RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Zdravé tekvice

16. novembra 2022
https://pixabay.com/images/id-5655225/

Tekvicová sezóna je v plnom prúde! Tieto veľké oranžové poklady však rozhodne neslúžia len na výzdobu! Vďaka unikátnemu zloženiu všetkých častí sú tekvice skvelé nielen v kuchyni, ale aj ako súčasť lekárničky a dokonca ako jedinečná prísada do domácej kozmetiky, ktorú si určite zamilujete! Vneste do svojho života trochu oranžovej pre krásu i zdravie!

 

Inšpirácia Orientom

Tekvica pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a pestovala sa už 4500 rokov pred naším letopočtom. Do Ázie sa dostala v 15. storočí a dnes je jednou z hlavných prísad orientálnej kuchyne. Do Európy pricestovala o storočie neskôr. Využitie tekvice bolo vždy všestranné. Používala sa tiež na výrobu riadov či hudobných nástrojov a v južných oblastiach Slovenska ju vinári používali na vyťahovanie vína zo sudov (podľa čoho sa zrejme zaužíval názov dnešného príslušného nástroja zo skla – „tekvička“). Na území Slovenska sa pestujú štyri druhy – tekvica obyčajná (k jej odrodám patria aj patizón a cuketa), veľkoplodná (sem patrí aj obľúbená tekvica Hokkaido), figolistá a muškátová. Už Indiáni poznali tajomstvo zázračných účinkov tekvice, a to všetkých jej častí. Konzumovali nielen plody, ale aj semienka a listy, pretože všetky majú výnimočné a prospešné vlastnosti.

 

Zdravá dužina

Tekvica obsahuje približne 30 % bielkovín, 50 % tukov a len približne 3 – 4 % sacharidov. Dužinu tvorí veľké množstvo vody. Spolu s ňou sa v nej však nachádzajú dôležité vitamíny – vitamín C, beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A a spolu s vitamínom E pomáha predchádzať rakovine a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Taktiež obsahuje vitamíny skupiny B – thiamín (B1), ribiflavín (B2) kyselinu pantoténová (B3), niacín (B5) a veľa minerálov – draslík, meď, železo, horčík, selén a vlákninu.  

 

Účinky tekvicovej dužiny na zdravie:

  • ochrana pred voľnými radikálmi
  • prevencia rakoviny
  • posilňovanie ciev a srdca
  • zlepšovanie stavu očí
  • regenerácia pokožky
  • znižovanie krvného tlaku
  • udržiavanie hladiny zlého cholesterolu
  • podpora štiepenia tukov a cukrov
  • zlepšovanie trávenia
  • ochrana sliznice žalúdka
  • podpora regenerácie pečene
  • diuretické a laxatívne účinky
  • vyplavovanie prebytočnej soli z tela
  • pomoc pri liečbe ochorení močových ciest
  • liečenie reumatických ťažkostí a dny
  • posilňovanie nervovej sústavy

Tip: Mrazenie tekvice sa neodporúča, práve pre jej výsoký obsah vody. Po rozmrazení sa totiž spolu s ňou odplaví nielen chuť, ale aj živiny.  

 

Jadierkami na dobrú náladu

Jadierka sladkastej orieškovej chuti obsahujú cucurbitacíny (zabraňujúce premene hormónu testosterónu na aktívnejšiu formu dihydrotestosterónu stimulujúceho bunky prostaty k ďalšiemu rastu a zapríčineniu ich nežiaduceho zväčšenia), zinok, horčík, mangán, meď, železo, vitamíny skupiny B, selén, jód, nenasýtené mastné kyseliny (kyselinu linolovú, palmitovú a stearovú) a sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryprofán. Táto aminokyselina podporuje vyplavovanie serotonínov do mozgu, vďaka čomu nám jadierka tekvice dokážu vyčarovať dobrú náladu a potlačiť sklony k depresii. Tepelnou úpravou sa však stráca, preto uprednostite konzumáciu čerstvých jadierok pred praženými.   

 

Účinky tekvicových jadierok na zdravie:

  • prevencia rakoviny prostaty
  • protinádorový efekt
  • podpora tvorby vitamínu D a bunkových stien
  • iniciácia tvorby hormónov a správneho fungovania hormonálneho systému
  • znižovanie hladiny cholesterolu
  • diuretické účinky
  • afrodiziakálne účinky
  • potláčanie stavov úzkosti a depresií
  • zoštíhľovanie

Tip: Pripravte sa na dlhé zimné večery a už teraz si nasušte jadierka z dozretých tekvíc. Doprajte si ich pravidelne za hrsť dvakrát denne. Perfektne sa tiež hodia aj do zeleninových šalátov a môžete ich pridať aj do dresingov či iných omáčok. Predtým ich ale na niekoľko hodín namočte do vody, aby sa aktivovali podriemkavajúce enzýmy.

