Zdravie a krása

Športové a elegantné sandále – prehľad najobľúbenejších modelov

5. augusta 2021

Letné obdobie znamená, že hľadáme pohodlnú, vzdušnú obuv. Aké modely kraľujú v dámskych a pánskych šatníkoch?

 
Rímske sandále

Na rovnej podrážke alebo na vysokých podpätkoch sú rímske sandále medzi ženami veľmi populárne. Môžeme s kľudným svedomím povedať, že sa tieto sandále nachádzajú vo väčšine šatníkov na svete. Vyrobené z užších alebo širších, kožených alebo koženkových remienkov, zvyčajne zviazaných pod členkom – rímske sandále vyzerajú skvele s mnohými štýlmi.

Pravdepodobne táto všestrannosť, ako aj vzdušnosť, ktorú ponúkajú, spôsobili, že si obrovský zástup žien po celom svete zamiloval rímske sandále. Dajú sa ľahko kombinovať so vzdušnými šatami, úzkymi džínsami alebo šortkami. 

Žabky

Ide o ďalší dámske sandále, o ktorých sa nedá nespomenúť, ak hovoríme o najpopulárnejších modeloch. Jedná sa o typ obuvi, ktorá drží chodidlo na mieste pomocou remienku, ktorý je umiestnený tesne za palcom nohy. Tento dizajn pripomína klasické šľapky, sandále sú však vzadu zosilnené. Rovnako ako rímske sandále, aj žabky vyzerajú skvele v rôznych štýloch a vďaka „skromnému“ dizajnu ponúkajú ešte lepšiu cirkuláciu vzduchu. Upozorňujeme však: keďže tento typ dámskych sandálov dosť silno zdôrazňuje ženské nohy, mali by ste dbať na náležitú starostlivosť a … žiadne štiepky na lakoch.

Kožené sandále

Kožené modely sú najjednoduchšie dámske a pánske sandále. Vďaka univerzálnemu strihu a plochej podrážke (prípadne ľahší klin) sú veľmi populárne medzi ľuďmi na celom svete. Môžu mať otvorené alebo zatvorené prsty a ich spoločným znakom je vysoký komfort a priedušnosť. Tento model je ideálny do práce, na prechádzku alebo výlet s priateľmi. Môžete je kombinovať s každodennými štylizáciami alebo je pridať k šatám alebo pánskej košeli.

Trekingové sandále

A nakoniec sa dostávame k posledným v našom zozname, ale rozhodne nie najmenej obľúbeným – trekingovým sandálom Vyznačujú sa rozhodne najvyššou univerzálnosťou, berúc do úvahy všetky typy predtým prezentovaných topánok. Môžete ich kombinovať s každodennými štylizáciami, ale čo je dôležité, pánske aj dámske trekingové sandále budú ako stvorené na dlhé turistické výlety. Vďaka optimálnej priedušnosti a zároveň vynikajúcej podpore členkov sú trekingové sandále dobrou voľbou na aktívnu dovolenku alebo víkend na horách. Okrem toho je tento typ obuvi pripravený zvládnuť aj náročnejšie podmienky. To znamená, že gumová podrážka zabezpečí dostatočnú priľnavosť v prípade dažďov rovnako pre dámy, ako aj pre mužov.

Možnosť výberu elegantnejších alebo typicky športových sandálov znamená, že si každý nájde niečo, čo mu bude vyhovovať. Je tiež potrebné pripomenúť, že čoraz obľúbenejšie sú zdanlivo neobvyklé kombinácie, ktoré poskytujú oveľa väčší priestor na hranie sa s módou. Stojí za to vytvoriť si vlastné kombinácie a porovnať efekty!