[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Čas na hubové nátierky

30. októbra 2024

Chodiť do lesa na huby je zdravé! Ocitneme sa na čerstvom vzduchu, dostaneme potrebnú psychohygienu a navyše uspokojíme svoj inštinkt „hľadania pokladov“! Odmenou bude nielen vyčistená hlava a rozhýbané telo, ale aj darček v podobe hubovej nádielky, ktorú si odnesieme domov, aby sme si z nej pripravili zdravé a chutné nátierky, ktoré si môžeme odložiť aj do zásoby!

 

Bedľová nátierky na hrianky

Potrebujeme: 1 kg bedle vysokej, 3 PL bravčovej (alebo husacej či kačacej) masti, 5 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 0,5 KL mletej rasce, 0,5 KL čierneho pletého korenia, 1 KL soli

Postup: Bedle očistíme a klobúčiky aj stopky nakrájame na kocky a restujeme ich na panvici s rozpálenou bravčovou masťou a nadrobno pokrájanou cibuľou. Pridáme rascu, soľ a mleté korenie a opäť chvíľu restujeme. V prípade potreby podlejeme trochou vody. Stíšime plameň, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 až 15 minút. Po odparení tekutiny zmes rozmixujeme tyčovým mixérom s prepasírovaným cesnakom a olivovým olejom na hladkú kašu. Naplníme do menších pohárov a sterilizujeme približne 45 minút pri 100 °C.

Tip: Pokiaľ pri zbieraní húb nájdeme okrem bedlí aj suchohríby, môžeme ich do receptu  použiť tiež. Bedle, ktoré nepoužijeme na výrobu nátierky vypražíme klasickým spôsobom v trojobale ako rezne.

Dubáková nátierka v pohároch

Potrebujeme: 2 kg dubákov (alebo suchohríbov), 1 kg cibule, 1 kg kapie, 1 l paradajkového pretlaku (alebo kečupu), 5 – 7 ks feferóniek (podľa chuti), 1 l oleja
Postup: Huby, kapiu a feferónky očistíme, cibuľu ošúpeme a všetky suroviny pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pomletú zmes vložíme do väčšieho hrnca, primiešame kečup, olej a varíme na miernom ohni až do zredukovania na požadovanú hustotu, cca 45 min až 1 hodinu, pričom priebežne po celý čas premiešavame. Zmesou naplníme pripravené poháre, uzavrieme ich viečkom a hore dnom ich uložíme do deky, aby vychladli pomaly.

Nátierka z kuriatka jedlého

Potrebujeme: 3 kg čerstvých kuriatok jedlých, 1 kg veľkej mäsitej farebnej papriky, 5 feferóniek (alebo chilli papričiek), 1 kg cibule, 1 hlavičku cesnaku, 3 dcl paradajkového pretlaku, 400 g bravčovej masti, hrsť nasekaných škvarkov, 4 ČL himalájskej soli, 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia

Postup: Kuriatka očistíme, pokrájame a krátko povaríme. Očistíme papriku  a dáme piecť do rúry na 30 minút pri 200 °C. Potom ju ešte zahorúca zabalíme do fólie a necháme spariť, aby sa dala ľahko ošúpať. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a spolu so škvarkami opečieme na masti. Opečenú cibuľu preložíme do väčšieho hrnca, pridáme kuriatka a dusíme bez podlievania asi 30 až 40 minút. Následne pridáme ošúpanú a na kocky nakrájanú papriku, pretlak, feferónky, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu povaríme a necháme vychladnúť. Zmes čiastočne rozmixujeme tyčovým mixérom, aby v nej zostali aj kúsky kuriatok. Potom vzniknutou nátierkou naplníme pripravené poháre a sterilizujeme ich.

Tip: poháre môžeme sterilizovať aj v rúre. Poukladáme ich na hlboký plech vystlaný papierom na pečenie, zalejeme vodou a dáme do nevyhriatej rúry, ktorú zapneme na 190 °C. Zhruba po 35 minútach sa nátierka začne variť a vtedy ju necháme v rúre ďalších 40 minút.  Potom rúru vypneme, ale poháre v nej necháme stáť ešte asi hodinu. Po vybratí ich prikryjeme dekou alebo uterákom, kým nevychladnú.

Hubová nátierka s tvrdým syrom

Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 50 g masla, 50 sladkej smotany, 5O g nastrúhaného tvrdého syra, nasekanú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ,

Postup: Huby očistíme, nakrájame na tenké plátky a dáme do rozohriateho masla na panvici. Za stáleho miešania ich dusíme, až kým sa voda neodparí. Potom ich podlejeme smotanou zmiešame so syrom, soľou a korením podľa chuti a necháme prejsť varom. Do zmesi napokon vmiešame jemne nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Syr nemusíme pridať do nátierky počas jej prípravy, ale môžeme ním nátierku posypať po natretí na pečivo, pokvapkať roztopeným maslom a dať zapiecť do rozohriatej rúry.

ZunaS