RECEPTY A RADY

Záhradný BANANA STYLE

29. júna 2023
Obrázok od Ralph z Pixabay

 – alebo banánové šupky ako poklad pre rastliny v interiéri aj exteriéri

Nielen banány, ale rovnako aj ich šupky obsahujú množstvo prospešných látok – sú výdatným zdrojom vápnika, draslíka, fosforu, ale taktiež sa v nich nachádza aj dusík, horčík, mangán, železo, zinok, ako aj vitamíny C a E. Bola by veľká škoda takéto bohaté „šupy“ vyhadzovať! Obzvlášť, keď majú pre vaše rastliny doma i v záhrade všestranné využitie. Môžete ich použiť celé, nakrájané i sušené – banánovej fantázii sa medze nekladú!

  

Na polievanie

Prebuďte svoje izbové rastliny k životu! Jednoducho vložte banánové šupky do väčšej krhle alebo fľaše s väčším hrdlom, aby ste mohli dať šupky dovnútra. Zalejte ich vodou a nechajte jeden až dva dni lúhovať, aby sa zo šupiek uvoľnili ich cenné látky.

 Tip: Tekutej banánové výžive sa najviac potešia kyslomilné rastliny.

 

Ako hnojivo

Šupky z banánov sú ideálnym hnojivom do bytu aj do záhrady. Rozložte ich na plech a usušte, až kým nebudú celkom tvrdé. Potom ich rozdrvte a prisypte do substrátu izbových alebo balkónových rastlín. Uvidíte, že sa im začne nesmierne dariť. Takto pripravené hnojivo je ideálne aj pri výsadbe nových rastlín. Na záhrade môžete dať pokrájané banánové šupky priamo do pôdy k ružiam alebo rajčinám. Banánové hnojivo má takisto pozitívny vplyv na zvýšenie úrody zemiakov či hrášku.

Tip: Usušené šupky môžete namiesto drvenia pomlieť na mlynčeku na kávu alebo na korenie a aplikovať priamo do pôdy. Je však potrebné zabrániť tomu, aby sa hnojivo dostalo do priameho styku s koreňmi. 

 

Do kompostu

Banánové šupky sú jednou z najlepších vecí v komposte. Môžete ich pridávať do kompostéru alebo vermikompostéru. Po istom čase za stanú súčasťou jeho výživného obsahu, ideálneho pre interiérové aj exteriérové rastliny.

Tip: V prípade kompostového použitia banánových šupiek sa ich priaznivý účinok dostaví až neskôr. Dôležité však je, že nimi zatiaľ aspoň nakŕmite mikroorganizmy a dážďovky, ktoré sa o kvalitu vášho kompostu starajú tiež.

 

Pred sadením

Tesne pred výsadbou alebo sejbou rastlín na daných miestach v záhrade zakopte celé šupky, ktoré unavené rastliny po zasadení perfektne oživia. Pred sadením preto vykopte o niečo hlbšiu jamku, ako potrebujete. Na jej dno najskôr položte šupku a zahrňte zemou do želanej výšky, aby ste získali potrebnú hĺbku, vhodnú pre výsadbu daného druhu rastliny.

Tip: Banánové šupky môžete zapracovať do pôdy aj nakrájané na menšie kúsky, ktoré umiestnite pred výsadbou približne do hĺbky približne 10 cm.

 

Na krajšie kvety

Krajšie kvety a celkovo lepší rast docielite použitím fermentovaných banánových šupiek. Nakrájajte ich a vložte do veľkého skleneného pohára. Zalejte vodou, zakryte plastovým vrecúškom a okolo hrdla upevnite gumičkou. Nechajte odstáť asi týždeň – tekutina by sa mala zakaliť (pripomínať mušt alebo takzvaný „rampáš“), nesmie však byť čierna. Zakalenú vodu zo šupiek zachyťte do krhličky a odložte na neskôr. Prekvasené šupky roztlačte na kašu, zrieďte s vodou a môžete polievať. Tento recept je vynikajúcou „pleťovou maskou“ napríklad pre ruže. Nezabudnite ich po odkvitnutí pravidelne odstraňovať, aby ste zabránili vysiľovaniu rastliny a podporili jej ďalšie kvitnutie.

