Rozhovory

Dámy a páni, toto je ON! Prvý muž, za ktorým by ste mali utekať…

28. júla 2022
Zdroj: Osobný archív Adam Máčala

Popri štúdiu manažmentu mu učarilo cvičenie a život vo fitnescentre. Rozhodol sa spojiť príjemné s užitočným a otvoril si spolu s kamarátom a investorom vlastné fitko, aby v ňom mohol robiť všetko inak a po svojom. Plán, ktorý sa zrodil z vlastných nenaplnených potrieb sa ukázal ako úspešný, pretože z jedného fitnescentra vznikla úspešná sieť. Stovky klientov ďakujú jemu a jeho trénerom za to, že sa ich život stal plnohodnotnejším a šťastnejším. Ako hovorí, naše telo dokáže všetko, len treba chcieť a na dosiahnutí svojho cieľa pracovať. Dámy a páni, toto je ON – prvý muž, za ktorým by ste mali utekať, aby vás dal pred dovolenkou či hodovaní na oslavách efektívne dokopy, upratal vám hlavu a naučil vás milovať vaše telo v pohybe – tréner a spolumajiteľ značky fitnescentier EfectFit Adam Máčala!

 

Kedy a ako si sa rozhodol, že sa staneš trénerom? Venoval si sa športu odmalička?

Športu som sa začal venovať asi v šiestich či siedmych rokoch, ale skôr z donútenia, lebo rodičia povedali, že niečo musím robiť, a tak som začal chodiť na karate. Vydržalo mi to dosť dlho, dvanásť rokov s drobnými prestávkami. Samotnému cvičeniu som sa začal venovať v pätnástich-šestnástich rokoch. Podľa krstného otca mojej prvej priateľky som pre ňu nebol vhodný partner, pretože som bol strašne chudý. (smiech) Bola to kombinácia toho a ešte aj vplyvu môjho dobrého kamaráta, s ktorým sa kamarátim doteraz a videl som výsledky, ktoré sa mu podarilo dosiahnuť. Tak som si povedal, že prečo nie. A začal som cvičiť v školskej posilke, doma alebo s kamarátmi a tak ďalej. A keď som išiel na vysokú školu, tak som sa dostal už aj do normálneho fitka a keď som videl, ako fungujú a trénujú tréneri, v akej kvalite a nekvalite, keď som si to porovnal s tým, čo už za tie roky viem, keďže som sa tomu venoval a aj som si o tom veľa čítal a študoval, tak som si povedal, že si urobím trénerský kurz, no a vtedy sa to asi tak nejako zlomilo.

Kedy vznikla myšlienka založiť si vlastné fitnescentrum?

Približne dva a pol roka som fungoval ako tréner samostatne a potom vznikla myšlienka vytvoriť si vlastný priestor. Pretože aj to fitko, kde som trénoval, už bolo pomaly na zatvorenie a prebiehali tam rekonštrukcie. Ale hlavný dôvod pre mňa bol, že aj keď som sa snažil ako tréner s klientom robiť maximum, tak služba zo strany fitka nebola taká, ako som si predstavoval – v zmysle recepčnej, šatní, skriniek, vybavenia a aj takých drobností, že bol napríklad problém podať klientovi aj pohár vody a tak ďalej. Čiže som to vnímal tak, že aj keď som tú službu chcel robiť na najvyššej možnej úrovni, stále som mal nejaký strop, ktorý určovalo fitko. A tak som si povedal, že to urobím po svojom a tak, ako si to predstavujem.

A dal si si na tom záležať – EfectFit skutočne ponúka komfort all inclusive ako uterák, voda, káva, proteín či sprchový gél v cene tréningu. Máš teda rád, keď sa myslí na všetko?

Presne tak. Mám rád, a nielen v rámci fitnescentier, keď sú služby komplexné. Tak v podstate vznikol celý koncept našich privátnych fitiek, že sa u nás cvičí len s trénerom a vďaka tomu dokáže tréner naozaj ovplyvniť a vyskladať celú službu, ako si klient predstavuje – od príchodu až po odchod z fitka.

V januári je to už deväť rokov od založenia prvého EfectFit-u. A nezostal si pri jednom, pretože ich je už jedenásť plus jedna fyzio pobočka! Išiel si do toho od začiatku s tým, že chceš so svojou značkou vytvoriť celú sieť?

