Rozhovory

LIEČENIE S ARCHANJELMI

30. septembra 2021

Náš hosť, holistický psychiater, liečiteľ a učiteľ energetického spirituálneho liečenia, Nicholas C. Demetry, M.D., žije v USA. Lekárske vzdelanie získal na Emory University School of Medicine, v štúdiu pokračoval na Havajskej univerzite v odbore Všeobecná psychiatria. Bol žiakom niekoľkých duchovných učiteľov, liečiteľov a šamanov. Študoval aj u cyperského mystika a liečiteľa známeho pod menom Daskalos (Strovoloský mág). Je riaditeľom Medzinárodnej školy energetického liečenia a duchovného rozvoja Etherikos so sídlom v Atlante, v štáte Georgia a tiež Inštitútu pre duševné zdravie. Je zakladateľom Americkej rady holistickej (celistvej) medicíny.

 NICK, ZAČNIME ROZHOVOR TVOJÍM NARODENÍM, DOBRE?

Narodil som sa v Atlante na juhovýchode USA. Boli sme veľká rodina dodržiavajúca grécke tradície. Medzi ľudí, ktorí s nami v rôznom čase bývali, patrila moja stará mama, prateta, strýcovia. Otec bol podnikateľ, obchodník a hudobník. Matka bola umelkyňa, dizajnérka klobúkov, neskôr vyrábala svadobné závoje, veľa robila rukami. Starí rodičia boli významní ľudia v náboženskej oblasti a v oblasti podnikania. Starý otec z otcovej strany bol grécky kňaz a starý otec z matkinej strany bol úspešný podnikateľ. Vyrastal som obklopený rôznymi vplyvmi – umením, náboženstvom a najmä rodinnou súdržnosťou.

PREZRADÍŠ NÁM NIEČO O SVOJEJ MANŽELKE A DEŤOCH?

Moja manželka sa volá Maria a pochádza z Brazílie. Je duchovnou učiteľkou, liečiteľkou a šamankou. Mám dcéru z prvého manželstva, ktorá žije v Kanade, je profesorkou na univerzite McGill v Montreale a tri nevlastné deti, dve žijú v Atlante a jedno v Brazílii. Spolu s Mariou sa tešíme zo štyroch vnúčat.

PRI AKEJ PRÍLEŽITOSTI SI ZISTIL, ŽE SI „INÝ“ AKO OSTATNÍ?

V prvom rade chcem povedať, že som nikdy nepovažoval svoje vnímanie sveta za zvláštne, pretože, ako deti máme všetci vnútorné spojenie s neviditeľnými energiami a silami v živote. V detstve sme spojení so štvrtou i vyššími dimenziami. Nepovažoval som to za neobvyklé, až kým sa stalo niečo, čo ma prinútilo pýtať sa, čo existuje za závojom našej fyzickej reality. Keď som bol malý, mal som asi 3-4 roky, mali sme pomocníčku, ktorá nám pomáhala v záhrade a s opatrovaním detí. Bola to veľmi milá žena. Raz v noci som sa zrazu prebudil, držal som si nohu a kričal som, potom som niekoľko dní kríval. Moji rodičia, starí rodičia a ani ja sme si to nedali do súvislosti s tým, že spomínaná pomocníčka bola toho večera postrelená do nohy a že ja som to cítil. Až neskôr som pochopil, že tieto dve udalosti boli prepojené. Ako deti si môžeme dosť vymýšľať, ale keď sa niečo prejaví fyzicky, tak je pravdepodobné, že v tom bude niečo viac. Moje ďalšie prebúdzanie sa k mimozmyslovému vnímaniu a spiritualite prebiehalo postupne.

SPOMENIEŠ SI AJ NA ĎALŠIE PRÍHODY?

