Ezoterika RECEPTY A RADY

Cesnačka lekárska

13. októbra 2022

Bylinka rastie v nižšie položených polohách, má rada slnečné stanovištia a v záhradke sa pestuje ťažšie. Vo voľnej prírode ju nájdete na okrajoch lúk, priľahlých riedkych lesoch, na úhorovitých pôdach a v malom množstve v mokradiach. Je to dvojročná rastlina, s priamou a neveľmi rozvetvenou stonkou, ktorá dorastá do výšky cca 80 cm. Listy po roztlačení silno voňajú po cesnaku – od toho bylina dostala aj meno. Kvety sú bielej až smotanovej farby, menej voňavé a kvitnúce od apríla do júna.

Zberá sa vňať v čase kvitnutia, ideálne obdobie je na prelome apríla a mája, v chladnejšom roku koncom mája. Zber je nutné robiť výlučne za slnečného a suchého počasia, nazberané listy sa sušia umelým teplom do 35 °C.

Účinnými látkami cesnačky lekárskej sú pektíny, kyselina askorbová, glykozidy, alliarín, éterické oleje, vitamíny a beta karotén.

Využíva sa tak vo farmácii, ako aj v alternatívnej medicíne, a je výborným doplnkom v kuchyni pri výrobe rôznych šalátov z čerstvej zeleniny.

Česnačka pomáha pri ochoreniach močových ciest, obličkových kataroch a podráždenom hrubom čreve. Úspešná je ako podporný liek pri ulceróznej kolitíde, nadúvaní, tiež v období po operáciách hrubého a tenkého čreva. Má výborné antibakteriálne a antibiotické účinky, zmierňuje zápach z úst a používa sa v liečbe onkologických ochorení. Je možné ju využiť pri žlčníkových kameňoch, zápale pankreasu a aplikuje sa v ľudovom liečiteľstve na nehojace sa, hnisavé a chronické rany na koži.

 

Čo všetko je možné z cesnačky lekárskej pripraviť :

 Čajový zápar, tinktúra, masť, macerát.

 

Liečivé účinky pri užívaní vnútorne pri ochoreniach :

choroby obličiek, zápal močových ciest, žlčníkové kamene, žalúdočné problémy, pooperačné stavy čriev, nadúvanie, rakovina, zápal pankreasu, vnútorné parazity, dýchacie problémy

 

Liečivé účinky pri použití zvonka :

paradentóza, ekzémy, zápach z úst, nehojace sa rany, hnisavé rany, angína, mykózy, kuchynské využitie

 

Recept :

Tinktúra z cesnačky lekárskej  – je výborným liekom pri rozvinutých chorobách, kde patrí aj rakovina hrubého čreva a pankreasu, lieči všetky problémy týkajúce sa dýchacieho aparátu, žalúdočné ochorenia a nadúvanie. Má schopnosť pozitívne ovplyvniť metabolizmus, čím prispieva k znižovaniu hmotnosti a je účinná v liečbe cukrovky. Zvonku sa používa pri nehojacich sa a hnisajúcich ranách na koži, ďalej ako výplach ústnej dutiny pri hnisavých a chronických angínach, pri paradentóze a mykóze. Pri rozvinutých ochoreniach užívajte 21 kvapiek 3 krát denne, až do vyliečenia.

Tinktúru si pripravíte nasledovne:  200 gramov sušenej alebo čerstvej byliny vsypte do litrovej sklenenej nádoby a zalejte lekárenským liehom. Pevne zatvorte a postavte na teplé miesto, môže byť aj podobločnica, na ktorú svieti slnko. Občas nádobu otočte hore dnom a po 24 dňoch sceďte a prelejte do braleniek. Tie je nutné odložiť do chladu a tmy, aby sa tinktúra neznehodnotila.

 

Ak chcete cesnačku lekársku aplikovať zvonka, potom si urobte teplý zápar, ktorým jemne omývajte rany alebo kloktajte. Zápar si pripravte vždy čerstvý, a to tak, že zalejete 1 kopcom plnú ČL bylinky 3 dcl vriacej vody a necháte prikryté lúhovať 20 minút.

Liečiteľ Ondrej Szabo