Na začiatku som vôbec nemal predstavu, že by mohla vzniknúť takáto sieť. My sme mali asi dvadsať rokov. A chceli sme urobiť len jedno fitko a zabezpečiť, aby prežilo. Nemali sme žiadne veľké ambície, robili sme, čo sa dalo. Venovali sme sa tomu naplno a ono sa to postupne organicky samo vyvíjalo a rástlo až sme v jednom momente naozaj zistili, že náš priestor je už malý a dopyt stále rástol, tak sme si povedali, že prečo neotvoriť druhé a potom ďalšie a ďalšie a tak ďalej. Naše materské fitnescentrá sú teraz tri plus fyzio pobočka a zvyšných osem fitiek je franchisingových. Otvorili si ich naši tréneri, ktorí u nás predtým dlho pracovali.

Zatiaľ EfectFit nájdeme len v Bratislave, plánuješ ho rozšíriť aj do iných miest Slovenska?

Plánujeme to už dlhšie, ale korona nám to trošku prekazila. Už vyše dvoch rokov máme rozrobený projekt v Žiline, ktorý, veríme, že už čoskoro doklepeme do úspešného konca. Už to vyzerá celkom nádejne a verím, že niekedy v apríli-máji by sme mohli otvoriť. A ešte by sme sa chceli v najbližšej dobe rozšíriť aj do Nitry. Tam by to mohlo byť reálne snáď v druhej polovici roka.

Ako sme už naznačili, EfectFit je iný než bežné fitko, ktoré si väčšina smrteľníkov predstaví – cvičí sa v ňom len s vlastnou a voľnou váhou – teda s činkami, kettlebellmi jednoručkami, medicinbalmi a podobne. Aké sú výhody takéhoto cvičenia oproti cvičeniu na strojoch?

Pri cvičení s vlastnou a voľnou váhou je výhoda, že človek nie je limitovaný žiadnym strojom a jeho predurčenou trajektóriou, vďaka čomu je pohyb funkčnejší a telu prirodzenejší. Cvičenie na stroji nás núti a umožňuje opakovať dookola len jeden a ten istý pohyb, tak ako ho prikazuje stroj, čo človeka limituje. Zo strojov máme preto vo fitku len kardio stroje – veslovací trenažér, air bike, bežecký pás a podobne. Cvičenie s vlastnou a voľnou váhou je bližšie pohybu a pohybovým aktivitám v bežnom živote alebo pri nejakom športe. Vďaka tomu je celé cvičenie aj záživnejšie.

Záživnejšie je určite aj cvičenie s vlastným trénerom. Vždy je to len jeden na jedného, alebo môžu mať hodinu aj viacerí klienti spoločne? 

Na tréningu s jedným trénerom u nás môže byť buď jeden, alebo najviac dvaja klienti.

Čo prináša cvičenie s trénerom?

Pre klienta je to určite záživnejšie aj motivujúcejšie, pretože vie, že vo fitku je človek, ktorý naňho v dohodnutom termíne čaká. Tento záväzok je náročnejšie porušiť, než keď ho dá človek sám sebe a potom si napríklad povie, že mal nanič deň, tak cvičiť nepôjde. Je to tiež zdravšie a bezpečnejšie cvičenie, pretože tréner klienta vedie, dávkuje mu náročnosť cvikov, čo človek, keď cvičí sám, nemusí vždy správne odhadnúť. Takisto je to určite tiež časovo efektívnejšie, čo sa týka dosahovania cieľov, či už vizuálnych, funkčných alebo zdravotných. 

Názov EfectFit teda doslovne znamená, že cvičením konečne dosiahneme želaný efekt a budeme fit?

Už si presne nepamätám, ako názov vznikol, ale celkom sme sa trafili. (smiech) Podstatou je efektívne cvičenie, to je pre nás kľúčové. Klienti k nám chodia preto, aby naozaj dosiahli svoj želaný výsledok a nestrácali čas sami vo fitku.

Bývaš teda pri svojej práci svedkom veľkých premien klientov, ako to poznáme zo známych relácií v televízii? Aké bývajú ich rekcie?

