RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Výborný krém, vhodný nielen pri ekzémoch, akné a psoriáze!

20. júna 2023
Obrázok od Jenő Szabó z Pixabay

Jún privítajte s predsavzatím, že váš pitný režim bude v objeme aspoň 2 litrov tekutín denne. Nie, nemusíte piť obyčajnú vodu, hoci ani tá nie je zlou alternatívou. Môžete spojiť príjemné s užitočným a vo forme čajov či macerátov dopriať svojmu telu to, čo potrebuje. Problémy s ekzémami, ktoré sa zvýraznia po 5. júni sú odpoveďou na stres, ktorý ste v posledných mesiacoch prežili. Dôležité je, aby ste sa v snahe čo najrýchlejšie uzdraviť pokožku nezačali natierať rôznymi krémami, v ktorých je množstvo chémie. Aplikujte hojivú masť z mäty jablčnej. Dámy by nemali uprostred mesiaca podceňovať melanchóliu a dávajte si veľký pozor, ak sa liečite na depresiu. V popredí je zhoršenie psychických porúch, nestabilita v emóciách a celkový útlm organizmu.

Poniektorí z vás sa okolo 22. júna môžu pristihnúť pri tom, že ste agresívnejší na partnera alebo že máte nadbytok energie, ktorú po hodine vystrieda totálna apatia. Všetky tieto príznaky môžu byť predzvesťou vážnych chorôb! Aj preto si dohodnite sedenie u psychoanalytika, ktorý vás navedie na správnu cestu pri riešení vašich problémov. Muži by sa mali menej zaoberať tým, čo sa im nedarí dosiahnuť v pracovnej oblasti a ženy sa musia na svoje zdravotné problémy začať dívať cez duchovno. Pokiaľ trpíte na žalúdočné vredy alebo máte vredy na dvanástniku, určite nevynechajte tinktúru z medvedice lekárskej a liečivé obklady z rebríčka obyčajného. Tinktúru užívajte 2-krát denne – ráno a večer – a obklady aplikujte na obed, pol hodiny po hlavnom jedle.

 

Recept

Masť zo slezu nebadaného a mäty jablčnej – v pohodlí domova si teraz môžete urobiť výborný krém, vhodný nielen pri rôznych ekzémoch, akné, psoriáze, ale napríklad tiež pri drobných úrazoch, uštipnutiach hmyzom a vriedkom na koži. Táto masť však nájde svoje opodstatnenie i pri bolestivej menštruácii, v liečbe zápalu trojklaného nervu a pri migrénach.

Príprava – do stredného hrnca dajte kvalitnú bravčovú masť, po rozpustení na miernom ohni by ste jej mali mať na výšku približne 5 cm. Vsypte do roztopeného tuku 5 PL slezu nebadaného, 3 PL mäty jablčnej a 1 PL lipy malolistej. Za stáleho miešania uveďte do varu, následne nechajte na malom plameni variť cca 10 minút. Nemiešajte! Medzitým si pripravte vyššiu ohňovzdornú nádobu a okolo jej vrchného otvoru upevnite bavlnené plátno, cez ktoré ocedíte uvarenú bylinnú masu. Scedenú liečivú masť, ešte kým je teplá, porozdeľujte do menších nádobiek, môžu to byť aj malé zaváraninové poháriky, ktoré sa dajú dobre uzatvoriť, a odložte do chladničky. Nanášajte v tenkej vrstve niekoľkokrát denne na postihnuté miesta.

 

Archív MZ 2021: napísal liečiteľ Ondrej Szabo