Zdravie a krása

Slivkové hody

13. apríla 2021

Kto by ich nemal rád? Sú malé, modré a také chutné! Ale nemáme na mysli Šmolkov, ale slivky! Je to úžasné ovocie nielen na výrobu lekvárov, džemov alebo povestnej slivovice. Vynikajúce sú aj čerstvé, sušené alebo ako kompót. Majú množstvo skvelých účinkov na  zdravie ako napríklad čistenie krvi, znižovanie vysokého cholesterolu či krvného tlaku. Pôsobia ako prírodné liečivo pri reume, ochoreniach pečene či obličiek. A je toho ešte oveľa viac! Preto čítajte ďalej a inšpirujte sa, prečo a ako svojmu telu dopriať skutočné slivkové hody a to nielen v lete, ale po celý rok!

Pôvod sliviek

Historický pôvod sliviek siaha ďaleko do minulosti a ich pravlasťou je údajne oblasť Kaukazu. Z Ázie sa dostali do Európy pravdepodobne v 12. storočí. Perličkou je, že podľa nálezov dávali slivky dokonca do hrobiek slávnych Egypťanov ako zásoby jedla. Zosnulí tak mali byť chránení pred hladovaním na druhom svete. Slivky sú plodmi listnatých stromov z rodu slivka, ktoré zaraďujeme do čeľade ružovité. Známa je napríklad slivka trnková, no najrozšírenejším druhom v Európe je v súčasnosti slivka domáca. Slivku pritom zaraďujeme medzi ovocie s najväčším počtom rozličných odrôd, ktorých je viac ako dvetisíc.  

Slivka domáca

Je charakteristická menším vzrastom, zvyčajne dorastá do výšky približne desiatich metrov. Má rada vlhkejšie a dobre priepustné pôdy a darí sa jej aj vo vyšších polohách. Dobre znáša zimu i jarné mrazy. Kvety sú zvyčajne bielej farby, prípadne biele so zelenkastým nádychom. Listy sú dlhé 5 až 10 centimetrov a majú vajcovitý či elipsovitý tvar. Plodom je kôstkovica, ktorá sa skladá zo šupky, mäkkej a šťavnatej dužiny zelenkastej farby a kôstky. Farba plodu je najčastejšie modrá až fialová a tvar okrúhly alebo oválny, podľa konkrétneho kultivaru.

Čerstvé slivky – zásobáreň vitamínov

Šťavnaté plody slivky domácej a iných druhov týchto listnatých stromov sú určené na priamu konzumáciu a sú skvelou ingredienciou aj do ovocných šalátov. Slivky majú bohatý obsah draslíka a organizmu dodajú aj potrebné minerály – horčík, draslík, fosfor, železo, zinok, fluór, síru a vápnik. Taktiež obsahujú komplex vitamínov skupiny B, ktoré narušujú molekuly sacharidov, bielkovín a tukov a metabolizujú ich. V slivkách sa nachádzajú aj dôležité vitamíny ako C, A, K a kyseliny listovej. Šupky zase obsahujú flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo a ich modré farbivá chránia pred infarktom myokard. Skvelou správou je, že hoci sú výrazne sladké, majú nízky glykemický index a 100 gramov sliviek obsahuje len okolo 40 až 45 kalórií, v ktorých sa nachádzajú prevažne sacharidy a vláknina – slivky sú obohatené o diétne vlákniny! V slivkách sa nachádza tiež menšie množstvo bielkovín a tukov, ako aj sorbitol a isatín. Zároveň sú plné betakaroténu a antioxidantov – polyfenolické antioxidačné látky ako sú luteín, kryptoxantíny a zea xantín sú veľmi prospešné nášmu telu. Významný je aj antioxidant známy ako Anthocyanins, pretože zabraňuje poškodeniu telových buniek.