Áno, dejú sa u nás zázraky! (smiech) A vždy je veľmi príjemné vidieť, kam to až klient dokázal dotiahnuť. Ich reakcie sú veľmi pozitívne. Mnohokrát výsledok prekoná ich očakávania a oni zistia, že naozaj sa dá dosiahnuť všetko, keď človek cvičí správne – či už vysnená hmotnosť, veľkosť oblečenia alebo aj odstránenie zdravotných problémov, ktoré k nám klienti prichádzajú riešiť. Následne si viac veria a o to viac chcú aj naďalej pokračovať a pracovať na sebe, aby mohli viesť plnohodnotný život.

Aká je ponuka individuálnych tréningov a ďalších služieb EfectFit-u?

Okrem primárne ponúkaných individuálnych tréningov ponúkame aj ďalšie špecificky zamerané tréningy – napríklad vzpieranie. Zároveň ale môžu mať tréningy napríklad aj viac zdravotný charakter. Pracujeme tiež so športovcami, pripravujeme ich na súťaže, robíme kondičné tréningy. Tiež robíme aj cvičenie len s vlastnou váhou, alebo v poslednom čase veľmi populárne stojky, kalisteniku, rôzne workout-y, ktoré sa dajú cvičiť aj vonku. Tréningy môžu byť naozaj rozmanité, závisí od klienta a jeho cieľu. Ponúkame taktiež bežecké tréningy, tréneri chodia s klientami individuálne alebo v menších skupinkách behávať. Ďalej máme služby výživového poradenstva a aj celkové poradenstvo v rámci zdravého životného štýlu. Na fyzio pobočke potom fyzioterapeuti riešia najmä rôzne disfunkcie pohybového aparátu, či už v rámci pooperačných stavov alebo rôznych zranení, aby klient mohol pokračovať vo svojich pohybových aktivitách a nebol v bežnom živote nijako obmedzovaný.

Ako často cvičíš ty sám?

Snažím sa nájsť si popri všetkých povinnostiach čas na cvičenie minimálne trikrát do týždňa, respektíve úplné minimum sú pre mňa dva tréningy, aby som sa udržiaval vo forme fyzicky, ale aj psychicky, pretože je to naozaj skvelá psychohygiena. Je to čas pre mňa, na ktorý sa vždy teším. Čas na cvičenie sa dá nájsť vždy, treba si len určiť priority a ideálne si na cvičenie vyhradiť fixné časy, aby si človek na ne vytvoril pevný návyk a aby sa cvičenie stalo súčasťou jeho života, tak ako napríklad to, že sa každý deň naraňajkuje.

Ako sa žije v domácnosti s trénerom? Cvičí aj tvoja priateľka? Cvičíte aj spolu?

Áno, priateľka tiež cvičí. Veď tak sme sa aj zoznámili. (smiech) Začala chodiť cvičiť k nám ku kolegovi, s ktorým cvičí cez týždeň. Cez víkendy si chodievame občas zacvičiť aj spolu, alebo keď kolega nemôže, tak ju normálne regulárne odtrénujem. No a v domácnosti sa nám žije dobre, pretože sa na svojom životnom štýle zhodneme. Momentálne sa snažíme žiť a stravovať sa viac zdravšie. Dôvodom ale nie je to, že som tréner, je to skôr z nášho vlastného presvedčenia. Nebývalo to tak vždy a možno to ani nebude navždy, ale teraz nám to vyhovuje a dáva nám to zmysel. Chceme žiť zdravšie, aby sme sa mohli venovať naplno aj ďalším športovým aktivitám, veľmi radi chodíme na turistiku u nás na Slovensku, ale aj do zahraničia.

Si pri cvičení na svoju priateľku ako tréner prísny?

Jasné, snažím sa! (smiech) Je to iné, keď si ideme zacvičiť spolu, ako keď som v úlohe trénera. Vtedy chcem byť čo najprofesionálnejší, odosobniť sa od toho, že je moja priateľka a trénovať ju ako každého iného klienta. Nerobím žiadne výnimky ani úľavy. Dokonca, možno to má ešte náročnejšie, pretože viem, čo jej ide a čo nie, keďže mi o svojich tréningoch doma hovorí. Takže to potom paradoxne môžem zneužiť. (smiech)

 

Máme za sebou vianočné sviatky a oslavy príchodu Nového roka, kedy väčšina ľudí zvykne vo svojej sebadisciplíne poľaviť. Bol si na tom rovnako aj ty, alebo si poctivo cvičil aj cez sviatky?

