RECEPTY A RADY

Domáca kozmetika za „pár šupiek“ – nevyhadzujte viac šupky z ovocia a zeleniny!

26. júna 2023
Obrázok od Juraj Varga z Pixabay

Šupky z ovocia a zeleniny, ktoré považujete za bioodpad sú v skutočnosti biopoklad! Môžete si z neho totiž jednoducho vyrobiť vyživujúcu prírodnú kozmetiku bez zbytočnej chémie a navyše ušetríte – peňaženku i planétu. Tak hurá do toho!

  

Banány na večnú mladosť

Banánové šupky sú bohaté na obsah vitamínu C, E a rovnako aj železo, draslík, zinok a mangán. Práve vitamín C a antioxidanty v banánoch môžu pomôcť znížiť výskyt vrások, zjemniť ich a predísť vzniku nových. Banány totiž priaznivo pôsobia na produkciu kolagénu, ktorý zabraňuje predčasnému starnutia pleti, vďaka čomu pokožka získa späť svieži a mladistvý vzhľad!

Recept: Vydlabte vnútornú časť banánovej šupky a zmiešajte s bielym jogurtom v rovnakom pomere. Pridajte trocha medu a premiešajte. Túto zmes aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť zhruba 20 až 30 minúť. Následne opláchnite vlažnou vodou.

 Tip: Zmiešajte jeden prezretý banán s lyžičkou medu a naneste na tvár. Po zaschnutí banánovej masky, tvár opláchnite vlažnou vodou. Pozitívny efekt by mal vydržať až štyri týždne!

  

Avokádo na vyživenie

Avokádo obsahuje omega-3 mastné kyseliny, kyselinu olejovú a množstvo vitamínov, vrátane vitamínov skupiny B, ktoré pleť potrebuje! Vďaka svojej jemnej textúre je avokádo navyše veľmi vhodné aj pre citlivú pokožku.

Recept: Podobne, ako šupky z uhorky si na tvár poprikladajte na pleť vnútornou stranou šupky z avokáda a nechajte pôsobiť približne 20 – 30 minút.

 Tip: Avokádo je tiež super jemné, takže je skvelé aj pre citlivú pokožku.

  

Uhorky na hydratáciu

Uhorky sú povestné vysokým obsahom vody, no obsahujú aj vitamíny A a E, horčík a draslík. Ich zloženie podporuje krvný obeh a pomáha tak redukovať vrásky, ako aj tmavé kruhy v okolí očí.

Recept: Šupky z poľnej uhorky (pozor, nie šalátovej!), si hneď po ošúpaní poprikladajte, ponaliepajte na tvár a nechajte pôsobiť okolo 20 minút – 30 minút.

Tip: Z uhorky si môžete vyrobiť aj skvelú hydratačnú uhorkovú pleťovú masku, na ktorú budete potrebovať odšťavenú alebo pomixovanú uhorku. Zamiešajte do nej zopár kvapiek medu a aplikujte na tvár.

 

Zemiaky na zosvetlenie

Zemiaky v sebe obsahujú vitamíny A, B a C a sú tiež bohaté na obsah vápnika, železa a fosforu. Vďaka tomu si dokážu poradiť aj so šedivými vlasmi.

Recept: Zemiaky ošúpte a hrubé šupky dajte variť na 25 minút. Potom ich nechajte namočené vo vode ďalších 15 minút. Vlasy si môžete do odvaru ponoriť na dve minúty alebo len opláchnuť.

Tip: Šupy zo zemiakov efektívne potláčajú a zosvetľujú pigmentové škvrny na pokožke rúk. Doprajte preto svojim rukám zemiakový zábal – poprikladajte šupky vnútornou stranou na ruky. Aby šupky lepšie držali na pokožke, použite rukavice alebo si ruky obmotajte ručníkom či utierkou.

  

Citrusy na zjemnenie i čistenie

  • citróny– potierajte si ruky vnútornou stranou citrónovej šupky, ktorá zjemní ich pokožku, ale aj zosvetlí prípadné škvrny, alebo vložte šupky na hodinu do mrazničky, následne postrúhajte, usušte a skvelý píling na ruky je na svete!
  • mandarínky– odvar z mandarínkových šupiek (vo vriacej vode ich varte pol hodinu a následne lúhujete ešte hodinu) vyrieši problémy so svrbiacou pokožkou hlavy i mastnejúcimi vlasmi – pred umývaním šampónom si ním preto opláchnite vlasy!
  • pomaranče– vnútorná časť pomarančovej kôry výborne čistí póry, odstraňuje mŕtve a poškodené bunky a je tiež výborná na čistenie zubov, pretože si vie poradiť aj so škvrnami od kávy, čaju či cigariet!

ZunaS