Tip: Vyrobte si z vody, ktorú ste po prekvasení šupiek odložili nabok výborný okysľovač pre kyslomilné rastliny. Nechajte vo fľaši zakrytú ďalších 4 až 6 týždňov (pravidelne ju kontrolujte). Proces bude hotový, keď sa tekutina vyčíri, usadenina klesne na dno a ucítite typický octový zápach. Po zriedení s vodou môžete použiť ako okysľovač pôdy k azalkám, hortenziám, rododendronom, ale aj k čučoriedkam.

Na lesklé listy

Banánová šupka je skvelá „utierka“ na zaprášené kvety. Po tom, čo ich poutierate klasickým spôsobom, ich preto ešte však pretrite banánovou šupkou. Nielen, že ich zbavíte zostávajúceho prachu, ale zabezpečíte im aj nádherný lesk. Navyše na vyčistené a vyleštené listy sa budú prach a ďalšie nečistoty usádzať omnoho menej.

Tip: Aj na listy si môžete z banánových šupiek vyrobiť skvelé hnojivo. Rozmixujte štyri usušené banánové šupky s tromi vajíčkovými škrupinami na prášok a pridajte lyžičku horkej soli. Zmes presypte do fľaše s objemom jeden liter a doplňte vodou po okraj hrdla. Po uzatvorení pretraste a počkajte, kým usadenina klesne na dno. Následne tekutinu prelejte do fľaše s rozprašovačom a aplikujte. Nestriekajte však na listy vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Takisto strážte aj mieru intenzity hnojenia, aby sa listy nepopálili. 

Proti voškám

Vošky sa živia cicaním rastlinných štiav (obzvlášť im chutia ruže), no nemajú rady banánové šupky. Do hliny okolo ohrozenej rastliny preto zakopte do hĺbky 3 až 5 cm v blízkosti koreňov nakrájanú alebo usušenú banánovú šupku. Uvidíte, že vošky sa už čoskoro presunú inam.

Tip: Nepoužívajte však celé šupky ani celé banány, pretože chutia zvieratkám, ktoré by ich k vám na záhradku prišli zjesť.

 

Proti nežiaducemu hmyzu

Vyrobte si „eco-friendly“ pascu na muchy a komáre, ktoré môžu znepríjemňovať váš po byt na záhrade. Zoberte si plastovú nádobku s viečkom a po jej obvode urobte dierky v takej veľkosti, aby sa hmyz mohol dostať dovnútra. Banánové šupky nakrájajte na menšie kúsky a v druhej uzatvárateľnej miske ich zalejte octom alebo domácim ovocným octom. Dobre pretraste a preložte do nádobky s otvormi a uzatvorte. Pascu môžete v záhrade položiť na ľubovoľné miesto.

 Tip: Pasca vás síce nežiaducich hostí na záhrade celkom nezbaví, ale výrazne eliminuje ich množstvo. Účinná je aj na ďalšie malé škodce pohybujúce sa v záhrade, ktoré priláka jej vôňa i sfarbenie. 

 

Na prevzdušnenie pôdy

Na rozdiel od vošiek, dážďovky banánové šupky zbožňujú. A dážďovky sú na záhrade vítaným hosťom, pretože prevzdušňujú pôdu, v ktorej sa rastlinám darí oveľa viac.

Tip: Keď budete dážďovky pravidelne kŕmiť šupkami z banánov, určite sa neodsťahujú a svoju stravu si u vás na záhrade vždy poctivo „odpracujú“.

TIP NA ZÁVER: Pokiaľ túžite, aby to vo vašej záhrade „žilo“ a aby vás navštívili aj rôzne druhy vtáčikov či motýle, zavolajte ich na banánové hody! Práve tie sú jednou z ich obľúbených maškŕt. Stačí ak prezreté banány položíte niekam v záhrade na vyvýšené miesto. Ešte predtým do nich však vyhĺbte dierky, aby sa pozvaní návštevníci mohli k ich šťave ľahšie dostať. Keďže však priťahuje aj včely a osy, najlepšie je nájsť pre túto pochúťku miesto vo vzdialenejšom kúte záhrady.

ZunaS