Zdravie a krása

Zdravie – najvzácnejšia komodita

9. novembra 2021
Obrázok od petra werner z Pixabay 

Ak by ste dostali úlohu vymenovať tri najdôležitejšie veci vo svojom živote, zrejme by medzi nimi bolo zdravie. V súčasnej dobe skôr určite. Je to tak, zdravie patrí k tomu najcennejšiemu, čo máme. Uvedomíme si to ale až vtedy, keď oň prichádzame. Keď sme v ohrození, že oň prídeme, keď sme oň prišli. Väčšina z nás po ňom netúži, nemyslí naň, pretože ho má. Posledné týždne však v mnohých z nás museli vyvolať otázku: „Dokedy?“  

 Kto má zdravie, pokoj, chleba, ten má všetko, čo mu treba.“ —  slovenské príslovie

Od najstarších čias si ľudia uvedomovali, čo je v živote dôležité. Zdravie bolo vždy vnímané ako niečo cenné, no takmer neviditeľné. Ak niekto netrpí očividným telesným hendikepom, považujeme ho za zdravého. Preto je náročné pomenovať, čo je zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako „stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby alebo postihnutia“. Hoci ide o veľmi trefnú charakteristiku, pre každého môže byť zdravie ničím iným – že večer si ľahnete unavení do postele a ráno vstanete čulí alebo že vás nič nebolí a netrápi, alebo že ste schopní mimoriadnych výkonov, trebárs zabehnúť maratón. Subjektivita vnímania zdravia je neuchopiteľná, oveľa jednoduchšie je preto vnímať, čo pre nás zdravie znamená. Všetko. Zdravie je neoceniteľnou hodnotou a ak o ňu prídeme, stratíme všetko – možnosť fungovať v bežnom živote, vyjsť z domu, milovať a starať sa o svoju rodinu, chuť žiť… Aby sme neprišli o to ďalšie dôležité, utrieďme si priority a chráňme zdravie nielen svoje, ale aj zdravie celého spoločenstva. Sme jeho súčasťou.

Zdravie a rozum sú dva životné statky.“

— povedal Menandros, starogrécky dramatik, a mal i má pravdu. Zdraví budeme iba vtedy, ak si uvedomíme cenu zdravia. Uvedomenie však nie je iba o tom, že ostanem doma, keď je vyhlásená karanténa. Uvedomenie musí byť hlbšie, vlastnejšie. Ak totiž nevychádza z vášho vnútra, zmierite sa aj s akýmkoľvek opatrením pre zachovanie a získanie zdravia veľmi ťažko. Premýšľajte o podstatnosti zdravia, vytvorte si v mysli hodnotový rebríček, ktorý vás navedie na cestu lásky k zdraviu.

V pokoji sa posaďte k stolu s čistým hárkom papiera a napíšte naň desať vecí, ktoré vo vašom bytí hrajú mimoriadnu rolu. Následne ich očíslujte od 1 do 10 tak, že najdôležitejšej matérií pridelíte číslo jeden. Na druhú stranu papiera potom ešte raz napíšte všetkých desať vašich nevyhnutností, ale v poradí od najdôležitejšieho po najmenej dôležité. Kde sa ocitlo na vašom zozname zdravie? Pravdepodobne u väčšiny na prvom mieste. Uchovajte si svoj hodnotový lístok a vytiahnite ho, kedykoľvek zaváhate, či urobiť niečo prospešné pre svoje zdravie.  

V zdravom tele zdravý duch.“

—  povedal staroveký rímsky básnik Decimus Iunius Iuvenalis dlho pred vznikom psychiatrie a psychológie. Kedysi sa síce neliečili duševné choroby ako dnes, boli nepochopené a prehliadané, ale ľudská myseľ či duša bola odnepamäti predmetom záujmu a fascinácie. Je niečím nepolapiteľným, krásnym a zvláštnym. Jej abstraktnosť však neznamená, že ju netreba opatrovať a správať sa k nej tak, aby ostala zdravá. Rimania správne odhadli, že duševno súvisí s telesnou schránkou, sú to dvojičky spojené pupočnou šnúrou a ak umrie jedno, rovnako odíde druhé. Preto hľadajte pôvod všetkých fyzických problémov aj v psychike a naopak. Zdravé telo = zdravý duch. Zdravý duch = zdravé telo. Jednoduchá matematika!

„Jediný spôsob, ako si uchovať zdravie, je jesť, čo nechceš, piť, čo nemáš rád a robiť, čo sa ti nepáči.“

 —  povedal humorne americký spisovateľ Mark Twain, ale každé jeho slovo je pravdivé. Ak chceme byť fit, niečo to bude stáť. Nedá sa večne vylihovať na guči, chrúmať čipsy, zapíjať ich kolou. Raz totiž už z toho gauča nemusíme vstať! Ak ste teda doteraz ležali a chcete si zdravie prinavrátiť alebo ste neležali a chcete, aby to tak ostalo, vedzte, že musíte dodržiavať isté zásady, a to v jedení, pití i pohybe. 

