Zdravie a krása

Problémy s trávením sa prejavia na celkovom zdraví

21. marca 2023
Obrázok od Carlos silva Carlos z Pixabay 

Ťažkosti s trávením, pálenie záhy, problémy s nafukovaním, pomalé trávenie, hnačka, zápcha, to všetko sú nepríjemnosti, ktoré komplikujú život, oslabujú imunitu a prejavia sa dokonca aj na stave pokožky či vlasov. Ako si s nimi poradiť?

 

Problémy s trávením môžu byť akútne a chronické. Kým tie prvé nás nepríjemne prekvapia, dlhodobé problémy s trávením sú niekedy orieškom aj pre lekára a skutočne komplikujú život.

Vedeli ste, že trávenie skonzumovaného jedla trvá jeden až dva dni? Celý proces trávenia sa začína už v ústach, kde sa vďaka enzýmom v slinách začínajú tráviť cukry (sacharidy). Pokračuje v žalúdku natrávením bielkovín. To, čo sme zjedli, sa ďalej trávi v tenkom čreve. Je dlhé  má veľa klkov, jeho celková plocha môže byť až 30 m2. Je popretkávané cievami a práve tu prebieha nielen finálna fáza trávenia, ale aj vstrebávanie všetkých živín do krvného obehu.

Trávenia sa zavŕši v hrubom čreve. Prechádzajú ním nestrávené (a nestráviteľné) zvyšky potravy, z ktorých čerpajú priateľské črevné baktérie, odumreté črevné bunky a farbivo (bilirubín), ktoré je zodpovedné za charakteristickú farbu stolice.

 

Prečo nám býva zle od žalúdka?

Keď nám je zle od žalúdka, evidentne nám niečo z toho, čo sme zjedli, alebo vypili, nesadlo a tráviaci systém si s tým nevie poradiť.

Úľava zvyčajne prichádza po vyprázdnení čriev. Prvou pomocou je vtedy dostatok tekutín a pohyb, ktorý podporuje trávenie (chôdza, pomalý beh, masáž brucha).

Problémy s trávením – hnačka, zápcha, nadúvanie, plynatosť, krútenie v črevách – signalizujú nevhodnú stravu, ale môžu byť aj symptómom iného ochorenia či precitlivenosti na nejakú zložku potravy. Okrem diskomfortu dochádza aj k ochudobňovaniu organizmu o živiny a vodu, čo môže viesť k ďalším problémom.

 

Základ zdravia je v črevách

„Správne trávenie úzko súvisí s imunitou, keďže veľká časť imunitného systému sa nachádza v črevách,“ hovorí odborník na imunitu Ing.  Adrián Doboly z Natures. „Konkrétne má podobu miliónov mikroorganizmov, ktoré s imunitným systémom spolupracujú. Aby sme ich mali dostatok, v strave potrebujeme denne primerané množstvo vlákniny – dospelý človek 25 g, probiotiká a tiež beta glukány, ktoré dodávajú týmto mikroorganizmom a ďalším imunitným bunkám, energiu.“

Predchádzať problémom s trávením pomáha pestrá strava, vyhýbanie sa potravinám, ktoré spôsobujú ťažkosti (hnačku, zápchu, nadúvanie,…), príjem dostatočného množstva tekutín, ale aj spánok a pohyb.

 

Pokoj a rovnováha

Problémy s trávením niekedy spôsobuje aj psychika. Stres a strach zhoršujú trávenie a prejavia sa buď vo forme hnačky, alebo naopak zápchy. V obdobiach zvýšeného stresu je preto dôležitejšie než inokedy, jesť pravidelne, v malých dávkach a nezabúdať na pitný režim.

Dá sa tak vyhnúť problémom s trávením, ktoré oslabia už aj tak dosť namáhaný organizmus.

Dať si občas čokoládu alebo hamburger vôbec nemusí byť zlé, pokiaľ neobsahujú zložky, na ktoré je vaše telo precitlivené. Ak máte dobre fungujúci imunitný systém a trávenie, telo si poradí. Tak ako v každej oblasti života, aj pri strave platí, že dôležitá je rovnováha a správna miera.