Beriem to tak, že sviatky sú tu aj na oddych, takže nemám problém sa poriadne prejesť a chvíľu necvičiť. Ale zase vždy rátam aspoň s nejakou inou pohybovou aktivitou. Tento rok sme strávili sviatky na Kysuciach, odkiaľ pochádza priateľka, a tam sme pravidelne chodili na turistiku a vychádzky. Keď človek celý rok zdravo funguje, cvičí a aj sa správne stravuje, tak tie dva voľnejšie týždne sú úplne v poriadku, aj keď sa možno tie dve-tri kilá navyše prilepia. Dôležité ale je, aby človek nestratil správne návyky a dokázal sa k správnemu životnému štýlu vrátiť.

K najbežnejším novoročným predsavzatiam patria výroky typu „Začnem cvičiť!“ „Začnem zdravo jesť!“ „Schudnem!“ – prináša obdobie po Novom roku do EfectFit-u vlnu nových klientov?

Je to veľké klišé, ale naozaj to funguje. (smiech) V januári máme vždy najväčší nával a evidujeme najviac novoprihlásených klientov. Samozrejme, my to vtedy aj marketingovo podporujeme, pretože dopyt je po sviatkoch naozaj obrovský, takže sa snažíme byť čo najviac viditeľní.

Neprejde nových klientov ich novoročný ošiaľ?

U nás zotrvajú takmer všetci práve vďaka tomu, že majú svojho trénera, sú pod jeho dohľadom a, ako som už spomínal aj predtým, je to o tom, že ten tréner klientov vedie, motivuje a podporuje ich v tom, aby si v cvičení vybudovali práve ten potrebný návyk. Takže nemajú dôvod prestať, ak sú s trénerom  spokojní. Na druhej strane, ak by cvičili vo fitku sami, tak ich ten ošiaľ môže prejsť veľmi rýchlo.

Ak sa skutočne chceme dať doma po sviatkoch dokopy, čo by si na začiatok poradil?

Dve kľúčové oblasti sú pohyb a strava. Čo sa týka pohybu, tak by som na rozhýbanie poradil určite aktívny pohyb, či už vo fitku, doma alebo v prírode. Najlepšie dva až trikrát do týždňa aspoň na takú hodinku, respektíve dvakrát intenzívnejšie a raz ľahšie. Ale záleží aj od kondície, aby to človek na úvod naozaj zbytočne neprehnal. O čo intenzívnejšie totiž začneme, o to rýchlejšie môžeme skončiť. Na začiatok je určite dobré zamerať sa skôr na komplexný pohyb než na určité partie. Komplexný pohyb je energeticky náročnejší, takže telo naň potrebuje viac energie, ktorú si potom práve berie zo svojich tukových zásob. Čo sa týka stravy, tak si ju určite treba upratať a začať sa stravovať zdravšie. Pokiaľ je naším cieľom chudnutie, tak určite platí hlavná zásada, prijať menej kalórií, než zo seba telo vydá.

Okrem aktívneho pohybu a zdravej stravy je údajne do tretice pre naše správne fungovanie nevyhnutný aj relax – je to tak?

Samozrejme, pohybový aparát musí mať aj priestor sa zregenerovať, pretože inak narastá riziko možného zranenia alebo prípadného pretrénovania. Aj ja mávam ťažké tréningy, ale mám pripravené aj ľahšie, aby som si telo nezničil, keď sa na to necítim. Cieľom cvičenia nie je, aby sme chodili každý deň rozbití. (smiech)

Je rozdiel v tom, ako by mali cvičiť ženy a muži? Napríklad vzhľadom na stavbu ich tela?

To je práveže mýtus. Jediné, čo ženy fyziologicky obmedzuje je to, že sú slabšie, nemajú takú svalovú a hormonálnu výbavu, aby mohli cvičiť jedna k jednej s mužmi. Ale čo sa týka cvičení a podobne, tak je to takmer totožné. Možno akurát to, že chlapi cvičia viac ruky, lebo ich chcú mať veľké a ženy cvičia viac zadok, lebo ho chcú mať guľatý. Niečo to teda pri výbere cvičení ovplyvní, ale ten základ je rovnaký. My ku klientom naozaj pristupujeme individuálne podľa ich potrieb, ale neriešime pri tom, akého sú pohlavia. Výber cvikov sa tým neriadi. Samozrejme, pokiaľ žena nie je napríklad tehotná. Ale, ako hovorím, s každým klientom je to individuálne.

