Zdravie a krása

Magické maličkosti

30. septembra 2021

Čínski alchymisti sa jedného dňa nudili, a tak natlačili niekoľko kuchynských prísad do bambusov, zahriali ich nad ohňom a z jedného bambusu vyšľahol farebný prúd – tak vznikol ohňostroj. Nemecký alchymista Hennig Brand túžil vyrobiť zlato, a tak skladoval moč, kvasil ho, varil, odstreďoval, až vytvoril látku, ktorá svieti v tme – tak vznikol fosfor. Chemik a lekárnik John Walker pri jednom zo svojich experimentov zoškraboval z miešacej tyčinky zaschnutú hmotu, no pri trení hmota vzbĺkla – tak vznikla zápalka. Američan Joseph McVicker vyrábal látku, ktorá čistila tapety od uhlia, no keď už nebola potrebná, vzala jeho sestra Noah zmes do materskej školy, kde pracovala, a deti z nej boli nadšené – tak vznikla plastelína. A náhodne vznikli aj ďalšie svetoborné vynálezy ako penicilín, Coca-Cola, mikrovlnná rúra, teflón, bakelit, vazelína, suchý zips, poznámkové bločky, sekundové lepidlo či nanuk. Zo zdanlivých banalít alebo nepotrebných vecí sa stalo niečo, bez čoho nedokážeme žiť. Pretože veľký svet sa skladá z malých vecí.

 Maličkosti tvoria svet

Pocit znudenosti, otrávenosti, bezvýznamnosti, pesimizmu… – nevidieť svetlo na konci tunela je normálne.  Občas je život ťažký a máme priveľa povinností, ktoré nás oberajú o energiu až zabudneme, že žijeme. Okolo nás sa prebúdzala jarná príroda, kým my sme sedeli za oknami a upadli do jednotvárnosti. Ale aj tá môže byť pestrá, ak ju takú budeme chcieť vidieť. Zažeňte negatívne pocity v lúčoch letného slnka, pri pohľade na striebristú pavúčiu sieť po daždi či priateľským dotykom na ramene milovaného človeka. Vďaka týmto maličkostiam sa totiž mení každý náš deň, celý náš svet.

Ako povedal brazílsky spisovateľa Paulo Coelho: „Každý deň nám Boh dáva spolu so slnkom okamih, v ktorom môžeme zmeniť všetko, čo nás robí nešťastnými. Každý deň sa tvárime, že ten okamih nevieme rozpoznať, že dnešok je podobný včerajšku a taký istý bude aj zajtrajšok. Tí, čo venujú pozornosť všedným dňom, objavia v nich magické okamihy. Môžu sa skrývať v okamihu, keď ráno strkáme kľúč do zámky, vo chvíli ticha po večeri, v tisíc a jednej maličkosti, čo sa nám zdajú všedné a stále rovnaké. Takéto okamihy existujú: sú to okamihy, keď nami prechádza všetka sila hviezd a umožňuje nám konať zázraky.“ – šťastný život spočíva v tom, v čom šťastie nájdeme. Preto zbierajte šťastie z maličkostí! Nečakajte, kým sa vám vyplní váš veľký sen, pretože len ten vás urobí šťastnými. Nie, šťastie zbierajte už počas cesty za ním. Vaša cesta životom vám tak ubehne oveľa príjemnejšie, pretože aj tak si v cieli uvedomíte, že vás k nemu doviedli všetky tie zdanlivo nevýznamné maličkosti, ktoré ste vykonali.

Hľadať kúzlo v maličkostiach je životný postoj a osvojiť si ho môže byť ťažšie než zdolať Mount Everest, lebo musíte zdolať sami seba. Uvedomiť si, že aj prosté veci a okamihy majú svoju mágiu a začať podľa toho žiť vám zaberie nemalú chvíľu. Vlastne, bude vám to zrejme trvať celý život. Ale nedajte sa odradiť! Prídu ťažké okamihy, ktoré vám budú chcieť vziať úsmev. Čím ťažšie životné obdobie budete prekonávať, tým intenzívnejšie myslite na to, že je okolo vás kopec maličkostí, ktoré stoja za vašu pozornosť viac než kritickí kolegovia, banálne rodinné hádky alebo obitý nárazník auta. V najťažšej chvíli sa pozrite na hviezdnu oblohu, započúvajte sa do štebotu ozývajúceho sa z detskej izby, nechajte sa omámiť vôňou čerstvého pečiva… a všetky bolesti odrazu pominú.

