RECEPTY A RADY

Príjemný rituál pre zdravie tela i duše

29. októbra 2025
Image by Justyna Kunkel from Pixabay

Šálka kakaa

Kto by si nepamätal vôňu horúceho kakaa zo školských čias, či večerný rituál, keď nám mama naliala šálku teplého nápoja pred spaním? Kakao má v sebe čosi nostalgické – pripomína detstvo, bezpečie a pokoj. No za týmto jednoduchým potešením sa skrýva aj množstvo zaujímavých vedeckých faktov – kakao totiž prospieva nielen psychike, ale aj fyzickému zdraviu. A to nielen deťom, ale aj dospelým.

 

Bohaté na cenné látky

Kakaové bôby sú doslova malým laboratóriom prírodných látok. Obsahujú flavonoidy – antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi. Tie vznikajú napríklad stresom, nesprávnou stravou či znečisteným prostredím a môžu prispievať k rýchlejšiemu starnutiu či chorobám. Vďaka antioxidantom kakao posilňuje imunitu a podporuje zdravie ciev. Okrem toho je bohaté na horčík, železo, draslík či zinok – minerály dôležité pre správnu činnosť svalov, nervov a celkovú vitalitu.

 

Srdce pod ochranou

Štúdie ukazujú, že pravidelná a mierna konzumácia kakaa prispieva k znižovaniu krvného tlaku a zlepšuje pružnosť ciev. To znamená, že krv cirkuluje efektívnejšie a srdce je menej zaťažované. Dospelí, ktorí si doprajú kvalitné kakao, tak podporujú zdravie svojho kardiovaskulárneho systému. A pre deti? Zdravý obeh krvi znamená viac energie na hry a sústredenie v škole.

 

Podpora mozgu a dobrej nálady

Kakao je prirodzeným zdrojom teobromínu a malého množstva kofeínu. Tieto látky jemne povzbudzujú, zlepšujú koncentráciu a dodávajú pocit sviežosti bez toho, aby spôsobili nervozitu či nespavosť ako silná káva. Okrem toho kakao podporuje tvorbu serotonínu – hormónu dobrej nálady. Niet divu, že šálka horúceho kakaa v chladný večer pôsobí ako objatie zvnútra. U detí môže zlepšiť náladu pred náročným dňom v škole, u dospelých zmierniť stres po práci.

 

Teplý rituál pre dušu

Nejde len o látky v kakau, ale aj o samotný rituál. Pripraviť si nápoj, chytiť do rúk teplý hrnček a vychutnávať vôňu i chuť – to všetko spomaľuje hektické tempo dňa. Psychológovia pripomínajú, že takéto drobné zvyky majú obrovský význam pre duševné zdravie: prinášajú pocit istoty, bezpečia a odpočinku. Pre deti je kakao často spojené s rodinnou atmosférou, pre dospelých môže byť akýmsi návratom do bezstarostných čias.

 

Energetický a výživný nápoj

Zatiaľ čo sladké limonády dodajú najmä prázdne kalórie, kakao môže byť výživným zdrojom energie. Ak sa pripraví s mliekom, obohatí organizmus o vápnik a bielkoviny. To podporuje rast kostí u detí, ale aj pevnosť kostí v dospelosti. Mierne osladené medom či štipkou škorice sa stáva zdravou alternatívou k sladkostiam.

 

Pre deti i dospelých

 

V hrnčeku kakaa si okrem radosti nájde každý to svoje:

  • deti – kakao je ideálnym spoločníkom na začiatok dňa alebo večerný nápoj pred spaním. Podporuje koncentráciu, dodáva telu minerály a buduje spomienky na krásne rituály s rodičmi,
  • dospelí – pomáha udržať si energiu, znižuje stres, podporuje zdravie srdca a mozgu. Navyše môže byť výbornou alternatívou ku káve vtedy, keď túžime po niečom teplom a povzbudivom, no menej dráždivom

Tip: Nie všetko „kakao“ je rovnaké. Kľúčom je siahnuť po kvalitnom, nesladenom kakau a pridať si sladidlo podľa chuti. Instantné nápoje plné cukru a prísad nemajú s pôvodným kakaom veľa spoločného. Pravé kakao je tmavé, aromatické a jeho horkastá chuť je dôkazom, že v ňom zostali zachované cenné látky.

 

NETRADIČNÉ RECEPTY NA JESENNÚ NÁLADU S KAKAOM

Keď sa vonku ochladí, listy pod nohami šuštia a v dome zavládne ticho po dlhom dni, je čas vziať do rúk teplý hrnček. Kakao sa vtedy mení na malý zázrak – nielenže zahreje, ale prinesie aj pohodu a pocit bezpečia. A aby sa z neho nestal len „obyčajný nápoj“, dá sa pripraviť na množstvo netradičných spôsobov. Od tekvicového elixíru až po štipľavé aztécke kakao – tieto recepty premenia chladné jesenné dni na chvíle plné vône, chuti a útulnej nálady.

 

Tekvicovo-kakaový nápoj

Potrebujeme: 1 PL kvalitného kakaa, 250 ml mlieka (alebo rastlinného nápoja), 2 PL tekvicového pyré, 1 ČL medu alebo javorového sirupu, štipku škorice a muškátového orieška

Postup: Zohrejeme mlieko, vmiešame doň tekvicové pyré, kakao, koreniny a osladíme medom.

Tip: Nápoj je ako tekvicový koláč v hrnčeku!

 

Kakaové chai latte

Potrebujeme: 1 ČL kvalitného kakaa, 250 ml mlieka, ½ ČL mletej škorice, ¼ ČL mletého kardamómu, ¼ ČL mletého zázvoru, štipka čierneho korenia, med podľa chuti

Postup: Mlieko s koreninami krátko povaríme, pridáme kakao a premiešame. Osladíme medom.

Tip: Nápoj zahreje lepšie než deka!

 

Hruškovo–kakaové smoothie

Potrebujeme: 1 PL kvalitného kakaa 1 zrelú hrušku, 150 ml mlieka alebo jogurtu, ½ banán, štipku škorice

Postup: Všetko dohladka rozmixujeme. Nápoj je sladký prirodzene, bez potreby cukru.

Tip: Krásne zasýti po škole či po práci.

 

Pálivé aztécke kakao

Potrebujeme: 2 ČL kvalitného kakaa, 200 ml mlieka, štipku škorice, štipku kajenského korenia alebo čili prášku, kúsok vanilky, trochu trstinového cukru

Postup: Zohrejeme mlieko s koreninami, potom pridáme kakao a krátko premiešame.

Tip: Nápoj je jemne štipľavý a organizmus krásne prekrví.

 

Kakaové „golden milk“

Potrebujme: 1 ČL kvalitného kakaa, 250 ml mlieka, ½ ČL kurkumy, štipku škorice a zázvoru, trochu medu

Postup: Mlieko ohrejeme s koreninami, vmiešame kakao a na záver dosladíme.

Tip: Nápoj má protizápalové účinky a úžasne navodí pocit pohody.

 

TIP NA ZÁVER: Kakao ako most medzi generáciami – kakao totiž nie je len nápoj. Je to symbol starostlivosti, oddychu a radosti, ktorý spája deti i dospelých. Šálka teplého kakaa dokáže dodať energiu, posilniť zdravie a zároveň priniesť pohodu, ktorá sa dnes tak ľahko stráca. A možno práve preto sa kakao teší takej obľube už celé stáročia – pretože nám pripomína, že zdravie nie je len o svaloch a cievach, ale aj o duši, ktorá potrebuje pohladenie.

 

ZunaS