[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Sušené ovocie a pochúťky z neho

17. septembra 2024
Obrázok od DONGWON LEE z Pixabay

September je ideálnym obdobím nasušiť si ovocie do zásoby na celú zimu. Počas chladných dní si na ňom môžeme pochutnávať len tak samostatne alebo z neho pripravovať skvelé delikatesy. Sušené ovocie sa hodí do sladkých dezertov ale aj slaných pokrmov. V tomto smere sa rozhodne fantázii žiadne medze nekladú. Takže hurá do sušenia!

  

Sušené ovocie – poklad minulosti

Sušenie ovocia je jedinečným spôsobom, ako si uchovať ovocie na zimné dni, ktorý sme zdedili od našich šikovných predkov. K najčastejším druhom sušeného ovocia kedysi patrili slivky a hrušky. Za nimi nasledovali jablká, čerešne, marhule, hrozno alebo šípky. Zriedkavejšie aj broskyne, višne a oskorušky. Túto „klasiku“ dnes sprevádzajú maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle, egreše, moruše, driene, arónia, jarabina a mnoho ďalších druhov. Na sušenie je vhodné takmer všetko ovocie, záleží len na chuti „sušiteľa“.

 Tip: Na sušenie si vyberáme len kvalitné, zrelé (nie však prezreté), zdravé, nenahnité, neotlčené ani inak poškodené ovocie. Obzvlášť potrebné je vyhnúť sa akejkoľvek hnilobe,  pretože je toxická.

 

 

RECEPTY

 

Viktoriánsky vianočný puding

Aromatický koláč zo sušeného ovocia je tradičnou pochúťkou britskej kuchyne počas vianočného odbobia, no dopriať si ho a vyčariť ním sviatočné chvíle môžeme kedykoľvek.

Potrebujeme: 15 ks datlí bez kôstok, 100 g sušených marhúľ, 70 g sušených brusníc, 50 g zlatých hrozienok, 1 ks pomaranča, 30 g kandizovaného zázvoru, 100 g pekanových orechov, 250 g masla, 100 ml smotany na šľahanie, 150 ml acidofilného mlieka, 60 ml zlatého (alebo javorového) sirupu, 3 PL whisky, 150 g hladkej múky, 30 g strúhanky, 1 vajce, ½ KL soli,

Postup: Datle a marhule nakrájame na drobné kúsky. Dáme ich do misky a pridáme brusnice, hrozienka a kandizovaný zázvor. Prelejeme whisky, premiešame a necháme približne 10 minút postáť. Následne pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu, rozšľahané vajce, smotanu, acidofilné mlieko a roztopené maslo (nie horúce) a všetko spolu dobre premiešame. Na záver doplníme štipkou soli, nasekanými orieškami, strúhankou a múkou. Všetko spolu vymiešame do vláčneho cesta, ktoré utlačíme do maslom vymastenej ohňovzdornej misky primeranej veľkosti (takej, aby sa celá vošla do veľkého hrnca). Cesto na vrchu zarovnáme, prekryjeme vystrihnutým kruhom z papiera na pečenie. Misku na trikrát zabalíme do potravinárskej fólie, na dvakrát do alobalu, previažeme po obvode povrázkom a takto zabalený puding vložíme do chladničky na celú noc. Na druhý deň položíme na dno veľkého hrnca špajle, na ne položíme misku s pudingom, do hrnca prilejeme vodu zhruba do polovice jeho výšky a privedieme ju do varu. Vtedy hrniec zakryjeme pokrievkou, znížime plameň na minimum a necháme variť (občas vodu odlejeme) 4 hodiny. Po dovarení misku odbalíme a puding opatrene vyklopíme na podnos. Potrieme ho sirupom a môžeme podávať.

Tip: Ak čepeľ noža potrieme trochou rastlinného oleja, sušené ovocie sa na ňu pri krájaní nebude až tak lepiť.