Účinky čerstvých sliviek na zdravie

  • posilňujú imunitu
  • pôsobia ako antioxidanty
  • zabraňujú oxidácii mastných kyselín
  • majú detoxikačné účinky a prečisťujú celý organizmus
  • chránia pred vírusovými a bakteriálnymi nákazami a infekčnými ochoreniami
  • pôsobia antialergicky
  • podporujú metabolizmus mozgu a tým aj správne myslenie, koncentráciu, učenie a fungovanie pamäti
  • pozitívne pôsobia na srdcovo-cievny systém a sú prevenciou proti kardiovaskulárnym chorobám
  • prečisťujú krv a napomáhajú rozmnožovaniu červených krviniek
  • pôsobia proti kôrnateniu ciev
  • priaznivo vplývajú na udržiavanie dobrého krvného tlaku a srdcovej frekvencie
  • sú prevenciou proti rôznym typom rakoviny, ako rakovina pľúc, ústnej dutiny a pod., pretože v tele likvidujú voľné radikály
  • spomaľujú proces starnutia organizmu
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • pečeň a obličky zbavujú toxínov, podporujú ich regeneráciu a správnu činnosť
  • regulujú a podporujú trávenie
  • prečisťujú hrubé črevo a pomáhajú lepšiemu vstrebávaniu živín
  • zvyšujú činnosť čriev, udržiavajú rovnováhu črevnej flóry
  • pomáhajú proti zápche, pretože pôsobia ako mierne preháňadlo
  • urýchľujú metabolizmus a podporujú redukciu hmotnosti
  • prispievajú k tvorbe tráviacich štiav a povzbudzujú chuť do jedla
  • normalizujú hladinu cukru v krvi, takže pôsobia ako prevencia pred cukrovkou
  • majú močopudné účinky, čím pomáhajú odstraňovať nadbytočnú vodu z tela a sú prospešné pri zápaloch močových ciest, podporujú ich správnu funkciu
  • pôsobia na zdravie očí a dobrý zrak – udržujú zdravie očnej sliznice, blahodarne pôsobia na sietnicu oka a zároveň, chránia oči pred škodlivým UV žiarením
  • znižujú možnosť vzniku svalových kŕčov
  • vyživujú kostné tkanivo, čím spevňujú kosti a chránia pred ich ochorením v dôsledku starnutia
  • zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov
  • pomáhajú predchádzať vzniku chorôb pokožky
  • potláčajú stres a nervozitu
  • napomáhajú prekonať únavu a vyčerpanosť

Tip: Pokojne si dve či tri stredne veľké slivky môžeme dopriať aj niekoľkokrát týždenne. Sú vhodné pre diabetikov, celiatikov, tehotné aj dojčiace ženy. Jedinou nevýhodou je, že kvôli vysokému obsahu vlákniny môžu spôsobovať nadúvanie.

Zbraň proti nadváhe

Slivky sú účinnou pomôckou v boji proti nadváhe, pretože sú viac ako z dvoch tretín tvorené vodou. Dokážu napomôcť čisteniu organizmu a zároveň ho zbavujú nadmerného množstva tuku. Navyše nepatria medzi kalorické bomby.

Sušené slivky – vitamínová bomba

Slivky môžeme jesť čerstvé, varené, zavárané alebo si z nich vyrobiť veľmi chutné lekváre či džemy. No sú tiež perfektné do múčnikov a kysnutých koláčov. Takisto si ich môžeme zmraziť či usušiť. Pri sušení sa dokonca v slivkách obsah niektorých látok zvyšuje, a to napríklad železa alebo antioxidantov. Tiež sa v nich výrazne zvyšuje koncentrácia vitamínov, minerálov a vlákniny, čo znamená, že toto sušené ovocie je pre zdravie jednoduchšie využiteľné. Látky prítomné v sušených slivkách sú upotrebiteľné pre všetky systémy ľudského tela. Obsahujú  vitamíny A, C, E, PP a vitamíny skupiny B, makro prvky fosfor, horčík, draslík, vápnik a fluorid. Okrem toho sa v nich nachádzajú zlúčeniny, ako je napríklad fylochinón s obsahom vitamínu K a betaín. Ich konzumáciou tak získavame celkový potrebný denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčenín. Látky obsiahnuté v sušených slivkách sa už do pol hodiny dostávajú do nášho imunitného systému a rovnako sa dostávajú aj ku kostným tkanivám.

Účinky sušených sliviek na zdravie

  • posilňujú imunitu
  • pôsobia proti zápalom
  • očisťujú organizmus a podporujú odstraňovanie toxínov z tela
  • majú antibakteriálne účinky – chránia napríklad aj proti baktériám rodu salmonela
  • spomaľujú proces starnutia
  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • podporujú elasticitu a zdravie stien ciev
  • posilňujú srdcové svaly a normalizujú srdcovú frekvenciu
  • pomáhajú pri ťažkých opuchoch
  • rozpúšťajú prebytočné tukové tkanivo
  • pôsobia ako prírodné preháňadlo
  • podporujú redukciu hmotnosti
  • pôsobia ako prevencia cukrovky
  • zlepšujú zdravie čriev
  • podporujú odtok žlče a sekréciu žalúdočných štiav
  • bojujú proti zápche
  • vplývajú priaznivo na zdravie obličiek
  • obnovujú pečeňové bunky
  • posilňujú kĺby a kosti, pomáhajú predchádzať ich zápalovým ochoreniam
  • bojujú proti chudokrvnosti
  • podporujú zdravie očí
  • zmierňujú príznaky predmenštruačného syndrómu a menštruačné kŕče
  • urýchľujú hojenie rán
  • zlepšujú pamäť
  •  

Tip: Sušené slivky by sme mali konzumovať v rozumnom množstve, pretože v tejto pochúťke je vyšší podiel cukru. Dennou povolenou dávkou, ktorá vám prinesie želané účinky, je 100 gramov. Vhodné sú pre ľudí, ktorí trávia veľa času pri počítači alebo pred chirurgickým zákrokom. Sušené slivky ale na rozdiel od čerstvých obsahujú väčšie množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže vyvolávať problémy. Preto by ich nemali konzumovať osoby s ochorením obličiek a žlčníka. Pre nich sú vhodné čerstvé slivky, ktoré im prospejú.