Prezradíš našim čitateľkám vhodné ženské cviky na najviac problematické partie?

Najlepšie je, ako som už spomínal, robiť komplexné cvičenia, pretože odozva tela je vtedy oveľa rýchlejšia. Naopak, cielené chudnutie je ďalší mýtus. Telu totiž nevieme úplne presne prikázať, odkiaľ majú tuky odísť. Paradoxne, efektívnejšie na brucho nie je cvičiť „brušáky“, ale ísť si zabehať, bicyklovať alebo lyžovať a pritom spáliť čo najviac energie. Ale určite neuškodí klasika ako sú drepy a výpady, ktoré sa v rôznych variáciách dajú cvičiť kdekoľvek. Tie by som určite odporúčal. Čo sa týka vrchnej časti tela, tak super cvičenie sú kliky, ktoré sú veľmi dobré na spevnenie ochabnutých paží, čo ja volám „pelikány“. (smiech) Na začiatku ich treba cvičiť v dámskej verzii – na kolenách, alebo na vyvýšenej podložke a prepracovať sa ku klasickej podobe, pretože tento silový cvik nie je pre ženy ľahký, ale je mimoriadne účinný. A so sadmi-ľahmi naozaj opatrne, aby sme si neublížili na chrbticu, alebo aby nás nebolela ešte viac ako doteraz. Radšej odporúčam na začiatok spevniť stred tela a brucho pomocou planku, ktorého forma a náročnosť sa dajú takisto rôzne obmieňať.

Kedy môžeme pri cvičení a zmene stravy očakávať prvé výsledky?

Záleží na tom, čo sa rieši. Ale pri pravidelnom aktívnom pohybe a zdravej strave môže človek pozorovať prvé výsledky už aj po dvoch-troch týždňoch. Tým, že telo na to nebolo zvyknuté, tak tá jeho odpoveď je relatívne rýchla. Možno ju neuvidíme hneď ako číslo na váhe, ale môžeme si zmenu všimnúť napríklad na oblečení, pocítime, že je nám zrazu voľnejšie. Väčšie a zaujímavejšie výsledky môžu prísť už po šiestich až ôsmych týždňoch. Treba si ale uvedomiť, že samotné cvičenie, to sú tri či štyri hodiny do týždňa, pričom týždeň má stošesťdesiatosem hodín. Cvičenie teda predstavuje len niečo vyše dvoch percent celkového týždenného času. Takže veľa závisí práve od toho, čo počas zvyšného času robíme, ako žijeme. Či sme pohybovo aktívnejší a či máme pod kontrolou to, koľko kalórií prijmeme a koľko vydáme. Je to jednoduchá matematická rovnica, ale skutočne funguje.

Práve kvôli tomu sú v poslednej dobe veľmi populárne kalorické tabuľky. Sú podľa teba dobrou pomôckou?

Určite je to super pomôcka a podľa mňa by to mal robiť každý. Každý, kto sa venuje pohybu a stráži si stravu, investuje do toho svoj čas a energiu, by mal mať aspoň základnú znalosť o tom, čo do seba dáva – počet kalórií a výživovú hodnotu. Je to dôležité nielen z vizuálneho, ale rovnako aj zo zdravotného hľadiska. Človek môže byť zrazu veľmi prekvapený, že niečo má úplne inú kalorickú hodnotu, ako si myslel. A možno príde na to, že to je práve ten dôvod, prečo sa mu nedarí schudnúť, najmä ak danú potravinu prijíma pravidelne. Napríklad si dá každý večer „zopár“ orechov, čo môže byť bez problémov aj štyridsať-päťdesiat gramov, a práve to môže byť príčinou, prečo nemôže schudnúť. Orechy sú totiž extrémne tučné. Ide síce o zdravé tuky, ale je to mimoriadne veľa kalórií. Tá matematika nepustí.

Jedným z mýtov, ktorému ľudia stále podliehajú je, že ak chcú schudnúť, musia jesť čo najmenej – ale to nie je správne. Prečo?

Pretože vtedy sa telo snaží z každej prijatej potraviny vyťažiť čo najviac a všetko si udržať. Nerozumie, čo sa deje a nevie, kedy dostane najbližšie jedlo, takže si robí zásoby. Krátkodobo takto môžeme schudnúť, ale keď sa vrátime k normálnej strave, príde známy jojo efekt. Na druhej strane, navýšenie kalorického príjmu v strave môže priniesť želaný efekt chudnutia.