Voda tvorí približne 70 % nášho tela. Sme z nej, ako by sme mohli byť bez nej? Vodou sa však nemyslia akékoľvek nápoje. Ideálne je piť vodu z vodovodu, prípadne stolovú vodu – nesuplujte ju minerálkami, ich nadmerné pitie nie je prospešné. Taktiež nestavte na sladené nápoje – síce skvele chutia aj vyzerajú, no obsahujú veľa konzervantov, prispievajú k osteoporóze a sú kalorickou bombou (pollitrová fľaška môže obsahovať 6 až 12 kociek cukru) = pokazené zuby, cukrovka, srdcové choroby, poruchy obličiek, nadváha…  

Aj piť sa treba naučiť!

Vraví sa, že by sme mali prijať dva litre tekutín denne. Smäd je subjektívny, preto sa nebojte vypiť o niečo menej či viac. Určite by ste ale nemali príjem tekutiny zámerne obmedzovať a dostať sa trebárs až pod liter denne. Dôležité je sledovať faktory ako sucho v ústach, suché pery, pocit smädu – dbajte o to, aby ste ich ideálne nikdy neprežívali – a významná je i farba moču. Ak je číry, prijali ste adekvátne množstvo tekutiny, ak je však tmavý, zbystrite!

  • Pite posediačky, nie postojačky – voda inak vašim tráviacim ústrojenstvom len prekĺzne a telo ju nedokáže efektívne využiť. Naopak v sede voda telom pekne pomaly prúdi a to má dostatok času ju spracovať.
  • Pite pomaly a menej – pitie chce svoj čas, aby bolo telu prospešné. Pite pomaly, radšej v menších dávkach, napríklad vypite pár hltov každých 15 minút. Zabudnete, čo je smäd! A koľko vypijete denne, závisí od vás, no odporúča sa na každých 10 kilogramov hmotnosti vypiť 300 ml tekutiny. S vodou to však nepreháňajte, inak vám hrozí, že sa do nej zamilujete a stanete sa aquaholikom – závislým od vody.
  • Pite popri jede – mýtus o nepití počas jedla je prežitý, pokojne pite, veď vďaka vode sa rozprúdia žalúdočné kyseliny a bude vám lepšie tráviť. Vyhnite sa azda priveľmi studeným a horúcim nápojom a voľte radšej vlažné – žalúdok aj vaše hrdlo sa vám za to poďakujú a navyše vás nebudú bolieť zuby.

Kategóriou samou o sebe v rámci tekutín je alkohol, ktorý je pôvodcom mnohých ochorení, ba dokonca jeho požívanie často spôsobuje smrť. Nezabúdajte, že nie je váš kamarát, môže byť maximálne známy a s tým sa vídate sporadicky. Ak by ste ho chceli za kamaráta pre fámy o jeho blahodarných účinkoch na imunitu, ste na omyle. Popíjanie alkoholu „na zdravie“ imunitný systém akurát oslabí. Pri výbere tekutín majte preto na pamäti latinské príslovie „Vo víne je pravda, vo vode je zdravie“ a siahnite radšej po vode, čerstvých šťavách či čajoch.

Stravovanie je z hľadiska zdravia kľúčové. Určite ste sa už niekedy vyhádzali po zjedení väčšieho množstva čokolády, spuchlo vám brucho po konzumácií múčnych produktov alebo vám začali padať vlasy z nedostatku niektorého vitamínu. Jedlo je základ pre fungovanie tela. Obohacujte ho preto o tie najlepšie a najkvalitnejšie kúsky. Každé sústo sa totiž na vás istým spôsobom podpíše. Vďaka rybám napríklad lepšie funguje mozog, ale vďaka hranolčekom… nuž, určite aspoň dobre chutia. A práve tá chuť nás často odrádza od tzv. „zdravých“ potravín, po ktorých naše telo piští. Pokúste sa v mozgu prepnúť tlačidlo vnímania jednotlivých jedál – začnite považovať zdravé jedlo za chutné a nezdravé za nechutné.

Pri degustácií chutného zdravého jedla skúste siahnuť po top najzdravších potravinách sveta. Nemusíte sa obávať, že vám nič nebude po chuti, je ich ozaj veľa, napríklad:

  • z bylín: potočnica, žerucha, koriander, bazalka, petržlen,
  • zo zeleniny: špenát, brokolica, karfiol, tekvica, mrkva, pór, cesnak,
  • z ovocia: čučoriedky, brusnice, ananás, figy, jablko, hrozno, citrón,
  • z morských plodov a rýb: kaviár, mušle, treska, šťuka, kapor, losos,
  • orechy, vajcia, biely jogurt, huby, kokosový olej…

Dôležité je však vedieť aj čomu sa vyhnúť:

  • z rýchleho občerstvenia: hranolčeky, hamburgery, dresingy, údeniny, koktaily,
  • z tukov: vyprážané jedlo, údeniny, hovädzina a bravčovina, hus, kačka, margarín,
  • sladkosti, koláče a zákusky,
  • pochutiny ako čipsy,
  • konzervy a paštéty…

Nemusíte odteraz striktne odmietať všetko „nezdravé“, dbajte však o vyváženosť v prospech výživnejšieho jedla. Napríklad na desať „zdravých“ potravín len jedna „nezdravá“. Ak ste v zozname nezdravého našli všetky svoje obľúbené maškrty a nemienite sa ich vzdať, skúste zmierniť ich príjem aspoň pohybom.