Ďalšia udalosť, na ktorú si živo pamätám, sa stala, keď som mal 16 rokov a hral som v malej rockovej kapele. Jednu noc sme hrali na večierku, z ktorého nás viezol muž, ktorý v silnej búrke šoféroval dosť divoko, auto sa po ceste šmýkalo a ja som sa modlil, aby sme to prežili. Keď som sa šťastne dostal domov, bol to pre mňa akýsi zlomový bod, akoby sa všetky oporné body v mojom živote zrazu zrútili. V izbe som spontánne vytiahol Bibliu a otvoril som si pasáž od svätého Pavla, tuším, že to bolo  Korinťanom 13, o osude, nádeji a láske. V okamihu, keď som začal čítať verš, pocítil som otvorenie v oblasti korunnej čakry a celé telo zaplavilo biele svetlo. Od tej chvíle som si uvedomil, že vo vesmíre existuje pre každého pomoc, no my ju buď popierame, neveríme jej alebo sa pred ňou uzatvárame, až kým sa neocitneme v nejakej krízovej situácii. Potom sa k nej obraciame a tá pomoc tam skutočne je. Vystihuje to krásny citát od Rúmího: „Nikdy si nemysli, že si bezcenný. Boh za Teba zaplatil obrovskú sumu a dary od neho neustále dostávaš.“ Ja si myslím, že akonáhle si uvedomíme, že máme hodnotu pre vesmír i pre seba, môžeme sa otvoriť týmto energiám a skutočne rásť. Bola to pre mňa veľká udalosť, ktorá ma priviedla k túžbe preskúmať, o čom to celé je. Postupne prišli ďalšie zážitky prepojenia s niečím vyšším, ktoré ma „otvorili“. Zvláštnou udalosťou (ocitol som sa v blízkosti smrti) bol let, pri ktorom sme museli núdzovo pristáť, lebo v lietadle bola ohlásená bomba. Vtedy som naozaj vstúpil do toho večného prítomného okamihu a skutočne som sa pýtal, čo to je život… Po návrate domov som bol v stave veľkej vďačnosti, nazval by som to priam stavom blaženosti a úcty.

KEDY SI SA ZAČAL ZAUJÍMAŤ O ARCHANJELOV?

Keďže som vyrastal v gréckej pravoslávnej viere, museli sme chodiť do kostola najmenej raz týždenne. V určitom období som pozornosť zameral na obrazy v kostole. Boli nádherné – mozaiky Krista a tých okrídlených bytostí, ktoré nazývame Archanjelmi, obraz Zvestovania, Márie, atď. Zvykol som premýšľať, či sú ozajstní, čo robia a aká je ich úloha v súvislosti s nami. Počas štúdia som mal zážitok s archanjelmi a tam to začalo. Raz, keď som na cvičeniach z anatómie pitval mŕtve ľudské telo, celkom úprimne som položil vesmíru otázku (vždy som si cenil svoj vnútorný dialóg s neviditeľnou silou života, ktorú často nazývame Bohom): „Čo je život?“ Spočiatku prichádzali odpovede vedeckého charakteru, že je to záležitosť genetiky a biochémie, ale ponáral som sa hlbšie a hlbšie, až v jeden jarný deň, keď som išiel domov zo školy, zrazu som v kráse prírody okolo seba precítil skutočnú moc a lásku archanjelskej energie, ktorá zaplavila moje srdce. Bolo to, akoby som skutočne uvidel Boha v prírode a rozplakalo ma to. Postupne som si začal uvedomovať, že neviditeľné sily v prírode sú aspektmi Ducha Svätého a prepojil som to s archanjelmi v kostole.

NICK, SI ŽIAKOM STROVOLOSKÉHO MÁGA. AKO OVPLYVNILO STRETNUTIE S DASKALOM TVOJ ŽIVOT?