Pre ženy po 40-tke

Konzumácia sušených sliviek sa odporúča ženám okolo štyridsiateho roku života, pretože im hrozí riziko rednutia kostí v dôsledku nástupu klimaktéria, pričom práve sušené slivky dokážu tento nepríjemný proces zvrátiť. A vďaka ich vyššie uvedeným účinkom si dokážu poradiť aj s ďalšími sprievodnými zmenami, ktoré menopauza prináša.  

Slivkový olej

Zoženiete ho väčšinou v predajniach so zdravými potravinami alebo na internete. Získava sa priamo z jadier sliviek lisovaním za studena a je bohatý na vitamín E a omega-6 mastné kyseliny. Využíva sa v kuchyni, pretože pomáha proti zápche, vplýva na reguláciu tekutín v organizme a podporuje liečbu opuchov. Spotrebúva sa tiež v kozmetike, nakoľko je skvelý na masáž či ošetrenie suchej, citlivej alebo zrelej pleti.


 SLIVKOVÉ RECEPTY NA KRÁSU

Omladzujúca maska

Potrebujeme:
½ zrelej slivky, 1 vaječné bielko

Postup:
Polovicu zrelej slivky zmiešame s vyšľahaným bielkom a nanesieme na tvár pomocou kozmetického tampónu. Po 15 minútach zmyjeme vlažnou vodou.

Maska na vyživenie a vypnutie

Potrebujeme:
1 roztlačenú slivku, 2 lyžice tvarohu, 5 kvapiek citrónovej šťavy

Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame a vzniknutú zmes nanesieme na tvár a dekolt. Necháme pôsobiť 20 minút a opláchneme teplou vodou.

Zvláčňujúca maska pre hodvábny vzhľad

Potrebujeme:
1 roztlačenú slivku, 1 lyžicu kyslej smotany, 1 lyžičku tekutého medu

Postup:
Všetky prísady zmiešame dohromady, vzniknutú zmes nanesieme na tvár i dekolt, necháme pôsobiť 20 minút a opláchneme teplou vodou.

Slivkový koláč z ovsených vločiek, z ktorého sa nepriberá

Potrebujeme:
250 g sliviek, 100 g jemných ovsených vločiek, 4 vajcia, 50 g kokosu, 0,5 dl mlieka, ½ kypriaceho prášku, 1 PL škorice

Postup:
Umyté a na menšie kúsky nakrájané slivky dáme do rozohriatej panvice, na ktorej ich budeme miešať cca 5 minút, kým nepustia trochu šťavy. Zatiaľ rozbijeme vajíčka do misky na cesto a vymiešame ich mixérom. Pridáme do nich vločky, kokos, mlieko, kypriaci prášok, škoricu a dobre premiešame varechou. Formu na cesto vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do nej cesto. Poukladáme naň pripravené slivky. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 30 minút.

 

SLIVKOVÉ RECEPTY NA MAŠKRTENIE BEZ VÝČITIEK

Miešaný ovocný šalát 

Potrebujeme:
200 g sliviek, 100 g jabĺk, 100 g hrušiek, 100 g broskýň, 100 g hrozna, citrónovú šťavu, 200 ml sladkej smotany, 100 g práškového cukru, šľahačku

Postup:
Slivky a broskyne zbavíme kôstok a pokrájame na menšie kúsky,. Olúpané a rozštvrtené jablká a hrušky zbavíme jadrovníkov, a pokrájame na tenké plátky, a hroznové bobule oberieme zo stopiek. Všetky druhy ovocia premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme práškovým cukrom a polejeme smotanou. Po opätovnom premiešaný ovocný šalát naaranžujeme na misu a ozdobíme šľahačkou.

Raňajky na lenivé črevá

Potrebujeme:
5 sušených sliviek, biely jogurt, vločky

Postup:
Večer zalejeme päť sušených sliviek vlažnou vodou a necháme do rána odstáť, aby krásne zmäkli. Vylúhovanú šťavu nalačno vypijeme. Slivky nakrájame a zmiešame s bielym jogurtom. Na záver pridáme ovsené vločky.

Napísala: ZunaS