a necháme vychladnúť. Vodu nalejeme do fľaštičiek alebo pohárikov a uskladňujeme v chladničke alebo chladnejšej komore po dobu 1 až 2 mesiacov. Trvácnosť ružovej vody pripravenej varením je totiž kratšia ako trvácnosť ružovej vody vyrobenou destiláciou.

Tip: Domáca ružová voda je skôr pleťovou vodou, pripravenou z destilovanej vody a lupeňov ruží. Výsledná vôňa závisí od typu ruží. Môžeme si do nej pridať i pár kvapiek ružového esenciálneho oleja. Pri tomto recepte však je skvelé, že nie je nevyhnutné použiť len čerstvé lupene, rovnako dobre fungujú aj tie usušené, vďaka čomu je možné pripraviť si ružovú vodu aj v zimnom období. Možno ju tiež použiť na osvieženie bielizne, stačí pár streknutí a bude krásne voňať nielen bielizeň, ale aj vzduch v miestnosti.

Tonikum z ruží

Potrebujeme: 2 hrste čerstvých alebo sušených ružových okvetných lístkov, 20 ml čistého liehu, 200 ml vody

Postup: Lupene dáme do hrnca, zalejeme ich studenou vodou, zakryjeme pokrievkou a zohrievame po dobu približne 30 minút bez toho, aby voda začala vrieť. Hrniec dáme preč  zo sporáka a vodu scedíme do čistej fľaštičky. Keď vychladne, prilejeme 20 ml liehu a fľaštičku zatvoríme. Takto pripravené tonikum môžeme uchovávať v chladničke až 3 mesiace.

Tip: Jednoduché domáce tonikum vyrobené z ruží je vhodné na čistenie normálnej, mastnej aj zmiešanej pleti. Pre čo najlepší výsledok si tonikom čistíme tvár a dekolt najmenej 2-krát denne, ideálne ráno a večer.

 

Omladzujúca a regeneračná ružová maska

Potrebujeme: 4 väčšie hrste čerstvých ružových okvetných lístkov, 4 ČL ružovej vody, 1 ČL mlieka, 1 ČL olivového oleja, 1 ČL mandľového oleja

Postup: Lupene dáme do mixéra a rozmixujeme. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a miešame, až kým nevznikne hustá jednoliata kašička. Potom masku nanesieme krúživými pohybmi na tvár a necháme pôsobiť približne 15 minút. Umyjeme minerálnou vodou a nanesieme krém.

Tip: Maska je ideálna na oživenie pleti a navrátenie jej prirodzeného lesku. Vhodná pre každý typ pleti vrátane citlivej.

 

Omladzujúci ružový obklad

Potrebujeme: 1 PL sušených ružových okvetných lístkov, 1 PL okvetných lístkov fialky, ½ ČL zemiakového škrobu, 1 ČL ľanových semienok, ½ pohára mlieka, 150 ml vody

Postup: Ľanové semienka povaríme zvlášť vo vode. V druhej nádobe zalejeme vriacim mliekom lupene ruže a fialky a pridáme škrob. Obsahy oboch nádob scedíme a spojíme do jednej a dobre premiešame. Do zmesi namočíme bavlnený uterák a priložíme na tvár a necháme pôsobiť približne 20 minút. Potom tvár umyjeme vlažnou vodou a nanesieme krém.

Tip: Ružový obklad vráti vašej pleti lesk. Je vhodný pre každý typ pokožky.

 

Ružový píling

Potrebujeme: 2 PL čerstvých ružových okvetných lístkov, 2 PL hnedého cukru, 1 PL prírodného medu

Postup: Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame dokopy, aby vznikla konzistentná kašička. Zmesou krúživými pohybmi jemne pretrieme celé telo, najviac však na miestach, kde je koža viac stvrdnutá. Potom jemne opláchneme vlažnou vodou a použijeme vyživujúci balzam alebo olej.

Tip: Píling nám pomôže s odstránením stvrdnutej kože na lakťoch, kolenách aj chodidlách.

 

Ružový olejček

Potrebujeme: hrsť ružových okvetných lístkov, 250 ml mandľového oleja

Postup: Lupene rozdrvíme v dlaniach, dáme do misky a zalejeme olejom. Vo vodnom kúpeli zmes ohrejeme približne na 70 °C, necháme 3 hodiny lúhovať a následne prefiltrujeme. Potom prelejeme do tmavej fľaštičky, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke alebo na inom chladnom mieste.

Tip: Oleje s výťažkom z ruží patria k mimoriadne cenným a vynikajúco sa hodia napríklad na masáž alebo aj ako prísada do kúpeľa.

Ružový kúpeľ pre celé telo

Potrebujeme: 3 hrste lupeňov ruží, 2 ČL oleja z ruží (môže byť aj domáceho), 2 ČL šípkového oleja, 2 ČL mandľového oleja

Postup: Do vane napustíme vodu s teplotou okolo 38 °C, pridáme všetky oleje a lupene ruží. Ponoríme sa do vane a relaxujeme aspoň 20 minút.

Tip: Pri kúpeli je potrebné sledovať stálosť teploty vody a udržiavať ju jej odpúšťaním a dopúšťaním novej teplej vody.

Ružový kúpeľ pre ruky

Potrebujeme: 1 ČL ružového olejčeka (môže byť aj domáci), 1 ČL olivového oleja, 0,5 l teplej vody

Postup: Do misky nalejeme teplú vodu a zamiešame oba oleje. Do zmesi ponoríme obe ruky a necháme ich v kúpeli približne 10 minút.

Tip: Kúpeľ pokožku rúk krásne zjemní.

Tip na záver: Blahodarné účinky na pleť má naparovanie. Stačí ak nasypeme do misky hrsť lupeňov ruží a zalejeme ich horúcou vodou (nie vriacou). Tvár držíme naklonenú nad miskou aspoň 10 minút.

ZunaS