Hovorí sa: „Keď je študent pripravený, objaví sa učiteľ.“ Myslím, že sa to tak stalo. Jedného dňa som bol v Montreale u kamaráta lekára, ktorý ma pozval urobiť liečenia pre ľudí istej skupiny. Bolo to obdobie, v ktorom som cítil potrebu prepojiť všetky skúsenosti a vedomosti, ktoré som dovtedy nadobudol. Od r. 1980 do r. 1990 som skúmal veľa tradičných liečebných metód, ako sú akupunktúra, homeopatia, joga, liečenie energiou, „čítanie“ čakier, meditačné cvičenia, intuitívne poradenstvo. Niektoré metódy som úspešne začlenil do svojej psychiatrickej praxe, ale stále som túžil pochopiť účel a zmysel našej existencie. V dome kamaráta som uvidel knihu Strovoloský mág od Kyriaka Markidesa, bola to kniha o Daskalovi. Do rána som ju prečítal. Mal som silný pocit, že toto by mohla byť odpoveď na moje modlitby. Žiaľ, jeho skutočné meno a miesto pobytu neboli v knihe uvedené, ale prostredníctvom niekoľkých zázrakov a náhod som Daskala našiel a bol som ho navštíviť. Pomohol mi mnoho vecí prepojiť, napr. moje skúsenosti z detstva, miesto, ktoré má v našom vývoji východný a západný mysticizmus, náboženstvo, šamanizmus a najmä liečenie. Niekoľkokrát na stretnutí s Daskalom sme diskutovali práve o liečení. Dá sa povedať, že mi pomohol dať dokopy všetko, čo som sa naučil, prepojiť to, aby som to mohol využívať vo svojej psychiatrickej praxi, čiže v práci v oblasti duševného zdravia, v ktorej pracujem. Chodil som z Atlanty na Cyprus od konca roka 1990 až do začiatku roku 1995 približne každé tri mesiace a strávil som tam vždy najmenej dva týždne.

AKO SI VNÍMAL DASKALA?

Byť v prítomnosti energie Daskalovho srdca bol neuveriteľne silný zážitok, nikdy som nezažil takú čistú energiu srdca, aspoň nie v tejto inkarnácii, v jednote s pravou energiou Ježiša Krista. Netušil som, že sme sa s Daskalom stretli v inej inkarnácii, ale cítil som, že ho mám navštíviť. Niekedy sa intuíciu oplatí nasledovať. Povedal mi, že som bol dobrým priateľom jeho dedka. Daskalos sa v tej inkarnácii, bolo to počas života Ježiša, chcel stať Esénskym rabínom a nasledovať Ježiša, ale jeho rodina bola proti tomu a ja som im povedal: „Nechajte chlapca robiť to, čo chce, nech ide za svojou pravdou.“ Daskalos si to pamätal a dodal: „Teraz ti pomôžem ja.“ Bolo to naozaj dojímavé zažiť okamih, keď sa dvere medzi minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou otvoria a my pocítime minulosť z obdobia pred 2000 rokmi v prítomnom okamihu. Pre mňa to bol úžasný zážitok. Daskalos rád pomáhal ľuďom. Nikdy sa nepovažoval za gurua, sám seba nazýval bratom sprievodcom. A tým aj bol. Bolo to veľmi zvláštne a mám pocit, že presne taký bol aj Ježišov život.

Daskalos zdôrazňoval dôležitosť pôsobenia duchovných pomocníkov, anjelov a archanjelov – aspektov Ducha Svätého. Archanjeli vytvárajú a udržujú existenciu sveta na základe našich skúseností a obnovujú našu éterickú vitalitu a zdravie, liečia naše rany a pomáhajú nám rozvíjať lásku, pokoj, súcit, pokoru, odvahu, nádej, vďačnosť, optimizmus. Archanjelské liečebné meditácie, ktoré vyučoval Daskalos, som vnímal ako súčasť sebauzdravovania a spojenia sa s vnútorným Svetlom, Láskou a pokojom Ducha Svätého.

KEDY VZNIKLA TVOJA PRVÁ MEDITÁCIA?