Maličkosti zachraňujú svet

Oproti veľkému svetu sa cítime malí a bezvýznamní. Lenže celok tvoria časti, preto je každý jeden z nás jeho rovnako dôležitou súčasťou. Vraví sa, že aj malé zrnko ryže vie prechýliť váhy a my sme ako zrnká ryže – dokážeme meniť svet. Nemusíte vykonať úžasné objavy, postačí vám konať maličkosti, pretože všetci spoločne nesieme zodpovednosť za celok. Necíťte sa nedostatočnými a meňte svet svojím vlastným spôsobom – pomocou maličkostí. Vďaka tomu, že budete vykonávať vo svojom živote rozličné drobnosti, zmeníte ho nielen sebe, ale aj svojmu okoliu.

Ako zmeniť svet maličkosťami?

  • myslite pozitívne a bavte sa
  • venujte sa svojím záľubám
  • spoznávajte nové veci a ľudí (jazyk, kultúru, lásky…)
  • používajte „čarovné“ slová ako ďakujem, prosím, odpusti mi
  • trávte viac času off-line v reálnom svete
  • šírte svoje vedomosti a zručnosti – učte druhých
  • oceňujte a chváľte prácu druhých ľudí
  • počúvajte druhých a nesúďte ich
  • usmievajte sa na okoloidúcich
  • majte trpezlivosť s deťmi a seniormi
  • venujte svoj čas, schopnosti či financie na pomoc druhým
  • šetrite životné prostredie a recyklujte
  • chovajte včely a pestujte rastliny
  • starajte sa o zvieratá, adoptujte si zviera z útulku
  • podporujte regionálnu ekonomiku

Pokúste sa každý deň odfajknúť aspoň jednu maličkosť z tohto zoznamu a postupne si naň pripisujte ďalšie. Čím viac ich vykonáte, tým väčšia stopu po sebe zanecháte.

S úsmevom
Karol Duchoň spieval v jednej zo svojich piesní, že sa na svet díva vždy s úsmevom. Aj keď naň práve nemáte náladu, usmejte sa vždy, keď si na to spomeniete – najmä vtedy, ak vám nie je do smiechu. Úsmev je liek na nezaplatenie a zlepší vám náladu za každých okolností. Tak nech je pre vás heslo S úsmevom! vašou jednotkou na zozname magických maličkostí, ktoré zmenia váš svet.

Malé víťazstvo

Od prírody má v sebe každý z nás kúsok súťaživosti a ešte väčší kúsok túžby víťaziť. Nemusíte niekoho položiť na lopatky alebo mentálne vyfackať, stačí napríklad zvíťaziť v mobilnej hre. Zrelaxujte sa občas pri hraní hier a tešte sa z výhry v zbieraní bodov a postupov do vyšších levelov. Pokojne si aj zatlieskajte, zvýsknite či poskočte. Veď ste vyhrali!

Obujte si detské topánky

Urobte niečo, čo ste robili ako dieťa. Hrajte svoje obľúbené hry, čítajte staré komiksy, skúste sa opäť postaviť na skateboard alebo si dovoľte trošku uličníckejšie konanie a spáchajte vtipný telefonát. Pokojne si k tejto zábave pozvite deti, partnera alebo priateľov.

Slnko, voda, zem, vzduch

Slnko za zavretými viečkami, hrejúce na pokožke. Ponoriť sa do chladivej vody v horúci letný deň. Chodiť po tráve, kamienkoch alebo piesku naboso. Dýchať. Každý deň prichádzajú magické okamihy, na ktoré zabúdame.  

Mám nohy!

Ak vám nič nebráni, choďte! Uvedomiť si, že nohy vás odnesú, kam si len zmyslíte. Je občas dôležité, aby sme nezabudli si ich za to vážiť. Spojte napríklad nákupy s prechádzkou mestom a dívajte sa aj dohora – odrazu uvidíte nápisy a vežičky, ktoré ste doteraz nepostrehli.

