
Ryby si vyslúžili označenie ako najlepší druh potravy, pre zachovanie zdravého srdca. A práve tam sídli aj duch Vianoc! Aby sme teda mali Vianoce každý deň počas roka, boli zdraví, šťastní a plní lásky, mali by sme ryby konzumovať pravidelne. Nie nadarmo sú práve ryby typickým jedlom štedrej večere. Vyskúšajte niektorú z polievok, ktoré vám prinášame a možno pri „lovení“ rybičky v tanieri natrafíte aj na zlatú, ktorá vám splní tri želania!
Zdravý ako rybička
Ryby obsahujú vysoké koncentrácie živín, ako vysoko kvalitné bielkoviny a množstvo vitamínov a minerálov – vitamíny A, D, C a niektorých skupín B, jód, železo, vápnik, horčík, fosfor a selén. Telu poskytujú minerálne soli, ktoré sú zdravé a veľmi dôležité pre rast. Za najzdravšie sú považované takzvané tučné ryby, ako losos, tuniak, pstruh, makrela či sardinky, ktoré sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny dôležité pre správne fungovanie organizmu a mozgu a je vedecky dokázané, že znižujú riziko vzniku mnohých ochorení. Nachádza sa v nich tiež veľké množstvo živín odvodených od tukov, ako napríklad vitamín D, ktorý v tele funguje ako steroidný hormón. Majú taktiež priaznivý účinok na psychiku. Vďaka ich konzumácii sa človek cíti šťastnejší.
Účinky konzumácie rýb na zdravie:
- podpora správneho vývoja a rastu organizmu,
- znižovanie hladiny cholesterolu,
- znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice,
- znižovanie rizika vzniku autoimunitných ochorení, vrátane diabetu prvého typu,
- zvyšovanie množstva šedej hmoty v mozgu a ochrana pred jeho vekom podmienenou atrofiou,
- prevenciou vzniku astmy u detí,
- pomoc pri udržiavaní telesnej hmotnosti,
- ochrana zraku vo vyššom veku,
- prevencia a liečba depresie,
- zlepšovanie kvality spánku.
Tip: Ryby si v jedálničku obľúbite aj preto, že majú málo kalórií, nulový obsah sacharidov a pre telo sú veľmi ľahko stráviteľné. Okrem toho sú chutné a ľahko sa pripravujú.
Kapustnica s kúskami kapra
Potrebujeme: 500 g kaprích podkovičiek, 300 g kyslej kapusty, 1 mrkvu, ½ póru, 1 PL oleja, 100 g kyslej smotany, 1 PL múky, 3 bobkové listy, 1 feferónku, 1 KL sušeného estragónu, štipku šafranu, soľ
Postup: Rybu umyjeme, osušíme, jemne osolíme a položíme bokom. Kapustu len na okamih ošmahneme v hrnci na troche oleja a zalejeme asi 1,5 litrom vody. Pridáme bobkový list, feferónku, osolíme a varíme približne necelú hodinu. 50 minút. Zatiaľ si očistime zeleninu a nakrájame ju na tenké plátky alebo malé kocky a dáme do polievky. Pridáme šafran a estragón. Kyslú smotanu zmiešame s hladkou múkou a trochou odobratého vývaru z polievky. Za stáleho miešania pridáme do vriacej polievky a premiešame. Na záver pridáme kaprie podkovičky a varíme ďalších 10 minút.
Tip: Pokiaľ sa nám zdá, že je kapusta až príliš kyslá, pred varením ju umyjeme. Mimo pôstu môžeme do receptu pridať 100 g slaniny, ktorú upražíme na kocky nakrájanú na panvici predtým, než k nej dáme opražiť kapustu.
Vianočná rybia polievka
Potrebujeme: 2 hlavy a 2 trupy z menších kaprov, ikry alebo mlieče, 300 g koreňovej zeleniny, 2 PL masla, 4 PL hladkej múky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 7 guľôčok celého čierneho korenia, 5 guľôčok nového korenia, petržlenovú vňať, soľ, rožky na krutóny
Postup: Do 2 litrov vody vložíme umyté hlavy a trupy rýb, koreniny, čerstvú petržlenovú vňať posolíme a domäkka uvaríme. Zatiaľ očistíme koreňovú zeleninu a nakrájame ju na malé kúsky. Následne scedíme vývar si dáme ho bokom, oberieme rybacie mäsko a zbavím ho kostí. Nadrobno pokrájame cibuľu, opražíme ju na masle a posypeme múkou. Za stáleho miešania pripravíme cibuľovú zápražku, ktorú zalejeme 2 litrami vody a dôkladne premiešame. Pridáme pokrájanú zeleninu a varíme ju do mäkka. Do zeleninového vývaru pridáme rybací vývar a obraté rybacie mäsko, osolíme podľa chuti a pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a spolu všetko uvaríme – od varu asi 15 až 20 minút. Približne 7 minút pred koncom pridáme aj ikry alebo mlieče. Zatiaľ si rožky nakrájame na malé kocky a opražíme ich na lyžici masla na panvici.
Tip: Vývar z rýb si môžeme pripraviť aj deň vopred.
Sviatočná rybia polievka s bielym vínom a zeleninou
Potrebujeme: 500 g filé zo sumca afrického, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľu, 100 ml suchého bieleho vína, 4 PL olivového oleja, petržlenovú vňať, čerstvý kôpor, mleté čierne korenie, 1 citrón, soľ
Postup: Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. V hlbokej panvici na rozpálenom olivovom oleji opečieme na kocky nakrájanú zeleninu, pridáme kocky ryby a opečieme do biela. Medzitým opláchneme a nadrobno nakrájame bylinky. Do panvice pridáme 9 decilitrov vody a biele víno, keď zovrie, dochutíme soľou, korením, bylinkami, nastrúhanou citrónovou kôrou a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakoniec varíme na miernom ohni do mäkka, aby kocky ryby zostali pohromade.
Tip: Časť petržlenovej vňate si necháme na ozdobenie servírovaných porcií.
Tip na záver: Podľa tradície si nezabudnite dať počas štedrej večere šupinku ryby pod tanier a potom si ju odložiť do peňaženky pre šťastie!
ZunaS