Pohyb je ako vakcína proti chrípke. Športovo aktívni ľudia majú lepšiu imunitu než tí, ktorí necvičia. Trápi ich menej chorôb, čiže sú zdravší. Majú často bystrejšiu myseľ, pretože sú aktívnejší a majú lepšiu náladu vďaka endorfínom, ktoré sa uvoľňujú počas cvičenia. Lepšie sa cítia vo svojom tele, sú sebavedomejší, vďaka čomu môžu mať kvalitnejšie medziľudské vzťahy, ako aj lepší intímny život. Tieto benefity cvičenia by vás mohli naviesť k podaniu si ruky s pohybom. Nemusíte sa s ním hneď vyobjímať, buďte v počiatkoch opatrní a začnite iba prechádzkou alebo poskakovaním na obľúbenú hudbu niekoľkokrát týždenne. A ak si trúfate na viac, no neviete si vybrať, ideálne bude pre vás cvičenie podľa horoskopu.

Cvičenie na mieru podľa zverokruhu:

  • Baran – beh, aerobik, kickbox, lyžovanie,
  • Býk – beh, bicyklovanie, turistika, surfing,
  • Blíženci – skupinové cvičenie, joga, pilates, tenis,
  • Rak – posilňovanie, plávanie, joga, turistika,
  • Lev – tanec, zumba, veslovanie, šerm,
  • Panna – posilňovanie, tenis, balet, jazdectvo,
  • Váhy – kardio, pure barre, balet, joga, brušné tance,
  • Škorpión – bicyklovanie, spinning, futbal, bojové umenie,
  • Strelec – beh, horolezectvo, lukostreľba, karate,
  • Kozorožec – beh, joga, lyžovanie, rýchla chôdza,
  • Vodnár – vodné športy, aerobik, turistika, tance, hokej,
  • Ryby – plávanie, joga, tai-či, strečing, pilates.

 

Zachovaj si zdravie, lebo bez neho vykonáme veľmi málo.“

—  povedala britská svätica Mary Wardová v čase, keď práca ešte nestála na najvyššom piedestáli. Posledné desaťročia prácu povýšili na hodnotového giganta, v dôsledku čoho rukami psychológov a psychiatrov prechádza stále viac workoholikov. Závislosť od práce, pocit, že ste nenahraditeľní a bez vás v práci nič nebude fungovať, trápi zo dňa na deň vyšší počet ľudí. Dokonca nie je výnimkou úmrtie v dôsledku prepracovania sa napríklad v podobe infarktu u mladých ľudí, ktorí jednoducho už nezvládli pracovný stres a následný nezdravý životný štýl. Mať svoju robotu rád ale nie je zlé. Prácu môžete dokonca milovať, môže to byť vaše potešenie či hobby. Aby ste si ju však mohli náležite užiť, musíte byť zdraví. Iba tak do nej môžete ráno ísť, iba tak ju budete vykonávať s chuťou a iba tak po sebe zanecháte pracovné výsledky, s ktorými môžete byť spokojní.

Pracujte pre seba, pre svojich blízkych, pre spoločnosť, no neuprednostňujte prácu pred zdravím, aby sa vám nestalo, že budete kvôli preťaženiu pracovať oveľa kratšiu dobu, než ste pôvodne zamýšľali.  

Šťastie sa nemeria podľa peňazí, ale podľa zdravia a spokojnosti.“

—  povedal rímsky básnik Quintus Horatius Flaccus, aby nám ukázal, že iba zdravý človek môže byť naozaj šťastný. A čo je to šťastie? Ďalší ťažko uchopiteľný fenomén, ktorý si však každý z nás dokáže definovať sám.

Zatvorte na chvíľu oči a predstavte si dokonale šťastnú chvíľu alebo šťastne prežitý deň – pamätajte, že vaša predstava bude možná iba vtedy, ak budete zdraví. Nie vždy je to ľahké, nie vždy je možné napraviť chyby minulosti či konanie prírody, ale život je dar, ktorý sme dostali, a je našou povinnosťou ho chrániť. Uprednostnite preto vždy svoje šťastie a svoje zdravie.

Šťastné a zdravé prežite jarných dní!

Napísala: ZunaS