 Plán na zajtra

Ak patríte k plánovačom, určite poznáte ten krásny pocit zadosťučinenia, keď odfajknete poslané políčko na zozname. A už sa aj tešíte na vytváranie nového zoznamu. Radujte sa zo svojich nepatrných víťazstiev a plánujte si v duchu budúcnosť, sú to jedinečné okamihy len o vás. 

Cesta do fantázie

Prebuďte svoju fantáziu milovanou knihou. Opäť siahnite po obľúbenom titule a nachádzajte v ňom drobnosti, ktoré ste doposiaľ nepostrehli. Niektoré knihy možno čítať nespočetnekrát a nestratia svoje kúzlo.

Obľúbení hrdinovia

Magické okamihy zažívame aj s hrdinami seriálov, z ktorých mnohé pozeráme alebo sme pozerali niekoľko rokov. Prežite s nimi staré príbehy ešte raz alebo nájdite nové seriály a smejte sa, plačte a dúfajte spolu s obľúbenými hrdinami.

 Medzi snom a realitou

Snívajte! Najkrajšie je snívanie medzi snom a realitou, keď ešte len zaspávate alebo sa prebúdzate. Užívajte si tieto okamihy a nájdite si čas ich predĺžiť. Ostaňte v posteli snívať o čosi dlhšie.

Koncert zvukov

Počúvajte svoje okolie. Ľudí, cvrčkov v noci, vtáky v korunách stromov, domáci zhon, zvuk sanitky, buchot stavby, tečúcu vodu, obracajúce sa stránky, zvuk motora, pípanie pri pokladni, štekot psa, detský plač, hudbu. Vychutnajte si okamihy zvukov, ktoré máte radi, vnímajte ich!

Nedajte si dopočutia

Kdeže sú niekoľkohodinové telefonáty s kamoškami o novom chlapcovi, ktorí sa objavil v škole? Sociálne siete a všedné starosti vám ich zrejeme nedoprajú. Ale raz za čas – prečo nie? Zavolajte kamarátke a pokonverzujte o všetkom možnom aj nemožnom, ako dlho budete chcieť. Vráťte sa do čias bezstarostnosti a zaspite trebárs s telefónom pri uchu.

Dotyky a objatia

Dotýkajte sa ľudí naokolo – nie nežiaduco, samozrejme! Položte ruku na rameno dieťaťu alebo kolegovi, ak ich chcete pochváliť alebo utešiť. Objímte sa s človekom, s ktorým ste sa dlho nestretli, aj keby vás to privádzalo do rozpakov. A vychutnávajte si dotyky druhých, nie sú také bežné, ako sa na prvý pohľad môžu zdať.

Stalkujte spáčov

Ak sa vám naskytne možnosť chvíľu sledovať milovaných ľudí v spánku, nezahoďte ju. Čo je krajšie ako spiace dieťa na zadnom sedadle auta? Vryte si do pamäti tento čarovný okamih a nechajte ho spať o chvíľu dlhšie.

Vo svetle sviečky

Magické plamienky zmenia atmosféru na nepoznanie. Zapáľte si sviečku len tak pre radosť, ale hlavne vtedy, ak vás trápia chmúrne pocity. Vaša obľúbená vonná sviečka spríjemní váš domov a osvieži vašu myseľ.

Vyveste bielizeň!

V lete perieme všetko, čo nám príde pod ruku. Načrite do skrine, povyťahujte staré háby a vdýchnite im nový život. Pranie je príjemná a očisťujú činnosť, keďže domácnosť zbavujete špiny a nepotrebností. Odtečú spolu s cyklom odstreďovania. Nezabudnite použiť svoju obľúbenú aviváž, ktorá krásne rozvonia celý dvor či balkón.

Rúže, lesky, balzamy

Ťažoba letných horúčav z kozmetických kufríkov vyradila ťažké líčidlá. Doprajte si trochu farby v tvári aspoň pestrofarebným líčením pier. Nezabudnite na balzam s ochranným faktorom a pokojne zvoľte aj netradičné farby ako fialová, žltá, zelená či modrá – ako mávnutím čarovného prútika z vás vďaka bude každý deň iná žena.