 

Je teda dôležitejšie jesť zdravo a primerane?

Určite áno. Celé je to o tom, čo a koľko toho zjeme. A v tom sú práve tie kalorické tabuľky veľkou pomôckou, pretože to počítajú za nás a my sa postupne naučíme vyberať si zdravšie „palivo“ pre náš organizmus. Niekedy dokážu urobiť veľké veci aj malé zmeny – napríklad je rozdiel, či si hranolčeky spravíme vo fritéze, alebo ich iba dáme na plech bez oleja a upečieme v rúre. Možno nebudú dokonalé, ale stále veľmi dobré. Chuťový efekt možno stratí desať percent, ale kalorický nám získa aj šesťdesiat. Aj takýmito drobnosťami vieme na kalóriách  veľa ušetriť. A odhliadnuc od toho, najdôležitejšie na tom je, že budeme jesť zdravšie.

Dosiahnuť svoj cieľ je jedna časť práce, ale druhá je si ho aj udržať – ako?

Dôležité je nezaspať na vavrínoch a neprestať pracovať. Rovnako, ako to prišlo, to môže aj odísť. Keď sme už dosiahli cieľ, nemusíme možno všetko robiť a dodržiavať až tak striktne, aby nás to bavilo aj z dlhodobého hľadiska. Ja tiež fungujem v určitých cykloch, tri či štyri mesiace zamakám a potom, ako napríklad teraz cez sviatky, na dva týždne vypnem. Vždy sa na to treba pozerať z perspektívy celého roka. A keď budem svoje telo dlhodobo zanedbávať, tak mi to potom vráti. Po dosiahnutí cieľa získame väčšiu slobodu, napríklad môžeme začať robiť šport, ktorý nás viac baví. Čiže to, čo som dovtedy „musel“, potom smiem vymeniť za „môžem“ a vychutnať si to, kam som sa svojou prácou dostal. A to isté sa týka aj stravy, môžeme k nej pristupovať trošku voľnejšie, aby nás to, skrátka, všetko dlhodobo bavilo.

Takže si raz budeme môcť dať aj sviečkovú na smotane?

Samozrejme, ale treba s tým v rámci kalorického príjmu počítať. Keď viem, že budem mať na obed sviečkovú, tak si dám napríklad ľahšie raňajky, vynechám olovrant alebo na večeru si dám šalát. Je to vždy o jednoduchom matematickom vzorci príjem-výdaj. Čiže buď v danom dni niekde v jedle počet kalórií priškrtím, alebo naopak viem, že idem po jedle na trojhodinovú túru, tak si môžem dopriať na obed tú sviečkovú či bryndzové halušky, pretože je tam veľký predpoklad, že z nich prijatú energiu spálim.

Pre všetkých milovníkov dobrého jedla, aj pre tých, ktorí si strážia kalórie, existuje obľúbený pojem „cheat day“ – čiže „deň podvádzania“, z anglického slova cheat – podvádzať. Prečo takúto „neveru“ pri svojej diéte občas potrebujeme a mali by sme si ju dopriať?

Je to odmena za všetko úsilie, ktoré dlhodobo vykonávame. Psychologicky je dôležité zažiť ten pocit slobody – dať si aspoň niekedy to, čo chcem, na čo mám chuť, dopriať si. A vďaka tomu istým spôsobom posilňujeme aj svoju motiváciu a chuť ďalej na sebe pracovať.

Má cheat day nejaké pravidlá, alebo môžeme v tento krásny deň naozaj jesť, čo len chceme a koľko chceme?

Stále je to o kalóriách a matematike. Takže čím viac toho zjeme, tak tým viac kalórií prijmeme a tým aj viac vody sa môže do tela natiahnuť. Môže sa stať, že na druhý deň budeme mať o tri kilá navyše. Väčšinou tie kilá relatívne rýchlo odídu, ale skrátka, čím viac to prestrelíme, tým ťažšie sa potom budeme opäť dostávať do formy. Záleží, samozrejme, od toho, v akom sme stave, aký máme cieľ a ako rýchlo ho potrebujeme dosiahnuť, ale netreba to vždy prestreliť. Namiesto cheat day si môžeme zvyknúť na cheat meal – jedno „neverné“ jedlo raz za týždeň. Povedať si, že napríklad v sobou večer si dám to, čo chcem alebo, že v sobotu poobede vypínam kalorické tabuľky. Takýto pravidelný návyk je dlhodobo udržateľnejší a pre organizmus menej citeľný, než sa raz začas úplne zdevastovať. Telo to skutočne pocíti a ďalší tréning je preň utrpením.