Meditačnú prax som začal v roku 1979. Bol som na stáži v obore psychiatria na Havajskej univerzite a meditáciu som používal ako relaxačnú techniku. Po čase som si uvedomil, že meditácia nás môže otvoriť aj iným dimenziám. V 80. rokoch som praktizoval najmä východný spôsob meditácie zameraný na opakovanie mantry a kresťanské meditácie, napr. „Ó, Ježiš Kristus, zmiluj sa nado mnou.“ Mantru Óm robím doteraz každé ráno. Je to zvyk, ktorý ma privádza k vnútornému pokoju a mieru a „nastaví“ ma na prichádzajúci deň. Keď som sa stretol s Daskalom, naučil som sa iný druh meditačnej praxe, kontempláciu o prírode a skrytých silách v nej, o archanjeloch, s ktorými som bol v kontakte i predtým. Jedného dňa ma Daskalos požiadal, aby som za jeho účasti viedol meditáciu pre skupinu študentov. Samozrejme, mal som obavu, ale cítil som sa ním inšpirovaný a vedený. Urobil som meditáciu o stretnutí s Kristom, niektoré časti používam dodnes. Ak som v spojení so svojím vnútorným vedomím lásky zameraný na prítomnosť a koncentrovaný vo svojom vnútri, meditácie prichádzajú veľmi prirodzene, netreba si ich vopred pripravovať. Hovorí o tom aj citát od Rúmího: “Všetko vo vesmíre sa nachádza v tebe, preto čokoľvek žiadaš, žiadaj od seba samého.”

ČO JE INDIVIDUÁLNE DUCHOVNÉ LIEČENIE, KTORÉMU SA VENUJEŠ?

Individuálne liečenie je terapeutická meditácia o duši, mysli a emocionálnych zážitkoch zo života. Niektorí ľudia to opísali ako zážitky mimotelového cestovania, zážitky z iných dimenzií alebo z lucidných snov počas spánku. Ako duša môžete v tomto procese preskúmať a transformovať svoje podvedomé vzorce a to až do minulých životov. Terapia je o nájdení tajomstiev vesmíru v nás a odhalení záhad vo svojom vedomí.

NA SLOVENSKU SI VIEDOL NAJPRV CERTIFIKOVANÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM ETHERIKOS (SOM ABSOLVENTKOU), NESKÔR K NEMU PRIBUDLI ĎALŠIE SEMINÁRE A KURZY.

Hlavnou myšlienkou Etherikos programu je presvedčenie, že tí, ktorí hľadajú skutočné uzdravenie tela, srdca, mysli a duše, nájdu ho pomocou lásky a prebudeného srdca. Táto škola energetického liečenia má osem stupňov – Spirituálne liečenie, Liečba vnútorného dieťaťa, Minulé životy, Partnerstvo medzi mužom a ženou, Archetyp duše, Kurz viny a hanby, Spirituálna regresia, Eneagram. Neskôr som ponúkol semináre Gnostická kabala, Kamene, Daskalos. Vo svojich kurzoch vysvetľujem ako nabiť éterického dvojníka nášho fyzického, emocionálneho a mentálneho tela s cieľom uzdravenia z chorôb prostredníctvom podpory liečivej energie Archanjelov Michaela, Rafaela, Gabriela, Uriela.

SI AUTOROM NIEKOĽKÝCH KNÍH.

Na Slovensku vyšli knihy – Božské partnerstvo, Apokalypsa mieru, Cesta liečby a premeny, Skrytý význam Zjavenia I. a II.

MÁŠ SKÚSENOSTI AJ S ASTRÁLNYM CESTOVANÍM.