 Kaviarenská kultúra

Vôňa kávy, čaju, chladených drinkov, koláčov… miestnosťou sa ozýva tichý hovor, cinkanie lyžičiek a vidličiek, ticho hrajú nenápadné jazzové piesne. Vychutnajte si túto maličkosť s priateľmi alebo pokojne osamote. Pozorujte okoloidúcich za oknom, vnímajte svoje okolie.

Nohy na stôl

Samota lieči. Ak ste ostali sami doma, neberte do ruky metlu, ale urobte si čas pre seba. Vyložte si nohy na stôl a vychutnajte si ticho, samotu. Venujte sa sami sebe, myslite na seba, premýšľajte o sebe a tom, kam smerujete, o svojich túžbach.

 Najväčší umelec som ja!

Všetci milujú umenie. Najdostupnejším umením, ktorému sa môže venovať takmer ktokoľvek, sú tanec a spev. Nie je podstatné, či viete alebo neviete tancovať a spievať, len si občas zaskáčte a zanôťte. Najlepšie každý deň! Posilní vás to na tele aj na duchu. 

 Pošlite list alebo pohľadnicu

Ak sa vám v poštovej schránke objaví ručne písaný list alebo pohľadnica, ostanete chvíľu prekvapene stáť. Možno si poviete, že je to zbytočnosť, no zároveň vás snaha odosielateľa dojme a poteší. Užite si tento čarovný okamih a svojmu blízkemu ho oplaťte.  

Čerstvo rezané kvety

Využite chladnejšie letné dni či klimatizovanú kanceláriu a kúpte si v kvetinárstve čo i len jeden kvietok. Skrášli každý interiér. A ak radi kvety dostávate, rozdávajte ich aj naspäť. Určite ich milujú aj vaši blízki a potešia ich rovnako ako vás.

 Kuchynské radovánky

Už vás volá letná kuchyňa plná ovocia, aby ste upiekli niečo, na čo bežne nemáte čas. Počas letnej dovolenky si ho určite nájdite a chystanie pokrmov si užite. Nech už sú pre celú rodinu alebo iba pre vás. Počúvajte prskanie oleja na panvici, ponorte prsty do vláčneho cesta, nasávajte sladkú vôňu vami pripravených lahôdok. 

 V daždi a po daždi

Svet stíchol, lebo prší. Nepremeškajte tiché okamihy povzbudzujúceho dažďa. Otvorte si okno a nadýchnite sa sviežeho vzduchu, vyjdite na balkón či na ulicu a vystrite ruku do dažďa. Užívajte si chvíle daždivého pokoja aj po ňom. Nie je nič sladšie než vzduch voňajúci zemou a rastlinami – akoby ste sa ocitli na inej planéte. 

Práca v záhrade a na balkóne

Majitelia ovocných stromov a bujných záhonov, vybehnite pozbierať, čo ste zasiali. Najedzte sa dosýta chutných plodov, spracujte ich, použite do varenia alebo rozdajte susedom. A po práci si vychutnajte sladkú bolesť údov z dobre odvedenej roboty. Balkónoví záhradníci, nezabudnite sa okrem zberu svojim rastlinkám občas prihovoriť a zveriť sa im so svojím tajomstvom – poteší to vás aj ich.

 Malá zmena rutiny

Odbočte vpravo, nechoďte autom, vezmite niekoho so sebou, odtrhnite cestou zo stromu lístok, kúpte si kávu v inej kaviarni, vyberte si namiesto ružovej oranžovú, povedzte namiesto nie áno… Zmeniť svoj život viete iba vy. Meňte ho čo najčastejšie, aby ste zažili všetky možné varianty, ktoré vám ponúka. Stačí maličkosť…

Maličkostí je toľko, koľko ľudí na planéte. Nájdite svoje najmilšie maličkosti a opatrujte ich. Čím viac ich budete mať, tým lepšie – pretože maličkosti tvoria váš svet!