 

Listy na pevné kosti

Listy tekvice sú bohaté na vitamíny A, C, železo a vápnik. Pôsobia ako účinná prírodná medicína. Ak ste si náhodou vyvrtli členok, stačí ich priložiť na zranené miesto.

 

Účinky tekvicových listov na zdravie:

  • prevencia osteoporózy
  • pôsobenie proti parazitom
  • pomoc pri anémii
  • pomoc pri cukrovke

Tip: Tekvicové listy nie je potrebné variť ani dusiť. Stačí ich len jednoducho pridať ako ingredienciu do vášho smoothie.

 

Liečivý tekvicový olej

Panenský tekvicový olej lisovaný za studena obsahuje až 9 % nenasýtených mastných kyselín, najmä kyselinu linolovú, palmitovú, olejovú a stearovú, tiež vitamíny A, E, a K, síru, draslík, zinok, chróm, selén a jód.

 

Účinky tekvicového oleja na zdravie:

  •  povzbudzovanie krvného obehu
  • znižovanie hladiny cholesterolu
  • pomoc pri liečbe ekzémov

Tip: Kedysi sa tekvicový olej používal pri príprave liečivých mastí a svoje miesto v domácich liečivých receptoch má dodnes.

 

Domáca kozmetika z tekvice

 V receptoch domácej kozmetiky má tekvica svoje nezastupiteľné miesto. Vďaka (už aj na pohľad viditeľnému) bohatstvu kartenoidov dodáva pokožke silu a zdravú farbu a vďaka obsahu vody ju zase dôkladne hydratuje. Na hydratáciu pleti je obzvlášť účinný práve panenský tekvicový olej, ktorý jej zároveň dodáva pružnosť a okrem toho spevňuje aj vlasy a nechty. Pomáha urýchľovať takisto tvorbu nových buniek, vďaka čomu výrazne prispieva k regenerácii pokožky. Doprajte si preto lahodnú jesennú tekvicovú kúru!

 

RECEPT na jednoduchý tekvicový koláč

 Potrebujeme: 500g tekvice, 3 vajcia, 250g trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 1 PL mletej škorice a práškový cukor, lekvár alebo čokoládu podľa chuti na dozdobenie
Postup: Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a nahrubo postrúhame. V miske si zmiešame vajcia s vanilkovým a trstinovým cukrom. Postupne pridávame olej, múku, škoricu a kypriaci prášok. Nakoniec do hmoty vmiešame nastrúhanú tekvicu.

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch približne 45 minút. Nakoniec môžeme koláč potrieť lekvárom a roztopenou čokoládou, alebo len posypeme práškovým cukrom.

  

RECEPTY na výrobu domácej tekvicovej kozmetiky

Píling na tvár

Potrebujeme: 2PL tekvicových jadierok, 3 PL bieleho jogurtu
Postup: V mixéri pomelieme tekvicové jadierka a zmiešame ich s jogurtom. Vzniknutú zmes zakryjeme a necháme odstáť približne 10 minút. Nanášame na tvár krúživými pohybmi a umyjeme vodou.

 

Telový peeling na suchú pleť a proti celulitíde

Potrebujeme: tekvicovú dužinu (množstvo podľa toho, na ktoré partie chceme peeling aplikovať), hnedý cukor a škoricu v adekvátnom pomere
Postup: Primerané množstvo rozmixovanej tekvicovej dužiny zmiešame vo vyváženom pomere s hnedým cukrom a škoricou, ktorá podporuje prekrvenie ciev, čím pomáha ústupu celulitídy. Zmesou krúživými pohybmi masírujeme pokožku a potom opláchneme.

 

Omladzujúca maska

Potrebujeme: 100 g tekvicovej dužiny, 1 PL tekvicového oleja, 2 PL pomletých ovsených vločiek
Postup: Tekvicovú dužinu rozmixujeme, pridáme tekvicový olej a vločky. Zmes premiešame a nanesieme na vyčistenú pleť. Necháme pôsobiť 15 minút. Následne zmyjeme.  

  

Balzam na pery

Potrebujeme: 5 kvapiek tekvicového oleja, ½ ČL masla, ½ ČL medu
Postup: Všetky ingrediencie spolu dobre zmiešame. Vzniknutú zmes natrieme na pery jemnými masážnymi pohybmi a necháme účinkovať 10 minút.

 

 

ZunaS