
Pomaranče nám ponúkajú nekonečne veľa dôvodov, prečo ich milovať! Sú bohaté na vitamín C, ako aj vitamíny A, E, B1, B2, B6 a bioflavonoidy. Obsahujú tiež vápnik, železo, draslík, selén a vlákninu vo forme pektínu podporujúcu trávenie, či kyselinu listovú podporujúcu správne fungovanie mozgu. No a v neposlednom rade ich chuť a vôňa neodmysliteľne patria k Vianociam! Rozvoňajte váš domov lahodnými vianočnými dezertmi s pomarančmi. Raz ochutnáte a iné si už „na Ježiška“ priať nebudete!
RECEPTY
Pomarančové medovníčky mäkké ihneď po upečení
Potrebujeme:
cesto: ½ pomaranča, 1 kg hladkej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 125 g masla, 200 g medu, 100 ml mlieka, 1PL kakaa, 1 PL zmesi korenia na medovníky, 2 KL sódy bikarbóny
poleva: ½ pomaranča, 3 PL práškového cukru, 1 vajce
Postup: Nastrúhame si kôru z pomaranča v objeme jednej kávovej lyžičky. Potom ho prekrojíme a z jednej polovice vytlačíme šťavu. Cukor, vajcia a maslo vymiešame, pridáme med a pomarančovú šťavu. Múku preosejeme s kakaom, sódou bikarbónou a medovníkovým korením (pokiaľ ho nemáme môžeme si ho vyrobiť – po 1 KL škorice, klinčekov a anízu pomelieme na kávovom mlynčeku a zmiešame). Pridáme pomarančovú kôru, pripravenú tekutú zmes a mlieko, aby sme vypracovali tuhé cesto. Rozdelíme ho na dve časti, zabalíme do igelitu na noc dáme odstáť do chladničky. Vyberieme ho aspoň hodinu pred vaľkaním. Vaľkáme na hrúbku 7 mm až 1 cm. Formičkami vykrojíme rôzne vianočné motívy a poukladáme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre len 5 až 10 minút, aby sa medovníčky nevysušili. Po upečení ešte zahorúca ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli. Z druhej polovice pomaranča vytlačíme šťavu, prelejeme ju cez sitko, aby v nej nezostali zvyšky, pridáme cukor a vymiešame na hladkú hmotu, ktorou medovníčky ozdobíme podľa fantázie.
Tip: Pomarančovú polevu na zdobenie akýchkoľvek (nielen) vianočných cukroviniek si vyrobíme jednoducho aj tak, že preosejeme 250 g práškového cukru a dohladka ho vymiešame s 2 PL pomarančovej šťavy a 2 PL horúcej vody.
Kokosovo-pomarančové nepečené guľôčky
Potrebujeme: 2 pomaranče, 150 g strúhaného kokosu + 100 g kokosu na obaľovanie, 2 PL medu, ½ lyžice škorice 50 g chia semienok
Postup: Z pomarančov vytlačíme šťavu, do ktorej dáme chia semienka a približne 5 minút ich necháme v šťave napučať. Strúhaný kokos zmiešame so škoricou. Do vzniknutej zmesi pridáme pomarančovú šťavu s chia semienkami a med. Celú zmes dobre vymiešame a vytvárame z nej guľôčky, ktoré následne obalíme v strúhanom kokose. Na záver guľôčky poukladáme do ozdobných papierových košíčkov a dáme ich stuhnúť do chladničky.
Tip: Namiesto čerstvej pomarančovej šťavy môžeme použiť aj 100 % pomarančový džús.
Pomarančové linecké koláčiky
Potrebujeme: 2 pomaranče, pomarančový džem, 200 g hladkej múky, 4 žĺtky, 80 g práškového cukru, 125 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 KL mletej škorice
Postup: Z pomarančov vytlačíme šťavu a v miske ju zmiešame so žĺtkami, zmäknutým maslom, múkou, škoricou, práškovým a vanilkovým cukrom. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho chvíľku odstáť. Potom ho rozvaľkáme a povykrajujeme z neho pomocou formičiek rôzne tvary. Vykrajujeme ich v pároch, pričom jednému v strede vykrojíme dierku. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme dozlatista v predhriatej rúre na 190 °C. Po upečení necháme koláčiky vychladnúť a každý pár spojíme pomarančovým džemom. Na záver ich poukladáme na tácku vedľa seba a pocukrujeme.
Tip: Koláčiky môžeme poukladať na tanier alebo tácku, uprostred ktorej položíme pomaranč napichaný klinčekmi, čo ešte viac umocní pomarančovú vôňu pečiva.
Pomarančové pusinky
Potrebujeme:
cesto: 150 g hladkej múky, 175 g zmäknutého masla, 25 g kukuričného škrobu, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru
krém: 2 PL pomarančovej šťavy, nastrúhanú kôru z ½ pomaranča 60 g zmäknutého masla, 25 g práškového cukru
Postup: Maslo dohladka vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Do vzniknutej zmesi pridáme múku a škrob a jemne vyšľaháme. Cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčame malé pusinky. Pečieme ich na 180 °C približne 8 minút. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém tak, že všetky ingrediencie spolu dohladka vyšľaháme a na 2 hodiny dáme stuhnúť do chladničky. Pusinky potom krémom spájame k sebe po dvojiciach.
Tip: Hotové pusinky najlepšie skladujeme v suchu a chlade.
Vianočný pomarančovo-jablkový koláč
Potrebujeme: 3 pomaranče, 1 jablko, 3 vajcia, 150 g trstinového cukru, 300 g hladkej špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl kokosového oleja (môže byť aj inej chuti alebo kvalitný repkový)
Postup: Z pomarančov ostrúhame kôru a potom z nich vytlačíme šťavu. Bielka oddelíme od žĺtkov a z bielok vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky, pomarančovú kôru a cukor. Následne prilejeme pomarančovú šťavu a olej a znova vyšľaháme. Pridáme preosiatu múku aj s práškom do pečiva a zľahka všetko premiešame. Jablko si očistíme a nakrájame na mesiačiky, ktoré poukladáme na vrch cesta. Pečieme na 170 ˚C okolo 50 až 55 minút. Po upečení vrch koláča posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.
Tip: Na pečenie môžeme použiť plech 20 x 30 cm alebo tortovú formu s priemerom 24 cm, podľa toho, ako chceme koláč podávať.
ZunaS