Zdravie a krása

Tri oriešky pre rozprávkovú pleť, vlasy aj nechty

19. decembra 2023
Image by GrumpyBeere from Pixabay

Zima dáva našej pleti i vlasom poriadne zabrať! Toto trápenie však môžeme premeniť na rozprávku so šťastným koncom. Nie nadarmo dostala Popoluška v legendárnom československom filmovom spracovaní do daru práve tri oriešky! Siahnite po nich aj vy a objavte „svatební“ poklady v podobe výživných domácich masiek!

  

Oriešky pre zdravie i krásu

Orechy obsahujú nespočetné množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a nenasýtených mastných kyselín. Sú výbornou náhradou mäsových a mliečnych bielkovín. Podporujú látkovú výmenu a vylučovanie toxínov z tela. Priaznivo vplývajú nielen na zlepšenie  kvality pokožky, vlasov a nechtov, ale sú vynikajúcou výživou pre celé naše telo, najmä pre mozog a pečeň.

 

  • lieskové orechy– mimoriadne bohaté na vitamín E, pričom sa spoločne s medom používajú ako posilňujúci prostriedok pri rekonvalescencii, študijnej či športovej záťaži
  • vlašské orechy – prospešné na imunitu, nápomocné pri zlom krvnom obehu a potrebe koncentrácie
  • mandle – bohaté na antioxidanty, plnohodnotné bielkoviny a horčík, ktorý upokojuje podráždenú náladu, stavy úzkosti a nespavosť
  • arašidy – pozitívny vplyv na zníženie cholesterolu v krvi (pomáha pravidelná konzumácie – nie však solených alebo sladených arašidov)
  • pistácie– priaznivo pôsobia na zdravý zrak a oči, podporujú nervový systém
  • kešu– dodávateľ okamžitej energie (najzdravšie sú nepražené)
  • para orechy – najbohatšie na selén, výborne pôsobia na srdcovo-cievne a onkologické ochorenia

Tip: Denná konzumácia hrsti orechov zabezpečí telu dostatočný prísun živín pre krásnu a čistú pleť, lesklé a pevné vlasy i nechty. Najzdravšie sú však čisté orechy neupravované pražením, soľou, cukrom či inými prísadami.

 

 

3 ORIEŠKOVÉ RECEPTY

 

Maska z vlašských orechov pre vyživenie pleti

Potrebujeme: 4 vlašské orechy, 2 PL sladkej smotany, 1 PL medu

Postup: Vlašské orechy dôkladne podrvíme a dobre zmiešame so smotanou a medom. Nanesieme na pleť, jemne vmasírujeme a necháme pôsobiť 10 až 15 minút. Potom opláchneme vlažnou vodou.

Tip: Ak vás trápi suchá a dehydrovaná pleť, táto výživná maska je pre vás to pravé. Okrem toho, že pleť hydratuje, zbaví ju aj jemných vrások. Odporúča sa naniesť v hrubšej vrstve, pretože vytvorí teplo a otvorí póry. Ak je pleť naozaj veľmi suchá, pridajte ešte pár kvapiek mandľového oleja. Masku môžete nechať pôsobiť až 20 minút a naniesť ju aj na krk a dekolt.

 

Mandľovo-banánová maska pre „šťastnú“ pleť

Potrebujeme: 2 PL mletých mandlí (môžeme nahradiť aj inými orechmi), 1 banán, 1 KL medu, ½ vanilkového struku (nemusí byť)

Postup: Všetky ingrediencie spolu dobre vymiešame a nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť približne 15 minút.

Tip: Táto maska je vďaka banánu bohatá na draslík a fytohormóny podobné endrofínom. Mandle pleť vyživujú a pri zmývaní majú pílingový efekt – je však potrebné masku zmývať jemne. Kombinácia zmiešaného zrelého roztlačeného banánu s pár kvapkami mandľového oleja dokáže priniesť „šťastie“ takisto aj zničeným vlasom. Stačí zmes vmasírovať do vlasov a nechať pôsobiť 15 minút. Vlasy potom najprv opláchnite sódovou vodou a až následne použite šampón a kondicionér.

 

 

Maska s orechovým a olivovým olejom pre regeneráciu vlasov

Potrebujeme: 2 ČL orechového oleja, 1 šálku olivového oleja lisovaného za studena

Postup: Oba oleje zmiešame a vmasírujte do suchých vlasov. Necháme pôsobiť 20 minút.

Tip: Pre dosiahnutie krásneho lesku vlasov vyskúšajte jednoduchý orechový zábal podľa ich farby. Pri hnedých vlasoch najemno podrvte jednu až dve šálky orechových škrupín a vymiešajte ich s troškou olivového oleja a horúcou vodou. Pripravenú zmes votrite do vlasov a nechajte pôsobiť 20 až 30 minút. Potom vlasy dôkladne umyte bežným spôsobom. Pri blond vlasoch zalejte niekoľko listov vlašského orecha vriacou vodou a nechajte ich lúhovať 10 minút.  Následne si týmto odvarom umyte vlasy.

 

 

ZunaS