Vo svojej klinike som mal poradcu, ktorý dokázal astrálne cestovať. Dlho mi o tom nepovedal, ale dal mi  knihu. Rozhodol som sa, že sa to naučím. Ani po niekoľkých mesiacoch skúšania sa nič nedialo. Raz, keď som mal nočnú službu v nemocnici, som si povedal, že budem meditovať tak dlho, až sa mi podarí dostať sa mimo tela. No ani po troch hodinách meditácie bez prerušenia, keďže neprišli v tú noc žiadni pacienti, sa nič neudialo. Povedal som si, že sa vzdávam a išiel som si ľahnúť. Zrazu som si uvedomil, že vstávam a idem na toaletu, pričom som rozmýšľal, prečo som vstal. Otočil som sa, že idem naspäť do postele, keď som si všimol, že moje fyzické telo leží na posteli a ja som mimo neho. Bol som nadšený. Myslím si, že je dôležité uvedomiť si, že keď niečo príliš chceme a túžime po tom, vytvoríme energiu, myšlienkovo emočný komplex, ktorý nazývame elementálom. Ten je vyslaný do sveta a pritiahne k nám to, čo chceme, ale až vtedy, keď to „pustíme“. Energia nasleduje myšlienku a kam ide naše myslenie, tam ide aj naše energetické pole. Rozhodol som sa pozrieť, čo sa deje na oddeleniach a zrazu som doslova prechádzal cez steny, boli trochu hustejšie ako priestor v miestnosti. Ocitol som sa na oddelení, kde bol pacient so silnou depresiou a samovražednými sklonmi. Snažil som sa upútať jeho pozornosť pozdravom a opýtal som sa ho, ako sa má. Neuvedomil som si, že ma nevidí. Potom som sa ho dotkol na ramene a zrazu som pocítil intenzitu jeho depresie. Bol to pocit, ako keď niečo vstupuje do vášho tela. Táto energetická informácia bola desivá, no zároveň som ho naplno pochopil. Zakričal som: „Pomóc“. Zrazu som bol nad mestom Honolulu a pozeral som sa zhora. Potom ma náš zdroj podpory presunul svetelným tunelom do Anglicka, kde boli staré ruiny katedrály v Glastonbury. Toto bola moja prvá skúsenosť. Chcel by som, aby ľudia pochopili, že cestujeme stále, hovorím tomu cestovanie duše, nie astrálne cestovanie.

BOLA SOM NA POBYTE V LITVE S TEBOU A SKUPINOU. MÁM ÚŽASNÉ ZÁŽITKY Z PYRAMÍDY. AKO SI SA DOZVEDEL O POVILASOVI ZEKASOVI?

V Atlante som sa v jednu noc opäť ocitol mimo svojho fyzického tela. Bol som vo veľkej kupole, kde bolo intenzívne svetlo. Nevedel som, kde som a nevidel som tam žiadnych ľudí. O niekoľko rokov neskôr som v Litve viedol kurz a organizátorka ma pozvala na zaujímavé miesto. Keď sme tam prišli, hneď som vedel, že je to miesto, ktoré som navštívil počas pobytu mimo svojho tela. Tam som sa stretol s Povilasom, ktorému sa ako 7-ročnému zjavil Archanjel Michael a dal mu pokyn s inštrukciami ako zhotoviť úžasné dielo zo skla. Trvalo 10 rokov, kým vzniklo Pútnické miesto „Merkines pyramida“ v lese neďaleko dedinky Česukai v Litve.

ČO SA TI U NÁS NA SLOVENSKU PÁČI NAJVIAC?

No, nie je to slivovica… Slovensko je krásna krajina. Ľudia, ktorých stretávam, majú otvorené srdce a zdá sa, že milujú život a sú duchovne otvorení. Prijímajú nové informácie, čo umožňuje transformáciu a zmenu ich mysle. Milujem Slovákov, mám s nimi úžasné zážitky. Uvedomil som si, že som prežil jeden svoj minulý život ako Slovák, nuž, pritiahlo ma to k vám. Moja prvá návšteva bola v Košiciach, kde som mal v nádhernej Katedrále sv. Alžbety skutočne mystický zážitok. Keď som sa z veže pozrel dolu a uvidel všetkých tých ľudí, cítil som, že takto podobne to asi vnímajú anjeli, keď sa na nás pozerajú zhora, sledujú naše životy, chcú nás prebudiť a pozdvihnúť z vedomia každodennosti vyššie. V Košiciach som stretol správnych ľudí, ktorí dlhý čas organizovali moje semináre na Slovensku (Evka a Rudko Štarkovci).

AKÉ KNIHY ČÍTAŠ? MÁŠ OBĽÚBENÝCH AUTOROV?

Bavia ma duchovné knihy a prečítal som ich mnoho.  Nepovedal by som, že existuje nejaká konkrétna obľúbená kniha. Kniha, ktorú som práve dočítal je od Davida Hawkinsa Let it go (Pustite to). To je veľká téma práve teraz. Veľmi sa mi páčia všetky knihy, ktoré napísal Daskalos. Rád čítam poéziu, najmä súfijskú od Rúmího, lebo má hĺbku. Medzi moje obľúbené patria aj knihy od Maharšiho a jeho učeníkov. Mám rád romány, také tie dlhé, ktoré čítate celé veky, ako Vojna a mier alebo Odviate vetrom. Rád čítam knihy o hrdinstve, o ľuďoch, ktorí v živote urobili niečo výnimočné. Aj Bibliu som prečítal. 

