[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Vianočné pomarančové pečenie

20. decembra 2024
Image by Carys Pritchard from Pixabay

Pomaranče nám ponúkajú nekonečne veľa dôvodov, prečo ich milovať! Sú bohaté na vitamín C, ako aj vitamíny A, E, B1, B2, B6 a bioflavonoidy. Obsahujú tiež vápnik, železo, draslík, selén a vlákninu vo forme pektínu podporujúcu trávenie, či kyselinu listovú podporujúcu správne fungovanie mozgu. No a v neposlednom rade ich chuť a vôňa neodmysliteľne patria k Vianociam! Rozvoňajte váš domov lahodnými vianočnými dezertmi s pomarančmi. Raz ochutnáte a iné si už „na Ježiška“ priať nebudete!

 

 

RECEPTY

 

Pomarančové medovníčky mäkké ihneď po upečení

Potrebujeme:

cesto: ½ pomaranča, 1 kg hladkej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 125 g masla,  200 g medu, 100 ml mlieka, 1PL kakaa, 1 PL zmesi korenia na medovníky, 2 KL sódy bikarbóny

poleva: ½ pomaranča, 3 PL práškového cukru, 1 vajce

Postup: Nastrúhame si kôru z pomaranča v objeme jednej kávovej lyžičky. Potom ho prekrojíme a z jednej polovice vytlačíme šťavu. Cukor, vajcia a maslo vymiešame, pridáme med a pomarančovú šťavu. Múku preosejeme s kakaom, sódou bikarbónou a medovníkovým korením (pokiaľ ho nemáme môžeme si ho vyrobiť – po 1 KL škorice, klinčekov a anízu pomelieme na kávovom mlynčeku a zmiešame). Pridáme pomarančovú kôru, pripravenú tekutú zmes a mlieko, aby sme vypracovali tuhé cesto. Rozdelíme ho na dve časti, zabalíme do igelitu na noc dáme odstáť  do chladničky. Vyberieme ho aspoň hodinu pred vaľkaním. Vaľkáme na hrúbku 7 mm až 1 cm. Formičkami vykrojíme rôzne vianočné motívy a poukladáme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre len 5 až 10 minút, aby sa medovníčky nevysušili. Po upečení ešte zahorúca ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli. Z druhej polovice pomaranča vytlačíme šťavu, prelejeme ju cez sitko, aby v nej nezostali zvyšky, pridáme cukor a vymiešame na hladkú hmotu, ktorou medovníčky ozdobíme podľa fantázie.

Tip: Pomarančovú polevu na zdobenie akýchkoľvek (nielen) vianočných cukroviniek si vyrobíme jednoducho aj tak, že preosejeme 250 g práškového cukru a dohladka ho vymiešame s 2 PL pomarančovej šťavy a 2 PL horúcej vody.

 

Kokosovo-pomarančové nepečené guľôčky

Potrebujeme: 2 pomaranče, 150 g strúhaného kokosu + 100 g kokosu na obaľovanie, 2 PL medu, ½ lyžice škorice 50 g chia semienok

Postup: Z pomarančov vytlačíme šťavu, do ktorej dáme chia semienka a približne 5 minút ich necháme v šťave napučať. Strúhaný kokos zmiešame so škoricou. Do vzniknutej zmesi pridáme pomarančovú šťavu s chia semienkami a med. Celú zmes dobre vymiešame a vytvárame z nej guľôčky, ktoré následne obalíme v strúhanom kokose. Na záver guľôčky poukladáme do ozdobných papierových košíčkov a dáme ich stuhnúť do chladničky.

Tip: Namiesto čerstvej pomarančovej šťavy môžeme použiť aj 100 % pomarančový džús.

 

Pomarančové linecké koláčiky

Potrebujeme: 2 pomaranče, pomarančový džem, 200 g hladkej múky, 4 žĺtky, 80 g práškového cukru, 125 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 KL mletej škorice

Postup: Z pomarančov vytlačíme šťavu a v miske ju zmiešame so žĺtkami, zmäknutým maslom, múkou, škoricou, práškovým a vanilkovým cukrom. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho chvíľku odstáť. Potom ho rozvaľkáme a povykrajujeme z neho pomocou formičiek rôzne tvary. Vykrajujeme ich v pároch, pričom jednému v strede vykrojíme dierku. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme dozlatista v predhriatej rúre na 190 °C. Po upečení necháme koláčiky vychladnúť a každý pár spojíme pomarančovým džemom. Na záver ich poukladáme na tácku vedľa seba a pocukrujeme.

Tip: Koláčiky môžeme poukladať na tanier alebo tácku, uprostred ktorej položíme pomaranč napichaný klinčekmi, čo ešte viac umocní pomarančovú vôňu pečiva.

 

Pomarančové pusinky

Potrebujeme:

cesto: 150 g hladkej múky, 175 g zmäknutého masla, 25 g kukuričného škrobu, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru 

krém: 2 PL pomarančovej šťavy, nastrúhanú kôru z ½ pomaranča 60 g zmäknutého masla, 25 g práškového cukru

Postup: Maslo dohladka vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Do vzniknutej zmesi pridáme múku a škrob a jemne vyšľaháme. Cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčame malé pusinky. Pečieme ich na 180 °C približne 8 minút. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme krém tak, že všetky ingrediencie spolu dohladka vyšľaháme a na 2 hodiny dáme stuhnúť do chladničky. Pusinky potom krémom spájame k sebe po dvojiciach.

Tip: Hotové pusinky najlepšie skladujeme v suchu a chlade.

 

Vianočný pomarančovo-jablkový koláč

Potrebujeme: 3 pomaranče, 1 jablko, 3 vajcia, 150 g trstinového cukru, 300 g hladkej špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl kokosového oleja (môže byť aj inej chuti alebo kvalitný repkový)

Postup: Z pomarančov ostrúhame kôru a potom z nich vytlačíme šťavu. Bielka oddelíme od žĺtkov a z bielok vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky, pomarančovú kôru a cukor. Následne prilejeme pomarančovú šťavu a olej a znova vyšľaháme. Pridáme preosiatu múku aj s práškom do pečiva a zľahka všetko premiešame. Jablko si očistíme a nakrájame na mesiačiky, ktoré poukladáme na vrch cesta. Pečieme na 170 ˚C okolo 50 až 55 minút. Po upečení vrch koláča posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.

Tip: Na pečenie môžeme použiť plech 20 x 30 cm alebo tortovú formu s priemerom 24 cm, podľa toho, ako chceme koláč podávať.

 

 

ZunaS