 

Tofu buchtičky so sušeným ovocím

Potrebujeme: hrsť sušeného ovocia podľa vlastného výberu, hrsť slnečnicových semienok, 200 g bieleho tofu, 250 g polohrubej špaldovej múky, 60 g masla, 1 vajce, 1 PL, citrónovej kôry, 7 g kypriaceho prášku do pečiva, , 1 KL tekutej stévie,  30 ml rumu, 1 dl vody

Postup: Sušené ovocie a semienka namočíme do rumu a necháme zmäknúť. Do misky dáme múku, maslo, vajce, citrónovú kôru, stéviu, tofu pokrájané alebo nadrobené na kúsky, vodu a vymiešame ručne alebo pomocou mixéra. Do vzniknutého cesta zapracujeme ovocie a semienka namočené v rume. Z cesta vytvarujeme malé buchtičky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút. Potom dáme preč alobal a necháme dopiecť po dobu približne 10 až 15 minút. 

Tip: Namiesto rumu môžeme použiť aj iný koňak alebo whisky.

  

Bábovka so sušeným ovocím

Potrebujeme: 350 g sušeného ovocia podľa vlastného výberu, 6 vajec, 300 g polohrubej múky, 230 g práškového cukru, 250 g masla, 2 KL prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 PL pomarančovej kôry

Postup: Sušené ovocie zalejeme koňakom a necháme odstáť 1 hodinu. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a maslom do ľahkej peny. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu,  pomarančovú kôru a po častiach pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Následne do vzniknutého cesta koniec vmiešame scedené sušené ovocie a sneh, ktorý si vyšľaháme z bielkov. Cesto vymiešame a vylejeme ho do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Vložíme ju do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme zhruba 75 minút.

 Tip: Upečenú bábovku necháme najprv vychladnúť a až potom ju vyklopíme a ozdobíme.

  

Muffiny so sušeným ovocím

Potrebujeme: 1 hrnček sušeného ovocia podľa vlastného výberu, 2 hrnčeky polohrubej múky, ¾ hrnčeka kryštálového cukru, ¾ hrnčeka mlieka, 1 hrnček oleja,1 vajce, ½ prášku do pečiva,

Postup: Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva a následne pridáme ovocie. Pridáme vajce, mlieko a celú zmes dôkladne premiešame. Košíčky na muffiny vytrieme pierkom namočeným v oleji a naplníme vzniknutým cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C.

Tip: Košíčky na muffiny plníme cestom do troch štvrtín, pretože cesto počas pečenia narastie.

  

Jablkový chlieb so sušenými figami

Potrebujeme: 7 ks sušených fíg, 4 jablká, 2,5 hrnčeka polohrubej špaldovej múky, 2 vajcia, 1 dl oleja, , ½ KL mletého zázvoru, ¼ mletého muškátového orieška, 2 KL škorice, 1 KL sódy bikarbóny

Postup: Sušené figy necháme zmäknúť vo vlažnej vode približne po dobu 15 minút. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. V ďalšej miske si vyšľaháme vajcia s olejom. Ošúpeme jablká a v mixéri ich rozmixujeme na pyré, ktoré pridáme k vzniknutej tekutej zmesi. Pomaly prisýpame a zamiešame múku. Na záver pridáme nadrobno nakrájané sušené figy. Cesto dáme do formy (napríklad na biskupský chlebíček) vymastenej olejom a vysypanej múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C   30 až 35 minút. Necháme vychladnúť a podávame.

Tip: Cesto bude tuhšie, ale nie je potrebné mať obavy. Vo výsledku bude chlieb vďaka jablkám šťavnatý.

 

Pečené kurča plnené sušeným ovocím

Potrebujeme: sušené ovocie podľa vlastného výberu, 1 kurča, 5 strúčikov cesnaku, trochu masla, soľ, vodu

Postup: Zvonka i zvnútra potrieme kurča prepasírovaným cesnakom zmiešaným s trochou soli a vody. Pripravíme si plnku z pomletého sušeného ovocia a kúska masla. Naplníme ňou kura a dáme piecť.

Tip: Podávame s dusenou ryžou a kompótom.

 

 

ZunaS