Nie je to teda nevera bez následkov…

Nie, tak ako žiadna nevera, ani táto nie je bez následkov. A môžu byť priam katastrofálne, keď sa potom postavíme na váhu. Môže sa to stať a treba s tým rátať. Telo svoje vlastné „kalorické tabuľky“ počas cheat day len tak nevypne, ako by sme chceli. Každopádne si to treba vyskúšať, niektorí ľudia majú šťastie, že ich telo na to reaguje super a rýchlo sa s tým vysporiada. Ale niektorí s tým bojujú aj dva alebo tri týždne.

Dokážeš aj ty niekedy poriadne „zhrešiť“?

Jednou z mojich záľub je, že rád varím. Keď už mám zhrešiť, tak si vyberiem nejaký poriadny recept a pripravím ho z originálnych ingrediencií tak, ako to má byť bez ohľadu na jeho kalorickú nálož… (smiech) Pre mňa je jeden relax, že jedlo uvarím a druhý, že ho potom aj s priateľkou zjeme a nenahodíme do kalorických tabuliek! (smiech)

Nemáš „chorobu z povolania“? Keď sa na niekoho pozrieš, nerozmýšľaš o tom, akú má postavu, že by mal začať cvičiť a podobne?

Všímam si to. Po tých rokoch to mám v sebe už zakorenené. Najviac, keď ide o niečo výrazné, napríklad nejaké pohybové disfunkcie. Vtedy rozmýšľam, ako by sa to dalo napraviť. Ale všímam si aj bežné držanie tela, štýl chôdze pohybu a podobne. Veľakrát tiež uvažujem, keď má niekto naozaj extrémnu obezitu, ako to, že mu to nevadí a prečo s tým nič nerobí. Príde mi ľúto, že to nerieši, keď sa to riešiť dá a život toho človeka by mohol byť oveľa kvalitnejší. Cieľom každého by malo byť mať čo najlepší život, mám teraz na mysli po zdravotnej stránke, a mali by sme urobiť pre to všetko, čo je v našich silách. Čím sme v lepšej fyzickej kondícii, tým lepšie sa to odráža vo všetkých ďalších životných oblastiach.

 

Takže platí „v zdravom tele zdravý duch“?

Jednoznačne!

A čo tebe, okrem pohybu, pomáha udržiavať si zdravého ducha?

Sú to také klasické obyčajné veci – večer si zapnúť film, dať si pohárik suchého bieleho vínka, lebo to má najmenej kalórií! (smiech) Alebo si rád čítam, počúvam podcasty, pozerám rôzne inšpiratívne videá. A tiež si veľmi rád zájdem do prírody. A mimo takých bežných každodenných radostí mi robí obrovskú radosť cestovanie.  

Aké krajiny si navštívil naposledy?

Minulé leto sme boli s priateľkou na Islande a v Rakúsku v horách, v októbri sme sa boli pozrieť na víkend v Aténach a na konci novembra sme boli v Osle.

Aké krajiny ťa najviac lákajú?

V poslednej dobe ma láka zažiť pravú severskú zimu. Určite je to veľmi zaujímavé, ale aj náročné zažiť mínus tridsať stupňov, vidieť polárnu žiaru, prípadne psí záprah a všetky veci, ktoré sú s tým spojené. Ale tiež by som rád opäť vyskúšal aj druhý extrém, ktorý som dlho nezažil, ísť niekam do exotiky a len tak si ľahnúť na piesok k oceánu a vychutnávať si pokoj. Dúfam, že sa nám s priateľkou v tomto roku aspoň niečo z toho podarí. Ideálne oboje! (smiech)

Máte spoločnú vysnívanú destináciu?

Ani veľmi nie, zatiaľ asi len to, čo som vymenoval – ísť si pozrieť polárnu žiaru a potom sa ísť zohriať do nejakej exotiky. Okrem toho, iba ak, tak výlet do vesmíru! (smiech)

Viac informácií o EfectFit nájdete na:

Facebook: www.facebook.com/EfectFit.sk Instagram: @efectfit

Archív 2022, Napísala ZunaS