ZAUJAL ŤA NEJAKÝ CITÁT?

„Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť na svete“ – to je môj obľúbený citát. Ale mám aj veľa iných, ktoré sa mi páčia, napr.: „Dávaj, čo chceš dostať, uč to, čo sa chceš naučiť.“ To je moja celoživotná motivácia a inšpirácia. Pri práci, ktorú robím, veľa cestujem a musím zvládať rôzne situácie, v ktorých sa ocitám na cestách a pri všetkej kreativite, o ktorej hovorím, sa mi potvrdzuje, že je to takto – ak dávate to, čo chcete dostávať a učíte to, čo sa potrebujete naučiť, jednoducho k vám príde všetko, čo má prísť. Takže tým, že dávame, aj dostávame a tým, že dostávame, máme nutkanie zase dávať.

AKÁ HUDBA SA TI PÁČI?

Keď som bol teenager, miloval som blues a soul. Pre mňa to malo hĺbku, je to akoby k vám prehovárala duša, niekedy o tragédii a bolesti srdca, ale aj o človečenstve a obyčajnej ľudskej skúsenosti. V klasickej hudbe zbožňujem Mozarta. Dalo by sa povedať, že Mozart mi pomohol zvládnuť medicínu, počúval som ho vo voľnom čase počas celého štúdia.

PREZRADÍŠ NÁM SVOJE PLÁNY DO BUDÚCNOSTI?

Chcem pokračovať vo svojej práci a cestovať do Európy. Na Slovensku plánujem v septembri otvoriť profesionálny tréningový program, aby sa ľudia dozvedeli o základných duchovných princípoch. Pár mojich učiteľov mi totiž povedalo, že to, čo ja môžem ľuďom ponúknuť, je práve dobrý základ pre duchovnú prax a liečenie, od ktorého sa môžu odraziť a ísť ďalej svojou cestou. Chcem to robiť vo väčšom rozsahu, čo bude zahŕňať cestovanie nielen na Slovensko, ale aj do iných krajín. Zároveň mám veľký sen vytvoriť duchovné centrum. Myslím si, že Grécko je vhodným miestom, pretože tam existuje krásna rovnováha energie. Rád by som tam mal niečo podobné, ako máme teraz na Patmose.

V TOMTO OBDOBÍ KORONAVÍRUSOVÝCH OBMEDZENÍ NECESTUJEŠ, NAPRIEK TOMU SA NÁM VENUJEŠ VIAC AKO PREDTÝM.

V minulom období sme sa stretávali naživo väčšinou na jar a na jeseň, teraz sa stretávame každý týždeň online na mojich dvojhodinových prednáškach s meditáciami. Je to vďaka trojčlennej organizačnej skupine z Bratislavy, ktorú tvorí Soňa Sedláčková (vedie fb skupinu SOM Nick), Gabika Slivinská (tlmočníčka) a Vašek Walterstein (technické zabezpečenie vysielania).

NICK, PRE NÁS SI MAGICKÝM MUŽOM TY… AKÁ ŽENA JE MAGICKÁ PRE TEBA?

Myslím si, že každá žena je do určitej miery magická, tajomná a my, muži, asi nikdy úplne nepochopíme vás – ženy. Vždy som rád čítal príbehy hrdinských žien, ktoré robili neobyčajné veci a vyžarovali lásku. Mám rád ženy, ktoré majú vášeň pre pravdu, lásku, službu… Vyrastal som medzi mnohými ženami, rôzne nábožensky a umelecky ladenými, ale každá z nich, bez ohľadu na to, aké boli ich dary a talenty, vždy prejavovala veľkú lásku a to je tá najdôležitejšia črta magickej ženy.

Napísala: Mgr. Elenn Waltersteinová
Preklad z angličtiny: Gabika Slivinská