RECEPTY A RADY

Cviklovo-mrkvový bezlepkový koláč

10. novembra 2022
https://pixabay.com/images/id-7026987/

Ďalšia oranžová zelenina, na ktorú by sme popri tekvici na jeseň rozhodne nemali zabúdať, je mrkva. Obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, H a K, betakarotén, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, vápnik, kremík, horčík, draslík, železo, zinok, fosfor, sodík a síru. Chráni pred voľnými radikálmi, vďaka čomu vypudzuje toxické látky z tela. Pôsobí preventívne pred vznikom rakoviny, eliminuje bujnenie rakovinových buniek. Takisto je prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, posilňuje srdcovocievny systém. Znižuje vysoký cholesterol v krvi. Napomáha správnemu tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu, pôsobí proti zápche. Je účinná pri kožných ochoreniach. Má pozitívny účinok na zrak. Podporuje pevnosť kostí a zubov. Dodáva pokožke pevnosť, spomaľuje procesy starnutia.

 

Cviklovo-mrkvový bezlepkový koláč

Potrebujeme:

2 cvikle, 2 mrkvy, 3 vajcia, 220 g mletých mandlí, 1 dcl olivového alebo kokosového oleja, 75 g medu, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL citrónovej šťavy, štipku soli, 1½ čajovej lyžičky mletej škorice, štipku mletých klinčekov, 3 PL citrónovej šťavy, 3 PL práškového cukru

Postup: Vyšľaháme vajíčka, pridáme nadrobno nastrúhanú mrkvu a cviklu, olivový olej, 1 ČL citrónovej šťavy a med. V druhej miske zmiešame pomleté mandle s práškom do pečiva, štipkou soli, škoricou a klinčekmi. Obsah oboch misiek zmiešame dokopy, aby vzniklo hladké a tekuté cesto. Vylejeme ho do olejom vymastenej a pomletými orechmi vysypanej formy. Pečieme pri teplote 175 °C približne pol hodinu. Po vychladnutí na koláč vylejeme citrónovú polevu, ktorú sme si vyrobili zmiešaním 3 PL citrónovej šťavy, 3 PL práškového cukru a vody (podľa konzistencie).